Στην ιδια λασπη θεατες
Απόδειξη των συνεπειών της περυσινής πυρκαγιάς, και της καθυστέρησης των αντιπλημμυρικών έργων η μονιμότητα του προβλήματος
Την επανάληψη των προβλημάτων μετά από έντονη βροχόπτωση, με τη λάσπη να γεμίζει τους δρόμους, και να γεμίζει τις αυλές αλλά και τον εσωτερικό χώρο σπιτιών και καταστημάτων, είδαν για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι του Πολύανθου, το απόγευμα της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου.
Με την βροχόπτωση στον μετεωρολογικό σταθμό στον Ίασμο να φτάνει τα 182mm (182 τόνοι νερού ανά στρέμμα) μέσα σε δύο ώρες, το αποτέλεσμα είναι μεγάλες ποσότητες νερού να επηρεάζουν τόσο τον Ίασμο, όσο και τον Πολύανθο, όπου το δάσος σε όλο το βόρειο τμήμα του έχει καεί στην καταστροφική πυρκαγιά πριν από ένα χρόνο, και έτσι είδε μαζί με το νερό και τεράστιες ποσότητες λάσπης να γεμίζουν τους δρόμους του, και να μπαίνουν σε σπίτια και καταστήματα.
Ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανένας κάτοικος, παρόλο που χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΜΑΚ για να απομακρυνθούν δύο κάτοικοι από την οικία τους, μιας και λόγω της λάσπης δεν μπορούσαν να βγουν οι ίδιοι από αυτή.
Μηχανήματα έργου της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου ξεκίνησαν άμεσα τις παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο μεταξύ Σώστη και Πολύανθου, μιας και από το ύψος του οικισμού του Ληνού, ο δρόμος είχε σε πολλά σημεία μεγάλες ποσότητας λάσπης μαζί με πέτρες, που δεν επέτρεπαν την εύκολη πρόσβαση στον οικισμό.
Και ενώ ο δρόμος από Σώστη προς Πολύανθο έκλεισε προσωρινά αλλά καθαρίστηκε, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρχε στο δρόμο Πολυάνθου-Ιάσμου, όπου υπήρχαν μεγάλες ποσότητες λάσπης σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία, στην είσοδο και την δυτική πλευρά του οικισμού, που χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να καθαριστούν, με τέσσερα μηχανήματα από την Περιφέρεια για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, και την κυκλοφορία να γίνεται με δυσκολία ακόμα και το Σάββατο.
Οι καμένες εκτάσεις «κατεβάζουν» φερτά υλικά
Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι καμένες εκτάσεις, που εκτείνονται κατά μήκος της οροσειράς της Ροδόπης μέχρι τον Μίσχο, και οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για τους οικισμούς που βρίσκονται στους πρόποδές της.
«Η φύση εκδικείται» όπως τόνισε ένας από τους κατοίκους του Πολύανθου, με πολλούς συγχωριανούς του να χρειάζεται να βγάλουν τη λάσπη από τους χώρους τους για πολλοστή φορά από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, και να κοιτούν με αγωνία τον ουρανό κάθε φορά που μαυρίζει.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών που κινδυνεύουν, τόσο με τα κορμοδέματα και τις εργασίες εντός του δάσους, που μέχρι την αναγέννησή του θα φέρνει τέτοια αποτελέσματα, αλλά και εντός του οικισμού, ώστε να βελτιωθούν τα ρέματα και οι οχετοί στον οικισμό, που φαίνεται ότι πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν τους μεγάλους όγκους λάσπης που κατεβαίνουν από το βουνό.
Για αυτό και ζητούν όχι μόνο αποζημιώσεις, αλλά και παρεμβάσεις και υποδομές, που θα τους προστατέψουν από τα χειρότερα.
Πώς εξελίχθηκε το φαινόμενο
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ Τζανέρ Ιμάμ, το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρξε ένα μικρό συμβάν στον Πολύανθο, το οποίο όμως ο Δήμος καθάρισε, αλλά μετά τις 5 το απόγευμα, το φαινόμενο έγινε πολύ έντονο τόσο στον Ίασμο, όσο και στον Πολύανθο.
Ο ίδιο βρέθηκε στην αρχή στον Ίασμο, όπου έκλεισαν δρόμοι αλλά δεν δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα, σε αντίθεση με τον Πολύανθο, όπου υπήρξαν σημαντικά ζητήματα.
Ο Δήμος, επεσήμανε στα Τοπικά Συμβούλια Πολιτικής Προστασίας, τόσο στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης όσο και στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, πως μετά την πυρκαγιά του 2023 έχουν μεγάλες ροές φερτών υλικών, και μια έντονη βροχόπτωση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, όπως και έγινε, με την λάσπη να κλείνει το δρόμο και από Ίασμο προς πολύανθο.
Από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τον εκτελεστικό γραμματέα της ΠΑΜΘ κ. Παναγιώτη Χαλβατζή και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνο Χουβαρδά, ενώ η πυροσβεστική ήταν εκεί όταν της ζητήθηκε, καθώς και εθελοντές και φορείς, με αντλήσεις σε υπόγεια όπου χρειαζόταν.
Η ανταπόκριση από μηχανήματα, τόσο από την περιφέρεια, όσο και από το Δήμο, που όμως έχει περιορισμένο αριθμό, ήταν άμεση, ενώ ενεργοποιήθηκε και το μητρώο εργολάβων για τους καθαρισμούς.
Όσο για το μέλλον, ο κ. Τζανέρ τόνισε πως χρειάζεται να γίνουν οι παρεμβάσεις, ώστε ο όγκος των φερτών υλικών να μην δημιουργήσει τα προβλήματα αυτά σε μελλοντικές βροχοπτώσεις.
Αυτοψία από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ
Το Σάββατο στην περιοχή βρέθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος επισκέφτηκε τον Δήμο Ιάσμου και τα συγκεκριμένα σημεία, με τη συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κώστα Βενετίδη, τον Αναπληρωτή Περιφερειαρχη Νίκο Ευκαρπίδη, τη Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιακούς της Πολιτικής Προστασίας.
Μετά την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Ιάσμου κ. Ιμάμ Τζανέρ ώστε να συμβάλλει και η Περιφέρεια από την πλευρά της στις αποκαταστάσεις και τις ενέργειες που απαιτούνται, για να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.