Στην Κομοτηνη ο Χαιντς Κουνιο ενας απο τους τελευταιους Ελληνοεβραιους επιζωντες του Αουσβιτς

«Να μην επιτρέψετε να γίνουν ποτέ πια αυτά τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος»

Τη σημασία να μην επιτραπεί να επαναληφθούν τα εγκλήματα του ολοκαυτώματος που πραγματοποίησε η ναζιστική Γερμανία, ένα μήνυμα που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή εποχή, που βλέπουμε ξανά να εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, τόνισε ο Χάιντς Κούνιο, ένας από τους τελευταίους Ελληνοεβραίους επιζώντες του Άουσβιτς, μιλώντας σε καθηγητές και φοιτητές του ΔΠΘ την Παρασκευή 13 Μαΐου στην Κομοτηνή. Ο κ. Κούνιο βρέθηκε στην πόλη μας καλεσμένος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας στα πλαίσια του μαθήματος «Διδασκαλία της Ιστορίας με τη χρήση Πηγών», ώστε να παραθέσει την εμπειρία του τόσο για τα χρόνια που πέρασε στο Άουσβιτς, όσο και για όσα συνέβησαν πριν και μετά. 

Ανάχωμα στο μίσος τα πανεπιστημιακά ιδρύματα

«Είναι μεγάλη μου χαρά που με καλέσατε. Είναι μεγάλη μου χαρά να μιλώ σε φοιτητές πανεπιστημίου. Ο λόγος που μιλώ όσο μπορώ περισσότερο για ένα Ολοκαύτωμα, είναι γιατί εμένα μου δίνει πολλές δυνάμεις, με ενθουσιάζει και θα πω και θα απαντήσω πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να είναι άγνωστα» σημείωσε ο κ. Κούνιο προς τους φοιτητές, τονίζοντας πως μιλά όπου μπορεί για την εμπειρία του αυτή, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που του τίθενται, θέλοντας να μεταδώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη γνώση των όσων συνέβησαν αλλά και την ανάγκη όσοι μπορούν να φροντίσουν ώστε να μην ξανασυμβούν ποτέ.
 
Ο ίδιος γεννήθηκε το 1927 στην τότε Τσεχοσλοβακία, και την ίδια χρονιά η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε μια πολύ μεγάλη εβραϊκή κοινότητα. Με την έλευση της γερμανικής κατοχής η οικογένειά του, μαζί με άλλους 45.000 Εβραίους της πόλης, οδηγήθηκε αρχικά στο γκέτο του Βαρόνου Χιρς και στις 15 Μαρτίου 1943 εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς της Πολωνίας, με την πρώτη αποστολή Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης. Ύστερα από δύο χρόνια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Μάουτχαουζεν στην Αυστρία και στη συνέχεια στο στρατόπεδο του Έμπενζεε. Όταν στις 6 Μαΐου 1945 απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις, ο ίδιος ζύγιζε μόλις 35 κιλά και η ζωή του βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο.
 
Ο κ. Κούνιο έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, υπογράφοντας το βιβλίο «Έζησα τον θάνατο-Το ημερολόγιο του αριθμού 109565» και συνέταξε κατάλογο με τα στοιχεία ταυτότητας δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
 
Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο κ. Κούνιο στους φοιτητές αλλά και σε όλους όσους βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του Τμήματος Ιστορίας- Εθνολογίας να τον ακούσουν, είναι «να μην επιτρέψετε να γίνουν ποτέ πια αυτά τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος, τα οποία έκανε ένας δαιμονισμένος άνθρωπος». Ιδιαίτερα σήμερα, που οι ιδεολογίες και τα μίση που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα ξαναγεννιούνται στους λαούς της Ευρώπης, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης, η ανάγκη οι άνθρωποι της γνώσης και της διανόησης να υψώσουν το ανάστημά τους γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταματήσεις έναν άνθρωπο ο οποίος θέλει να κάνει κακό» παρατήρησε ο κ. Κούνιο, αντιτείνοντας ότι «στη σημερινή εποχή τα ιδρύματά σας για αυτό το λόγο είναι εδώ. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αγκαλιάσει το Ολοκαύτωμα και διδάσκουν την σωφροσύνη στους ανθρώπους. Όταν ο άνθρωπος είναι σώφρων, δεν κάνει Ολοκαύτωμα, όταν είναι τρελός και δαιμονισμένος, όπως ήταν αυτοί που έκαναν το ολοκαύτωμα, ο Χίτλερ και οι ναζί, εκεί μπορούν να επαναληφθούν όλα».
 
Για αυτό και η παραίνεσή του προς τους φοιτητές, τους επιστήμονες και όλους όσους έχουν τη μόρφωση, είναι όταν ψηφίζουν να βάλουν το χέρι στην καρδιά και να πουν «εμείς δεν είμαστε δαιμονισμένοι, εμείς είμαστε αριστούχοι του πανεπιστημίου και τέτοια πράγματα δεν θα τα επιτρέψουμε ποτέ πια να ξαναγίνουν». 

Επαφή με τη ζώσα ιστορία

Τη σημασία οι φοιτητές του μαθήματος να έρχονται σε επαφή με αυτόπτες μάρτυρες της ιστορίας όπως ο κ. Κούνιο τόνισε ο κ. Άγγελος Παληκίδης, Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
 
Έτσι οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού αλλά και άλλων που προσφέρονται στο τμήμα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρκετά πράγματα για μια από τις συγκλονιστικότερες περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας, τόνισε, και ίσως το τραυματικότερο φαινόμενο εξόντωσης που υπήρξε ποτέ, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
«Σήμερα οι φοιτητές μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, να συνομιλήσουν με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει το αποτύπωμα, τον αριθμό και την εμπειρία του Ολοκαυτώματος χαραγμένο στο χέρι του και στη μνήμη του» σημείωσε ο κ. Παληκίδης, επισημαίνοντας πως η συνάντηση από κοντά με ένα άνθρωπο που τα βίωσε όλα αυτά, θα είναι για αυτούς μια ανεπανάληπτη εμπειρία την οποία θα φέρουν μέσα τους και στην καριέρα τους στα χρόνια που έρχονται.
 
«Είναι πολύ σημαντικό οι φοιτητές να γνωρίζουν ανθρώπους σαν τον κ. Κούνιο, που δίνει την ανθρώπινη διάσταση στην ιστορία, είναι αυτό το στοιχείο που μας δίνει να καταλάβουμε ότι η ιστορία δεν είναι κάτι που πέθανε, ή κάτι που βρίσκεται στο παρελθόν, αλλά κάτι που διαπερνά το παρόν και το μέλλον μας». 

Απονομή τιμητικής πλακέτας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων της ύπαρξης του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, προσέφερε μια αναμνηστική πλακέτα στον κ. Κούνιο.
 
Πριν την απονομή της πλακέτας ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης ευχαρίστησε τον κ. Κούνιο για την παρουσία του εκεί, τονίζοντας πως το Τμήμα έχει εντάξει τα θέματα του ολοκαυτώματος στην διδασκαλία του και με τον κ. Παληκίδη και με τον κ. Ριτζαλέο, ο οποίος κάνει τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο τμήμα.
 
Σημείωσε δε πως η Ελλάδα με πρώτη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και η Θράκη, έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, γιατί η Εβραϊκή Κοινότητα της Κομοτηνής εξαφανίστηκε ως συνέπεια του ολοκαυτώματος.
 
Από την πλευρά του ο κ. Χατζόπουλος, εμφανώς συγκινημένος, ανέφερε πως στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη η μητέρα του τους είχε πει πολλές ιστορίες για τους Εβραίους της πόλης, γιατί έζησε με αυτούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.