Στην Αιγυπτο ο Μουφτης Κομοτηνης

Συμμετείχε σε Παγκόσμιο Ισλαμικό Συνέδριο

Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο εκπροσώπησε την Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης στο Παγκόσμιο Ισλαμικό Συνέδριο, που είχε συγκληθεί στο Καϊρο της Αιγύπτου, με θέμα: «Ο ρόλος των φάτουα «ιερονομικών ρητρών» στην κοινωνική σταθερότητα». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Γενική Γραμματεία Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα», από τις 17 έως  19 Οκτωβρίου 2017 στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και τελούσε υπό την αιγίδα του Προεδρίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Συμμετείχαν σ’ αυτό Μουφτήδες από 63 χώρες του ισλαμικού κόσμου.
 
Ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Δρ. Σαβκί Αλλάμ πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου και ακολούθησαν σημαντικές εισηγήσεις στην ολομέλεια της διοργάνωσης από διάφορους Μουφτήδες του ισλαμικού κόσμου.  Ο Μεγάλος Σεΐχης του Αλ Άζχαρ κ. Αχμάντ Μουχάμμεντ Αλ Ταγγίπ, ο πρώην Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Δρ. Αλή Γκομά, ο Μουφτής  της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης κ. Μουχάμεντ Αχμάντ Αλ Χουσεϊν,  ο Μουφτής του Λιβάνου κ. Αμπνταλλατίφ Νταριάν, ο Μουφτής της Ιορδανίας κ. Μουχαμάντ Αλ Χαλαϊλα, ο Μουφτής της Τσετσενίας κ. Σαλάχ Μετζίφ, ο Μουφτής της Μαλαισίας κ. Ζουλκίφ Μουχάμμεντ Αλ Μπόυκρι, ο Πρόεδρος Βακουφικών Υποθέσεων των Η.Α.Ε κ. Μουχαμμέντ αλ Καμπί, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ισλαμικής ΄Ενωσης κ. Μουχάμμεντ Αμπταλκαρίμ Ίσα, ο Υπουργός Βακουφίων της Υεμένης κ. Αχμάντ Ατίγγιε, ο Πρόεδρος των Ισλαμικών Υποθέσεων της Αφρικής κ. Μουχάμαντ Αχμάντ Λού, ο Πρόεδρος Βακουφικών Υπόθεσεων της Αιγύπτου κ. Οσάμα Αλ Άμπντ, ο τέως Μουφτής της Βοσνίας κ. Μουσταφά Τζετζίτς, εκπρόσωποι μουσουλμανικών υποθέσεων από την Ινδία, τις Η.Π.Α, την Ιταλία, την Ολλανδία  καθώς και ο Σοφολογιώτατος Μουφτής της Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο πραγματοποίησαν σημαντικές εισηγήσεις ενώπιον της ολομέλειας του Συνεδρίου.
 

Ο Μουφτής Κομοτηνής ενημέρωσε τους Συνέδρους ως προς την εφαρμογή του ισλαμικού οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα και την σημασία που έχει αυτό το γεγονός για την Μουσουλμανική Κοινότητα της χώρας μας. Επίσης αναφέρθηκε στο καθεστώς της ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην περιοχή της Θράκης. Ο Μουφτής Κομοτηνής επισήμανε προς το Συνέδριο, ότι η μακροχρόνια ειρηνική συνύπαρξη Μουσουλμάνων και Χριστιανών  στην περιοχή της Θράκης, κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για  πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στον τομέα της συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο Μουφτής Κομοτηνής προσκάλεσε τους διακεκριμένους Μουφτήδες του Ισλαμικού Κόσμου να επισκεφθούν την Θράκη και να παρατηρήσουν επί τόπου την θρησκευτική κατάσταση των Μουσουλμάνων και την ειρηνική συμβίωση που αποτελεί πραγματικότητα μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών της περιοχής.
 
Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο συμμετείχε σε  συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και ανακηρύχθηκε τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα» που εδρεύει στο Καϊρο, με μέλη διακεκριμένους θεολόγους και Μουφτήδες από πενήντα χώρες του ισλαμικού κόσμου. Στις παραπάνω συζητήσεις αναπτύχθηκαν προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων που βασίζονται σε ψευδεπίγραφες «φάτουα» που εκδίδουν διάφοροι φανατικοί, που αυτοαποκαλούνται ιμάμηδες, αλλά δεν έχουν καμιά ισχύ και αναγνώριση από τις επίσημες Μουφτείες και από κρατικούς οργανισμούς ισλαμικών χωρών.
 
Ο Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο κατά την διάρκεια του Συνεδρίου έδωσε πολλές και σημαντικές συνεντεύξεις σε αιγυπτιακά και διεθνή ΜΜΕ  όσον αφορά την κατάσταση των Μουσουλμάνων της Θράκης. 
 
Στο Συνέδριο συνόδευσε τον Μουφτή Κομοτηνής και ο έγκριτος θεολόγος και καθηγητής Ισλαμικού Δικαίου Δρ. Γιασάρ Σερίφ Δαμάτογλου, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Παγκόσμιας Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα» και έλαβε μέρος σε συζητήσεις στρογγυλής  τράπεζας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.