Στη μαχη εναντιον του φορολογικου νομοσχεδιου οι δικηγοροι της Ροδοπης

Δημήτρης Ερελιάδης, πρόεδρος ΔΣΡ: «Αν ένα μικρό ποσοστό φοροδιαφεύγει, νομίζω ότι το κράτος έχει τον ελεγκτικό μηχανισμό να τους εντοπίσει και να επιβάλει τα δέοντα»

Την εναντίωσή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δείχνουν οι δικηγόροι της Ροδόπης, όπως και οι συνάδερφοί τους όλης της χώρας, με αποχή από συγκεκριμένες δίκες και δικαστηριακές πράξεις, τουλάχιστον μέχρι την ψήφισή του.

Παράλληλα προσπαθούν να ενώσουν όλους τους επαγγελματικούς φορείς που πλήττονται, ώστε να ασκήσουν την μέγιστη πίεση προς την κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Δημήτρης  Ερελιάδης,  πρόεδρος του Δικηγορικού  Συλλόγου Ροδόπης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.

Φορολογούνται οριζόντια όλοι οι δικηγόροι

Όπως τόνισε ο κ. Ερελιάδης, με την εισαγωγή του φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος η κυβέρνηση φορολογεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, κλπ. για  ένα εισόδημα που ποτέ δεν έχει αποκτηθεί, δίνοντας ουσιαστικά τη χαριστική βολή σε πάρα πολλούς  δικηγόρους, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλά την τελευταία δεκαπενταετία.

«Νομίζω ότι είναι λάθος αυτό που κάνει η κυβέρνηση,  διότι στην προσπάθειά της να πιάσει ουσιαστικά αυτούς που φοροδιαφεύγουν, που είναι ένα μικρό ποσοστό,   παίρνει μέτρα εναντίον του μεγαλύτερου ποσοστού των δικηγόρων» σημείωσε, επισημαίνοντας πως το 33% των δικηγόρων έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ, και 13.000 δικηγόροι συστεγάζουν την  επαγγελματική τους δραστηριότητα με την κατοικία τους.

«Αν ένα μικρό ποσοστό φοροδιαφεύγει, νομίζω ότι το κράτος έχει τον ελεγκτικό μηχανισμό  να τους εντοπίσει και να επιβάλει τα δέοντα. Αλλιώς για μένα είναι δήλωση αδυναμίας του κράτους να ελέγξει τους φορολογούμενους πολίτες του» ανέφερε.

Τόνισε δε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο όσους δηλώνουν κάτω από 10.920 ευρώ, γιατί για αυτούς που έχουν  πάνω από το τεκμαρτό εισόδημα,  χρησιμοποιεί το υπουργείο το μέσο  όρο του κωδικού  των νομικών υπηρεσιών, και ένας δικηγόρος δεκαετίας που δηλώνει 15.100, δηλαδή 100 ευρώ πάνω από αυτό τον μέσο όρο, θα φορολογηθεί για 19.500 ευρώ.

Για αυτό το λόγο προχωρούν σε ενημέρωση των φορέων, με στόχο τη μαζική  συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας στις 22  Νοεμβρίου στην Αθήνα

Η ισχύς εν τη ενώσει για τους επαγγελματικούς φορείς

Ο κ. Ερελιάδης ξεκαθάρισε πως η αποχή μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου αφορά τις δίκες συμφερόντων του  δημοσίου και την έκδοση διαταγών πληρωμής από δάνεια, εκτός από τις 16-17  και 21-22 Νοεμβρίου, που η αποχή θα είναι καθολική.

Επίσης απέχουν από όλες τις επιτροπές όπου συμμετέχουν δικηγόροι  και αφορούν το δημόσιο, και  θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο  μέτωπο με όλους τους επιστημονικούς και  επαγγελματικούς φορείς

Θύμισε δε πως η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες δια στόματος πρωθυπουργού είχε πει ότι  δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, αντιθέτως θα μειωθούν. «Εμείς δεν το βλέπουμε αυτό, βλέπουμε ότι θα βάλουν νέους φόρους, σαν  αυτόν που  πάνε να μας επιβάλουν τώρα» σημείωσε, και ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει ανταπόκριση, κάνουν προσπάθεια σε αυτόν τον αγώνα να συμμετέχουν όλοι οι φορείς οι οποίοι πλήττονται από το νομοσχέδιο, ώστε να είναι μεγαλύτερη και η πίεση προς την κυβέρνηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.