Στην Κομοτηνη ο Αντιπροεδρος Διοικητικων και Ακαδημαικων Υποθεσεων του ΕΑΠ Ευσταθιος Ευσταθοπουλος

Τις προοπτικές συνεργασίας του Ιδρύματος με φορείς της πόλης και του ΔΠΘ στην ατζέντα των συναντήσεών του

«Στην Κομοτηνή είδα ενθουσιασμό και διάθεση προσφοράς, εξωστρέφειας και συνεργασίας»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε, την Δευτέρα, 12 Απριλίου, ο Αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΕΑΠ.

Αφορμή της επίσκεψής του στάθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Παράρτημα του ΕΑΠ στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Παιδικού Βιβλίου όπου ο καθηγητής κ. Γιώργος Βλάχος παρουσίασε στους μικρότερους συμπολίτες μας την επιστήμη όπως παρουσιάζεται μέσα από τα παιδικά βιβλία του Ιουλίου Βερν. Μια διαδραστική παρουσίαση στην Τσανάκλειο Σχολή όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν απλά πειράματα φυσικής, μέσα από τα οποία μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα πως λειτουργεί η φύση.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή ο κ.Ευσταθόπουλος βρέθηκε στην περιοχή μας, δράττοντας την ευκαιρία να συναντηθεί με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, όπως ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης όπου είχε συνάντηση με την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ.Ζωή Γαβριηλίδου.

Κοινές Δράσεις ΕΑΠ και τοπικής αυτοδιοίκησης

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τις επισκέψεις αυτές ο Αντιπρόεδρος του ΕΑΠ έκανε λόγο για συναντήσεις από τις οποίες προέκυψαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες στο πλαίσιο της από κοινού ανάπτυξης δράσεων όπως η επιμόρφωση στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα ενδιαφέροντός τους όπως για παράδειγμα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών, θέματα κατάρτισης στελεχών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία 25 ετών του ΕΑΠ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων.

ΔΠΘ και ΕΑΠ από κοινού για τον απόδημο Ελληνισμό

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την συνάντησή του με την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΔΠΘ όπως εξήγησε ο κ. Ευσταθόπουλος προέκυψαν ιδέες κοινής δράσης όπως συνεργασία σε επίπεδο των μονάδων διασφάλισης της ποιότητας πανεπιστημίων, σε θέματα σύντομων προγραμμάτων κατάρτισης μέσω των ΚΕΔΙΒΙΜ των δύο πανεπιστημίων κ.α.

Το ΕΑΠ όπως και το ΔΠΘ – μέσω της συγγραφής των προγραμμάτων σπουδών για την διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσα Πολιτισμικής κληρονομιάς για λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω Διεθνοποίησή του με κύρια ομάδα στόχευσης τους Έλληνες της διασποράς. Στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ευσταθόπουλος και λοιπά στελέχη του ΕΑΠ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό  αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού ούτως ώστε να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να «ανοίξουν» συγκεκριμένα προγράμματα του ΕΑΠ όπως οι σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό όπως έκανε γνωστό ο ίδιος το ΕΑΠ αναπτύσσει ήδη ένα νέο ξενόγλωσσο  πρόγραμμα σπουδών, προπτυχιακό με τίτλο Hellenic Culture and Nature, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, η πρώτη στόχευσή του οποίου θα είναι οι Έλληνες της διασποράς οι οποίοι φιλοδοξούν να έρθουν κοντύτερα με τον ελληνικό πολιτισμό. «Τέτοιες δράσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές για την χώρα μας και ελπίζουμε ότι και το ΕΑΠ συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικά» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το ΕΑΠ σήμερα και το ΕΑΠ του μέλλοντος

Ο κ.Ευσταθόπουλος απηύθυνε ξεχωριστές ευχαριστίες στον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη για την φιλοξενία του παραρτήματος στον χώρο της Τσανακλείου σχολής,  κάνοντας λόγο για ένα δραστήριο και δυναμικό παράρτημα που προσπαθεί να αναδείξει τις ευκαιρίες που δίνει το ΕΑΠ για εκπαίδευση κατάρτισης σε όλους τους συμπολίτες μας.

Ερωτηθείς ως προς τα σχέδια ανάπτυξης του ΕΑΠ τόνισε πως «το ΕΑΠ σταθερά τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει, υλοποιεί και προσφέρει στους έλληνες πολίτες ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας και κυρίως τόπου διαμονής, νέα προγράμματα σπουδών, προσπαθώντας αυτά να είναι όσο γίνεται κοντύτερα στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας». «Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και κατευθυνόμαστε  στον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων που θα ικανοποιούν αυτές. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε χρόνο προσφέρονται περίπου 5-6 νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών», πρόσθεσε για να ανακοινώσει πως στα σκαριά βρίσκεται και ένα νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών στις κινηματογραφικές σπουδές σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας, ενώ το σύνολο των νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων τους αφορούν σε σύγχρονα αντικείμενα, μοντέρνα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα αρχαία μνημεία της χώρας.

Αυτή τη στιγμή το ΕΑΠ προσφέρει 8 προπτυχιακά προγράμματα, τα πέντε εκ των οποίων έχουν ήδη πιστοποιηθεί από την εθνική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης και τα άλλα τρία βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης, ενώ προσφέρονται επίσης 55 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε μια ευρεία γκάμα αντικειμένων.

«Ο καθένας πλέον που έχει θέληση να σπουδάσει για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να το κάνει από το σπίτι του με ένα πρόγραμμα σπουδών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του» ανέφερε ο ίδιος ενώ κατέληξε λέγοντας πως «η επίσκεψή μου στην Κομοτηνή ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη καθώς είδα έναν ενθουσιασμό από όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκα, μια διάθεση εξωστρέφειας, μια διάθεση προσφοράς από όλους, διάθεση ανοιχτότητας και συνεργασίας». Με κυριότερο όλων όπως εξήγησε τη συμμετοχή των παιδιών στις δυο διαδραστικές ομιλίες που αποτέλεσαν άλλωστε και την αφορμή της επίσκεψής του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.