Στη Μαλτα μαθητες του 4ου Γυμνασιου Κομοτηνης

Για μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο “Newark School” και τις πρακτικές ανακύκλωσης που εφαρμόζει

Την Μάλτα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν δώδεκα μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmuς+ συμμετέχοντας στη δράση Don’t Throw Makei It Glow”.
 
Η συγκεκριμένη δράση καταπιάνεται με ζητήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και ευαισθητοποίησης των μαθητών γύρω από την προστασία του. Οι συμμετέχοντες στη δράση έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν εκπαιδευτικές μονάδες άλλων χωρών της ΕΕ και να μάθουν νέες μεθόδους για την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις χώρες ή για την επαναχρησιμοποίηση μέσω της διοργάνωσης ευχάριστων δραστηριοτήτων τόσο για τους μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς και γονείς.
 
Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου επισκέφθηκε το “Newark School” της Μάλτας και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν πρακτικές ανακύκλωσης που ακολουθούν στο συγκεκριμένο σχολείο καθώς και να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής χάρτινων μασκών, μωσαϊκού, decoupage και μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά.
 
Πολύ ενδιαφέρουσα υπήρξε η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών από τον κ. Berry Calvert, η οποία αφορούσε την επιχειρηματικότητα και τα πράσινα επαγγέλματα. Μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να λύσουν απορίες και απαντηθούν ερωτήματά τους.
 
Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις σε εργοστάσια ανακύκλωσης.
 
Στο“Green Skips ServicewLtd”, που επρόκειτο για ιδιωτική επιχείρηση, τους δόθηκε η δυνατότητα να παρατηρήσουν τον τρόπο διαλογής όλων των ανακυκλώσιμων υλικών. Διαπίστωσαν πως η διαλογή των αντικειμένων γίνεται όχι μόνο με κριτήριο το υλικό αλλά ακόμη το σχήμα και το χρώμα των ανακυκλώσιμων υλικών πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αγοραστή. Στα γραφεία της επιχείρησης ενημερώθηκαν για τα “Green Jobs” από στελέχη της επιχείρησης.
 
 Στο δεύτερο εργοστάσιο το “Waste Ser Malta” που είναι κρατική επιχείρηση συγκέντρωσης και διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών οι μαθητές συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι όχι απλά να συλλέγουμε απορρίμματα για ανακύκλωση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται σωστά.
 
Μέσα από μία ενδιαφέρουσα προβολή οι μαθητές γνώρισαν τι ακριβώς σημαίνει ανακύκλωση ενώ δόθηκε έμφαση σε τρεις σημαντικές έννοιες: reduce, reuse, recycle και αντιλήφθηκαν ότι οι έννοιες αυτές θα πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητά τους έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα πιο υγιές περιβάλλον.
 
Τα παιδιά την τελευταία μέρα της επίσκεψής τους παρακολούθησαν ένα διαφορετικό κονσέρτο στο Waterfront Hotel με έναν μουσικό που έπαιξε μαζί τους παράγοντας, με τη χρήση διαφόρων ανακυκλώσιμων υλικών, διαφορετικούς ήχους.

Δανάη Παντελίδου «Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα σχολείο που το μαθητικό του δυναμικό αριθμούσε μαθητές από τριάντα τρεις διαφορετικές εθνικότητες»

Όπως σημείωσε η κ. Δανάη Παντελίδου, μία από τους εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τους μαθητές «με την επίσκεψη αυτή τα παιδιά δεν αποκόμισαν κέρδος μόνο σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές τους γνώσεις αλλά είχαν τη δυνατότητα παράλληλα να γνωρίσουν ένα σχολείο που το μαθητικό του δυναμικό αριθμούσε μαθητές από τριάντα τρεις διαφορετικές εθνικότητες καθώς και τον τρόπο συνύπαρξης και συνεργασίας όλων αυτών στη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας». 

Επόμενο ραντεβού στην Ιταλία

Παράλληλα η κ. Παντελίδου πρόσθεσε ότι, «πολυτιμότατη υπήρξε και η προσέγγιση του πολιτισμού ενός νησιού που γνώρισε πλήθος κατακτητών και ο τρόπος αποτύπωσης όλων αυτών στα μνημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επισκέφτηκαν οι μαθητές μας, στη διάρκεια της παραμονής τους στη Μάλτα. Η επίσκεψη έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία αλλά και την προσδοκία για την επόμενη συνάντηση που θα ακολουθήσει στην Ιταλία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.