Στην Κεντρικη εξουσια η διαχειριση των απορριμματων

Αντιδρά η ΚΕΔΕ στη διάταξη του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που δίνει τον τελικό λόγο για τη διαχείριση απορριμμάτων στην κεντρική κυβέρνηση

Την άμεση απόσυρση του άρθρου 31 του νομοσχεδίου «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25/10/2012», που αφορά στον τρόπο έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του, από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θεωρεί απαραίτητο να είναι η Αυτοδιοίκηση ο θεσμός εκείνος που θα έχει τον ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα του σχεδιασμού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο της Κεντρικής Κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις της για το εν λόγω άρθρο, οι οποίες εστιάζονται στα παρακάτω σημεία:
• Εκτός των προϋπαρχόντων γνωμοδοτήσεων, καταργείται η τελική έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου των Περιφερειών, η οποία αντικαθίσταται ως υιοθέτηση του προτεινόμενου σχεδίου ΠΕΔΣΑ.
• Προτείνεται στο σχέδιο νόμου η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με τελική έγκριση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την έκδοση σχετικής ΚΥΑ.
 
Η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετη την ΚΕΔΕ γιατί δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου της κεντρικής εξουσίας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στο ζήτημα του σχεδιασμού και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπου το βάρος της υλοποίησης καλείται να φέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού από την οποία αφαιρείται η δυνατότητα και επί της ουσίας η αρμοδιότητα να έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση τόσο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησής του.
 
Σημειώνεται δε στην αποστολή πως η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση και με το αναρτημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο προβλέπει αυξημένο ρόλο στους Δήμους και την αναγνώριση του δικαιώματος του σχεδιασμού και της υλοποίησής του.
 
Να σημειώσουμε πως μόλις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής το Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων της πόλης, το οποίο αποτελεί κομμάτι του νέου ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ και ουσιαστικά μετά από τις τελευταίες εξελίξεις μπορεί να αποτελέσει «κενό γράμμα», αν δεν εγκριθεί από το Υπουργείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.