Στην επαναφορα θεωρησης των συνταγων των ασφαλισμενων

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην διάταξη που επαναφέρει τη θεώρηση των συνταγών φαρμάκων των ασφαλισμένων που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Εισηγήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί επιστροφή στην ταλαιπωρία της δεκαετίας του 1980.

Η διαδικασία θεώρησης των συνταγών δοκιμάστηκε κατά το παρελθόν κα απέτυχε πλήρως γιατί δεν συνέβαλε στη μείωση των δαπανών και μετεξελίχθηκε σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς. «Είναι ένα μέτρο που δεν έχει αξία ουσιαστικά, διότι κατ’ αρχήν το ελεγκτικό προσωπικό των ταμείων είναι πολύ μικρό, απλά βλέπουν και υπογράφουν και τελειώνει η διαδικασία», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, υποστηρίζοντας ότι «είναι ταλαιπωρία και για τον ασθενή και για τον φαρμακοποιό που τις περισσότερες φορές εξυπηρετεί τους ασθενείς, πηγαίνοντας ο ίδιος να θεωρεί τα φάρμακα για να μην ταλαιπωρείται ο άρρωστος. Το νέο είναι ότι καθιερώνει την υποχρέωση της θεώρησης των συνταγών όταν η αξία τους ξεπερνά τα εκατόν πενήντα ευρώ ανά μήνα, δεν αφορά δηλαδή μια συγκεκριμένη συνταγή πάνω από αυτό το ποσό αλλά τη συνολική δαπάνη φαρμάκων κατά τη διάρκεια ενός μήνα που εάν ξεπερνά το ποσό αυτό τότε η τελευταία θέλει θεώρηση. Αυτό δεν γίνεται. Αν επισκεφθείτε ένα φαρμακείο με το βιβλιάριό σας στο αντίγραφο δεν φαίνεται τι πήρε κάποιος. Και να φαίνεται μόνος ο φαρμακοποιός είναι σαν να μην βλέπει τον πελάτη σαν κάποιο που ήρθε να πάρει φάρμακα αλλά σαν κάτι άλλο γιατί θα ζητήσει να του ελέγξει το βιβλιάριο. Και τι έλεγχο να κάνει ο φαρμακοποιός; Πρέπει να γνωρίζει την τιμή των προηγούμενων φαρμάκων που αγόρασε και αν φαίνεται στο αντίγραφο να τα αθροίζει. Αυτό μόνο ηλεκτρονικά μπορεί να γίνει. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό και θα αντιδράσουμε. Ας βάλει ελεγκτές σε όλες τις περιοχές το κράτος και ας ελέγχουν αυτοί».

 

Στόχος της θέσπισης αυτού του μέτρου η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και όπως δηλώνει ο κ. Τσαπέκος «οι δαπάνες δεν μειώνονται έτσι. Οι δαπάνες μειώνονται με ηλεκτρονική παρακολούθηση». Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν γιατί «είναι μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία που δεν βοηθά πουθενά. Ας βρουν ένα άλλο τρόπο να το εφαρμόσουν».

Το πρόβλημα με τα κουπόνια

Θέμα επίσης έχει δημιουργηθεί με τα κουπόνια. «Όλοι έχουμε κουπόνια και δεν κρυβόμαστε. Εμείς εφοδιάζουμε τους παππούδες και γιαγιάδες με φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους μέχρι να κλείσει το γρήγορο ραντεβού στο ΙΚΑ. Συμφωνώ ότι γίνονται παρανομίες αλλά ας τους πιάσουν τους παράνομους. Συνεχώς με δανεικά είμαστε. Τον τελευταίο καιρό στην περιοχή μας αλλά και σε άλλες περιοχές οι γιατροί είχαν επίσχεση. Δώσαμε πολλά δανεικά φάρμακα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους χωρίς φάρμακα. Και αντί να μας πουν ευχαριστώ που μπαλώνουμε την κατάσταση τώρα που έληξε η επίσχεση των γιατρών και μας φέρνουν τις συνταγές για να καλύψουμε τα δανεικά μας θεωρούν εγκληματίες. Δηλαδή βρίσκουμε κάπου ένα μαχαίρι και θεωρούν ότι μαχαίρωσες κάποιον. Δεν είναι έτσι».

Φαρμακεία μέσα στις αλυσίδες καταστημάτων

Εν αναμονή σοβαρών εξελίξεων όσον αφορά στον κλάδο τους βρίσκονται οι φαρμακοποιοί. «Είμαστε εν αναμονή και περιμένουμε τι θα κάνει το υπουργείο με τις αλυσίδες των φαρμακείων. Λέγονται διάφορα αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια. Ακούγεται ότι μπορεί να πάρουν άδεια τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια τα πολυκαταστήματα και θα ανοίξουν φαρμακεία. Έχουμε όμως ένα όπλο που αποτελεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε πέρσι το Μάη. Δεν επέτρεψε να γίνουν άλλες αλυσίδες φαρμακείων εκτός των υπαρχόντων που υπάρχουν ήδη στην Αγγλία. Το 2% των φαρμακείων στην Ευρώπη είναι αλυσίδες στην Αγγλία κυρίως, στις υπόλοιπες χώρες ο φαρμακοποιός είναι και ιδιοκτήτης και ο υπεύθυνος επιστήμονας».

 

Επίσης το πρόβλημα με τον ΟΠΑΔ συνεχίζει να υφίσταται και πάντα υπάρχει μια διαφορά από μέρους του απέναντι στους φαρμακοποιούς.

9ο Φαρμακευτικό συνέδριο στις Σέρρες

Στις Σέρρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 9ο Φαρμακευτικό συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο κάθε δύο χρόνια διεξάγεται και σε διαφορετική πόλη. Στην Κομοτηνή θα γίνει το 2012. «Πρόκειται για ένα επιστημονικό συνέδριο με ζητήματα πού αφορούν όμως και κλαδικά θέματα».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.