Στην αλλη ακρη του Ατλαντικου εφτασε η εξωστρεφεια του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας

Ομιλίες και ανταλλαγή απόψεων με την επιστημονική κοινότητα του ΔΠΘ από την Jackie Murray - Έντονο το ενδιαφέρον από τη φοιτητική κοινότητα

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ανέκαθεν επεδείκνυε εξωστρέφεια, όχι μόνο κάνοντας γνωστό το επιστημονικό του ενδιαφέρον με διεθνή προσανατολισμό με συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια και ευρωπαϊκά προγράμματα , αλλά «γεφυρώνοντας», ταυτόχρονα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με τα οποία μοιράζεται κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα.
 
Ακόμα μία απόδειξη για τα παραπάνω αποτέλεσε η επίσκεψη της κ. Jackie Murray στο πανεπιστήμιο της πόλης μας στις 26 Απριλίου. Η Καθηγήτρια Κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Kentucky διαθέτει ποικίλα ερευνητικά ενδιαφέροντα, αφού ασχολείται, μεταξύ άλλων με την Ελληνιστική ποίηση, την Ελληνική και Λατινική λογοτεχνία, τον πολιτισμό και την λογοτεχνία της Καραϊβικής, τις φυλετικές σπουδές και σχηματισμούς.
 
Η κ. Murray ως επίσημη καλεσμένη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ και συγκεκριμένα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Κλασικής Ειδίκευσης με τίτλο «Ελληνιστικοί Ύμνοι και Εγκώμια» έλαβε τον λόγο πραγματοποιώντας δύο διαλέξεις στις οποίες πραγματεύθηκε ζητήματα που άπτονται άμεσα των επιστημονικών αντικειμένων που προσεγγίζει το τμήμα.
 

Η πρώτη εκ των ομιλιών με θέμα «Apollonius Rhodius ̓ and Theocritus’ -Heracles Poem» φιλοξενήθηκε  στην αίθουσα του μεταπτυχιακού προγράμματος στις εγκαταστάσεις του τμήματος, ενώ η συμμετοχή από μέρους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ξεπέρασε το αναμενόμενο στη δεύτερη – ανοικτή για το κοινό – ομιλία που φιλοξενήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης.

Οι φοιτητές, λοιπόν, ανέπτυξαν μαζί της έναν γόνιμο διάλογο, ενώ προηγήθηκε εισήγηση με θέμα «Apollonius Rhodius against the Rhapsodoi» στην οποία η καθηγήτρια πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, μία ενδιαφέρουσα αντιδιαστολή ανάμεσα στις έννοιες «κείμενο (text)» και «εκτέλεση (performance)».  
 
Η επίσκεψη της Καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών ενίσχυσε την συνεργασία μεταξύ των τμημάτων, μιας και πέραν από μέλη της φοιτητικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε μία ζωηρή συζήτηση και με μέλη της επιστημονικής κοινότητας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που με τους δικούς τους προβληματισμούς προσέγγισαν την ομιλία  από μία άλλη οπτική.
 
Ο λόγος για τις κ.κ. Φλώρα Μανακίδου, Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και υπεύθυνης των ομιλιών, Ζωής Γαβριηλίδου, Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, Μαρίας Τζιάτζη – Παπαγιάννη, προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Σμαρώς Νικολαΐδου, Επίκουρης Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Ειρήνης Κορρέ, Επίκουρης Καθηγήτριας Παιδαγωγικής που βρέθηκαν στην ομιλία της κ. Murray, βάζοντας την δική τους «σφραγίδα» σε αυτήν.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.