Στην καταγραφη γνωστων αλλα και αγνωστων παρενεργειων του εμβολιου κατα του κορωνοιου συμβαλλει ο Φαρμακευτικος Συλλογος Ροδοπης

Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΑΠΘ και καλεί τα μέλη του να βοηθήσουν στην καταγραφή

Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

«Η προσπάθεια έγκειται στο να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο, το οποίο θα καταγραφεί και θα τεθεί υπόψιν των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας»

Στην πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την καταγραφή των ανεπιθύμητων παρενεργειών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού συμμετέχει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΠΦΣ σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ και συγκεκριμένα του καθηγητή φαρμακολογίας κ. Ιωάννη Βιζιριανάκη που επιχειρεί να καταγράψει την συχνότητα και την ένταση τόσο των καταγεγραμμένων όσο και όσων ενδεχομένως δεν έχουν ακόμα καταγραφεί παρενεργειών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η μελέτη αυτή αναμένεται να ξεκινήσει και διαρκέσει το δίμηνο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2021 και ήδη ο ΠΦΣ έχει αποστείλει πρόσκληση συμμετοχής στο σύνολο των 10.000 φαρμακοποιών όλης της χώρας δια μέσου των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων, καλώντας τους να πραγματοποιήσουν, εφόσον το επιθυμούν συνεντεύξεις με ασθενείς που επισκέπτονται τα φαρμακεία τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαπέκος ήδη και σε τοπικό επίπεδο ο φαρμακευτικός σύλλογος Ροδόπης έχει αποστείλει την σχετική πρόσκληση συμμετοχής αλλά και τις οδηγίες ως προς την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί ευελπιστώντας στην μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών του. Βαρύτητα όπως τόνισε θα δοθεί σε όσους κατά το παρελθόν έχουν ήδη εκφράσει στον φαρμακοποιό τους παράπονα σε σχέσεις με τις παρενέργειες του εμβολίου, ενώ από τα πρώτα δείγματα φαίνεται πως το ενδιαφέρον των πολιτών είναι θερμό.

Βαρύτητα σε όσους εμφάνισαν «ιδιαίτερα» συμπτώματα

«Δεν θα πάρουμε τυχαία συνεντεύξεις, αλλά θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα σε όσους μας   παραπονέθηκαν για κάτι ιδιαίτερο» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «όλα τα εμβόλια έχουν καταγράψει έναν συγκεκριμένο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών. Η προσπάθεια αυτή έγκειται στο να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο, το οποίο θα καταγραφεί και θα τεθεί υπόψιν των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Η συμμετοχή των φαρμακοποιών είναι προαιρετική ωστόσο ο κ.Τσαπέκος απηύθυνε και δια μέσου του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» κάλεσμα συμμετοχής προς τους συναδέλφους του εξηγώντας πως «ο φαρμακοποιός είναι αυτός που ζει από κοντά όλη την αγωνία των πολιτών και κρίνω ότι πρόκειται για μία πολύ καλή ευκαιρία να προσφέρουμε στην καταγραφή ενός νέου στοιχείου το οποίο δεν έχει καταγραφεί».

Εμβολιαστείτε ανεξαρτήτως των παρενεργειών

Ο κ.Τσαπέκος με την ευκαιρία της συζήτησης θέλησε να επαναλάβει την αξία του εμβολιασμού, απαντώντας σε εκείνη την ομάδα συμπολιτών που ακόμα διατηρούν επιφυλάξεις απέναντι στο εμβόλιο του κορωνοϊού. «Αυτό που θέλω για ακόμα μία φορά να τονίσω είναι ότι αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική, θα ήταν τραγική» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «θα πρέπει να θεωρούμε και να αντιμετωπίζουμε το εμβόλιο ως ένα αγαθό και εκπλήσσομαι που κάποιοι το πολεμούν». «Βιώνουμε μια κατάσταση με πολλά αρνητικά. Θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές, να λειτουργήσουν τα αγροτικά ιατρεία που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραμένουν ανενεργά και γενικότερα το ΕΣΥ να προσεχθεί παραπάνω. Ωστόσο δεν είναι σωστό να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά. Έχουμε την τύχη να έχουμε το “όπλο” του εμβολίου ακόμα και με τις παρενέργειες που μπορεί να έχει και καλώ όσους συμπολίτες ακόμα έχουν διλήμματα να εμβολιαστούν, καθώς το ρίσκο που παίρνουν μη κάνοντάς το είναι πολύ μεγάλο» σημείωσε.

Ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία του υπέρ του εμβολιασμού ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης εξήγησε πως «θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε όλα τα φάρμακα, όπως και σε όλα τα εμβόλια υπάρχει η σχέση οφέλους και ζημίας που μπορεί να προκαλέσουν.  Κανένα φάρμακο δεν προκαλεί μηδενική ζημία, ακόμα και τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα που σαφώς λειτουργούν ακόμα και προς την παράταση της ζωής τους, τα οποία όμως συνεχίζουν να τα παίρνουν». «Ας δούμε λίγο το όφελος, ας δούμε και τις πολύ λίγες ζημίες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και με βάση αυτό όσοι διατηρούν επιφυλάξεις ας απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους ώστε να κλείσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους» συνέχισε.

3+1 διευκρινίσεις σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ο κ. Τσαπέκος αναφέρθηκε και στην πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού γνωστοποιώντας πως ήδη η πρώτη παρτίδα εμβολίων έχει εξαντληθεί, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η προμήθεια της δεύτερης παρτίδας. Ο ίδιος προέτρεψε τους πολίτες να σπεύσουν να το συνταγογραφήσουν και να εμβολιαστούν με την προτεινόμενη χρονική περίοδο εμβολιασμού να είναι από τις 5 έως και τις 20 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου θέλησε να απαντήσει και σε κάποια δημοφιλή ερωτήματα που απευθύνουν οι πολίτες προς τους φαρμακοποιούς σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, εκκινώντας από την πρόταση του ΦΣΡ αυτό να γίνεται με μια μικρή χρονική διαφορά σε σχέση με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει πως η πρόταση αυτή αφορά μόνο σε ψυχολογικούς λόγους και όχι επιστημονικούς καθώς όπως έχει γνωστοποιηθεί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τον ταυτόχρονο εμβολιασμό των πολιτών, για να τονίσει πως «αν κάποιος είναι ψυχολογικά φορτισμένος, ας το κάνει σε διαφορετικό χρόνο, αφήνοντας 10-15 μέρες ανάμεσά τους να περάσουν».

Για όσους βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό μπορούν σύμφωνα με τον ίδιο να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μετά το πέρας των συμπτωμάτων τους, ενώ αντίστοιχα και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να το κάνουν αφού συμπληρώσουν την περίοδο της απομόνωσής τους.

Τέλος ο κ. Τσαπέκος θέλησε να επισημάνει πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός αφορά σε μία δόση, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων που αφορούν σε παιδιά και η δεύτερη δόση χορηγείται κατόπιν συνεννόησης των γονέων με τον παιδίατρο, για να τονίσει τέλος ότι σε καμία περίπτωση το ένα εμβόλιο δεν υποκαθιστά το άλλο. «Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, δύο διαφορετικά εμβόλια που θα πρέπει να γίνουν αμφότερα. Πέρυσι το κύμα της γρίπης μπορεί να μην έγινε τόσο αισθητό λόγω του εγκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο φέτος υπάρχει η εκτίμηση για μεγαλύτερο κύμα. Επομένως θα πρέπει να γίνουν τα αντιγριπικά εμβόλια» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.