Στην Κομοτηνη η διαβουλευση για το νεο Κωδικα Δικηγορων

Στη διαπίστωση ότι ο πολίτης θα πρέπει να ανησυχεί για το γεγονός ότι τελευταία η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζεται από την ελληνική πολιτεία ως εισπρακτικός μηχανισμός, προέβη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, σε δηλώσεις του στην Κομοτηνή, στο περιθώριο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που διεξήχθη στην πόλη μας το τριήμερο 7-9 Δεκεμβρίου. Αποκλειστικό θέμα της Ολομέλειας ήταν η επεξεργασία του σχεδίου Κώδικα Δικηγόρων, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. Ιδιαίτερα κρίσιμη εκτιμάται η διαβούλευση πάνω στο δημοσιευθέν σχέδιο, δεδομένου πως είναι υψηλές οι προσδοκίες από το νέο Κώδικα Δικηγόρων που θα προκύψει, προσδοκίες συνυφασμένες με το μέλλον των δικηγόρων και της Δικαιοσύνης εν γένει στη χώρα μας. Κύριος στόχος, κατά τον κ. Αδαμόπουλο, είναι να αντέξει στο χρόνο, όπως άντεξε και ο προηγούμενος Κώδικας Δικηγόρων, που θυμίζουμε ότι μετράει πλέον περισσότερο από μισό αιώνα ζωής.

«Λίγοι θέλουν να υπάρχουν οι ανεξάρτητες φωνές των δικηγόρων»

Όπως για πολλούς από τους προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων, που έλαβαν μέρος στις διαδικασίες της Ολομέλειας στην Κομοτηνή, έτσι και για τον κ. Αδαμόπουλο η διοργάνωση έδωσε την ευκαιρία της επιστροφής στην πόλη των φοιτητικών τους χρόνων, θέμα για το οποίο έκανε αναδρομή στη διάρκεια του χαιρετισμού του, στην έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας. Στο μήνυμα του προς τους σημερινούς φοιτητές Νομικής, ο κ. Αδαμόπουλος έκανε λόγο για μια ενδιαφέρουσα επιστήμη, που οδηγεί σε ένα επάγγελμα-λειτούργημα, με ανθρώπινη διάσταση, δεν έκρυψε όμως τον προβληματισμό του για τις δυσκολίες, που παρουσιάζονται στον κλάδο, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, με τις μνημονιακές οικονομικίστικες πολιτικές που εφαρμόζονται στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Ο δικηγόρος είναι και πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη», τόνισε, «είναι συνδιαμορφωτής του δικαίου, είναι συλλειτουργός στην απονομή της δικαιοσύνης». «Οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου», συνέχισε, «και από το νόμο έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παρεμβαίνουν στα ευρύτερα εθνικά και κοινωνικά θέματα, πράγμα το οποίο κάνουμε συνεχώς. Δυστυχώς όμως η άσκηση της δικηγορίας, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις και με τις μνημονιακές οικονομικίστικες πολιτικές για το χώρο της δικαιοσύνης είναι πάρα- πάρα πολύ δύσκολη. Ο δικηγόρος πρέπει να έχει ρόλο, προσπαθούμε να έχουμε ρόλο. Αυτός είναι ο αγώνας μας, ώστε να συνεχιστεί ο ρόλος τον οποίο είχαμε μέχρι σήμερα. Βεβαίως, λίγοι θέλουν να υπάρχουν οι ανεξάρτητες φωνές των δικηγόρων, γιατί πολλές από τις πολιτικές και τις κοινωνικές κατακτήσεις στη χώρα μας υπήρξαν ύστερα από πρωτοβουλίες των δικηγόρων και των δικηγορικών συλλόγων».

«Δυσχερής έως αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις η προσφυγή του πολίτη στη Δικαιοσύνη»

Πεπεισμένος ότι η ποιότητα της Δικαιοσύνης δεν αμφισβητείται στην Ελλάδα, αλλά εκφράζοντας την ανησυχία του για την αντιμετώπισή της ως εισπρακτικού μηχανισμού, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο περιορισμού της δυνατότητας προσφυγής του πολίτη σε αυτή. «Πρόσφατα μπήκαν δυσβάσταχτα παράβολα για την προσφυγή του πολίτη στη δικαιοσύνη», σημείωσε, «ενώ πριν από λίγες μέρες μπήκε κι άλλο κατά κάποιο τρόπο τέλος υπέρ του δημοσίου, κι αυτό καθιστά δυσχερή έως αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις την προσφυγή του πολίτη, ο οποίος στο κάτω-κάτω θέλει να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του».

«Καμία κυβέρνηση δεν έσκυψε πάνω στα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης»

Τέλος, σχολιάζοντας το μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων, που παρουσιάζονται στην απονομή δικαιοσύνης από τα ελληνικά δικαστήρια, ο κ. Αδαμόπουλος διέκρινε ως κύρια αιτία τις παρατηρούμενες ελλείψεις, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο σε προσωπικό και δικαστές. «Αυτά δημιουργούν πράγματι ένα πεδίο καθυστέρησης, για το οποίο κανένας δεν είναι περήφανος», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν έσκυψε πάνω στα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.