Στην αποφυγη εξαπλωσης της πυρκαγιας του Παπικιου δυτικα και ανατολικα ριχνουν το βαρος οι αρχες

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας - 11.500 στρέμματα εκτιμάται ότι έχουν μέχρι στιγμής καεί επί ελληνικού και βουλγαρικού εδάφους

Στην ενίσχυση των δυνάμεων στο ανατολικό και δυτικό κομμάτι γύρω από τις ενεργές εστίες της Πυρκαγιάς επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών αρχών, στρατού και εθελοντών που επιχειρούν σήμερα για 13η ημέρα στην πυρκαγιά στο Παπίκιο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου που βρίσκεται σήμερα από το πρωί στην Ροδόπη.

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πάνω από το φυλάκιο Μαχαίρα, όπου έγινε εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα με στόχο τον έλεγχο και την τελική κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παπίκιο όρος.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχουν καεί περί των 11.500 στρεμμάτων δασικής έκτασης, τα 8.000-8.500 εκ των οποίων επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο η κατάσταση στην Βουλγαρία κρίνεται σύμφωνα με τον κ.Παπαγεωργίου επικίνδυνη λόγω της έντασης της πυρκαγιάς αλλά και της ύλης που καίγεται, στο πευκοδάσος.

Όπως αποφασίστηκε σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά οι προσπάθειες αυτήν την ώρα επικεντρώνονται στην «περιχαράκωση» της χαράδρας που μαίνονται τα μέτωπα και ειδικότερα στην ενίσχυση των δυνάμεων στο δυτικό και ανατολικό μέρος, όπου υπάρχει οδικό δίκτυο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει επέκταση της πυρκαγιάς.

Στο σημείο επιχειρούν περισσότεροι των 120 πυροσβεστών, ενώ οι δυνάμεις σήμερα ενισχύθηκαν με πεζοπόρα τμήματα που κατέφθασαν από την Πάτρα και αναμένονται εντός της ημέρας περαιτέρω ενισχύσεις και από την Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα αυτήν την στιγμή επιχειρούν 4 Canadair, ενώ αναμένονται άλλα δύο από την Αθήνα. Στην προσπάθεια ελέγχου και κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και οι δήμοι Κομοτηνής, Ξάνθης, Παγγαίου και Ιάσμου, με υδροφόρες και ερπυστριοφόρες, καθώς και η δασική υπηρεσία.

Στις πέντε το απόγευμα το Συντονιστικό πολιτικής προστασίας θα συνεδριάσει εκ νέου για την αποτίμηση της κατάστασης.

Δείτε τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.