Στη Λετονια αντιπροσωπεια της Διευθυνσης Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης Ροδοπης
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με την κ. Ήβη Παπαδοπούλου σύνδεσμο (contact person) και τους εκπαιδευτικούς κ. Κυριαζοπούλου Σοφία του ΕΚΦΕ Ροδόπης, κ. Μαλαμίδη Ιωάννη του 2ου ΕΠΑ.Λ. και κ. Ροδιάτη Αναστασία εκπαιδευτικού της ΔΔΕ Ροδόπης αποσπασμένης στην Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Αν. Μακεδονίας Θράκης συμμετείχαν στην 4η συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Let’s STEM it!” στην πόλη Ρέζεκνε της Λετονίας.
Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων και ικανοτήτων διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς με τη χρήση της διαθεματικής προσέγγισης του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics δηλαδή Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά), στηριζόμενοι στην συνεργατική επίλυση προβλημάτων και στην ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο διεθνείς οργανωτικές συναντήσεις (transnational project meetings) και πέντε εκπαιδευτικές συναντήσεις (training meetings). Η τέταρτη εκπαιδευτική συνάντηση είχε ως θέμα «Δημιουργία εγχειριδίου-οδηγού εκπαίδευσης STEM για εκπαιδευτικούς» (C4 – Creating a STEM Education Handbook: Guidebook for Teachers) και πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ρέζεκνε στις 18 με 22 Απριλίου 2022.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τρεις εκπρόσωποι της ΔΔΕ Ροδόπης επισκέφθηκαν την Ακαδημία Τεχνολογίας Rezekne Academy of Technologies, όπου και ξεναγήθηκαν στους χώρους των εργαστηρίων της ακαδημίας. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το σχολείο Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών, τις καινοτόμες πρακτικές και την χρήση STEM από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και εφάρμοσαν καινοτόμες πρακτικές μαζί με τους μαθητές και αντάλλαξαν απόψεις με τους άλλους συμμετέχοντες. Δουλεύοντας σε ομάδες εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πώς μια ενότητα/μάθημα μπορεί να χαρακτηριστεί STEM και πως η εκπαίδευση με τη χρήση STEM μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες των μαθητών. Τέλος ως μια ομάδα οι συμμετέχοντες όλων των χωρών αποφάσισαν τα χαρακτηριστικά των ενοτήτων/μαθημάτων STEM για τη δημιουργία του εγχειριδίου-οδηγού εκπαίδευσης STEM. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει δράση διάχυσης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών της ΔΔΕ Ροδόπης σχετικά με το πρόγραμμα.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην πόλη Vâlcea της Ρουμανίας στις 27 Ιουνίου με 1 Ιουλίου 2022.
Να θυμίσουμε ότι οι συμμετέχουσες χώρες του προγράμματος είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Εσθονία και η Λετονία. Συνολικά παίρνουν μέρος σε αυτό 10 οργανισμοί εκ των οποίων 3 σχολεία, 2 πανεπιστήμια και 5 διευθύνσεις εκπαίδευσης
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.