Στην Ιταλια μαθητες του Γενικου Λυκειου Ιασμου

 

Aποστολή του Γενικού Λυκείου Ιάσμου με επικεφαλής τη Διευθύντρια κ. Βάγια Σερέτη και συνοδό τη φιλόλογο κ. Μαρία Αργύρη επισκέφτηκε τη βόρεια Ιταλία στα πλαίσια διεξαγωγής προγράμματος COMENIUS. Το ΓΕΛ Ιάσμου εφέτος ξεκίνησε πρόγραμμα πολυμερούς σύμπραξης με τίτλο: «Food technology in Europe». Στη σύμπραξη αυτή συμμετέχουν σχολεία από άλλες έξι χώρες και συγκεκριμένα την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και την Πολωνία. Κάθε χώρα έχει αναλάβει ένα χαρακτηριστικό της προϊόν και αυτό παρουσιάζει. Έτσι, την εβδομάδα 12-16 Νοεμβρίου ομάδα μαθητών του σχολείου πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη στην Ιταλία που παρουσίαζε το τυρί ως τοπικό προϊόν. Η επίσκεψη άφησε άριστες εντυπώσεις τόσο στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές συνοδούς.

 

Οι μαθητές επισκεπτόμενοι διάφορα τυροκομικά εργοστάσια και φάρμες της Λομβαρδίας γνώρισαν με βιωματικό τρόπο όλες τις φάσεις επεξεργασίας των τυριών από τη συγκομιδή του γάλακτος έως τις στρατηγικές προώθησης του προϊόντος. Σε ειδική εκδήλωση κάθε χώρα παρουσίασε τη διαδικασία παραγωγής των δικών της τυριών. Η ελληνική αποστολή παρουσίασε την ελληνική Φέτα.
Σε διοργάνωση στο δημαρχείο οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν το σχολείο τους, το εκπαιδευτικό σύστημα και ενδιαφέροντα μέρη της χώρας τους. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε το ΓΕΛ Ιάσμου, τις ομορφιές της Ελλάδας, της Θράκης, του Ιάσμου.

 

Ακολούθησαν πολιτιστικές επισκέψεις με ξεναγό στο παραδοσιακό και διατηρητέο χωριό Gradella, στο κάστρο του Pandino όπου βρίσκεται η τραπεζαρία του ιταλικού σχολείου, στην πανέμορφη Crema με τις μπαρόκ εκκλησίες και στην Cremona, πατρίδα του Στραντιβάρι, με το ιστορικό κέντρο και την Duomo. Στην Cremona βρίσκεται και το παλάτι του σχολείου Stanga με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τις περίτεχνες οροφές και το ανέπαφο από τις αρχές του 19ου αιώνα «δωμάτιο του Ναπολέοντα». Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της συλλογής βιολιών Στραντιβάριους και η επίδειξη των σταδίων κατασκευής τους στο εργαστήριο. Αλλά και στο Μιλάνο είχαν οι μαθητές την ευκαιρία να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης.

 

Στη συνέντευξη τύπου με τις τοπικές και εκπαιδευτικές αρχές η Διευθύντρια ευχαρίστησε για τη ζεστή φιλοξενία την ιταλική ομάδα και υπογράμμισε την αξία αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που είναι πολύ χρήσιμα για τους μαθητές, όχι μόνο επειδή αποκτούν γνώσεις πάνω σε έναν τομέα, αλλά επειδή τους δίνεται η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, να γνωρίσουν μαθητές από άλλα ευρωπαϊκά σχολεία και να αναπτύξουν φιλίες.
Αίσθηση προκάλεσε ο δήμαρχος της Cremona που χαιρετίζοντας τις ομάδες των χωρών έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική αποστολή και αναφερόμενος στην οικονομική κρίση θύμισε σε όλο το ακροατήριο ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός οφείλει τις απαρχές του στον ελληνικό πολιτισμό και εξέφρασε αισθήματα αλληλεγγύης προς όλους τους Έλληνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.