Στη δινη της υποστελεχωσης η πρακτικη ασκηση των φοιτητων

Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος για τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προβλήματα ενταγμένα στη γενικότερη δίνη της υποστελέχωσης, που έχει βρεθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας φέτος. Τα κενά, που υπάρχουν σε διοικητικό προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή, πολλές φορές θέτουν εν αμφιβόλω τις ίδιες τις ζωτικές λειτουργίες τους. Ένα από τα τελευταία τέτοια κρούσματα, που μας αναφέρθηκαν, έχει να κάνει με την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση κάνουν άσκηση περί τους 150 φοιτητές του τμήματος, με πολύ θετικό αντίκτυπο, τόσο στην ίδια την επαγγελματική τους κατάρτιση, όσο και στην προσφορά στην τοπική κοινωνία.

Καθυστέρηση για δυο εβδομάδες

Για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το πρόγραμμα της πρακτικής του τμήματος επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να συμβεί, εξαιτίας της απουσίας διοικητικού υπαλλήλου από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης. Για την ακρίβεια, η κ. Κατερίνα Λεμοντσέλη, που στελέχωνε τα προηγούμενα χρόνια το συγκεκριμένο γραφείο, κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στη γραμματεία του τμήματος, όπου οι μέχρι πρότινος συνάδελφοί της συνταξιοδοτήθηκαν. Αποτέλεσμα αυτού, φυσικά, ήταν να παραμείνει κενή η θέση της στο Γραφείο της Πρακτικής Άσκησης, αφού ήταν πρακτικά αδύνατον να ανταπεξέλθει ένα άτομο στο σύνολο των διοικητικών αρμοδιοτήτων, και της γραμματείας και της πρακτικής άσκησης.

Έναρξη «με νύχια και με δόντια» τη Δευτέρα, αλλά…

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αναβολή της έναρξης της πρακτικής άσκησης για το τρέχον πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο και προκάλεσε κλίμα έντονης αβεβαιότητας στις τάξεις φοιτητών και καθηγητών. Τελικά, η πρακτική για μια μερίδα των φοιτητών, 60 περίπου στον αριθμό, πρόκειται να ξεκινήσει από την προσεχή Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου. «Με νύχια και με δόντια» επετεύχθη κι αυτό, όπως μας δήλωσε η κ. Σεβαστή Χατζηφωτίου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην κατεύθυνση Κοινωνικής εργασίας και επιστημονική υπεύθυνη της πρακτικής άσκησης. Η ίδια δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για την υφιστάμενη κατάσταση, επισημαίνοντας αφενός τις δυσκολίες, που θα προκύψουν στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου κι αφετέρου το αδιέξοδο με την έναρξη του επομένου. Όπως εξήγησε, «έστω κι αν αυτές τις δυο εβδομάδες θα καταφέρουμε να τις αναπληρώσουμε, ωστόσο στη δική μας πρακτική, επειδή έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και απαιτεί μια πολύπλευρη συνεργασία ανθρώπων στο κομμάτι της εποπτείας της εκπαίδευσης, τόσο της επαγγελματικής, όσο και της ακαδημαϊκής του κάθε φοιτητή, πρέπει ανά πασά στιγμή να υπάρχει ένα άτομο αναφοράς, για να γνωρίζει κάθε φοιτητής σε ποιον θα απευθύνεται, ώστε να ενημερώνει για προβλήματα και δυσχέρειες σε θέματα πρακτικής». «Τώρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι ναι μεν τα παιδιά θα ξεκινήσουν για αυτό το εξάμηνο, αλλά δε θα έχουν έναν τέτοιο άνθρωπο να εμπιστευτούν».

Σεβαστή Χατζηφωτίου «Θέλουμε να κρατήσουμε και τα στάνταρς υψηλά στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, που παρέχουμε»

Το έργο αυτό, λοιπόν, μεταφέρεται αναγκαστικά στις πλάτες των 4 μελών ΔΕΠ της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας, που παράλληλα με τα δικά τους καθήκοντα αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία, θα κληθούν πλέον να αναλάβουν κατά ομάδες του 60 φοιτητές της πρακτικής άσκησης, για να διευθετούν τα ζητήματα διοικητικού χαρακτήρα, που θα ανακύψουν. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους φοιτητές μας και γι’ αυτό εργαζόμαστε», υπογράμμισε η κ. Χατζηφωτίου, «αλλά θέλουμε παράλληλα να κρατήσουμε και τα στάνταρς υψηλά στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, που παρέχουμε».

«Από τον Ιανουάριο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο αδιέξοδο και αυτό είναι ο εφιάλτης μας»

Κι αν η περίοδος, που ακολουθεί, προβλέπεται δύσκολη και επίπονη, τόσο για καθηγητές, όσο και για φοιτητές, το πρόβλημα αναμένεται να γιγαντωθεί από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Κι αυτό, γιατί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης για το β’ ακαδημαϊκό εξάμηνο, ήδη στην αναμονή βρίσκονται περί τους 185 φοιτητές. Μέγεθος απαγορευτικό για τις δυνατότητες του υφιστάμενου διδακτικού προσωπικού, ακόμα κι αν κανείς θεωρούσε δεδομένο ότι οφείλουν εκ νέου να εκτελούν καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου. «Τα 185 είναι φύσει αδύνατον να τα μοιράσουμε, γιατί μιλάμε για τεράστιες ομάδες», υπογράμμισε η κ. Χατζηφωτίου. «Επομένως εκεί θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο αδιέξοδο», συνέχισε, «και αυτό είναι ο εφιάλτης μας. Τα χρονικά όρια στενεύουν. Οι τοποθετήσεις των φοιτητών πρέπει να γίνουν από τον Ιανουάριο».

Απόσπαση υπαλλήλου από την Ξάνθη, το αίτημα προς την Πρυτανεία

Το αίτημα, που έχει κατατεθεί στη διοίκηση του Δ.Π.Θ., είναι να αποσπαστεί ένας διοικητικός υπάλληλος από την Ξάνθη, όπου υπάρχουν τμήματα με περισσότερα άτομα στις γραμματείες, και να μεταφερθεί στη γραμματεία του τμήματος της Κοινωνικής Διοίκησης. Αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα επαναφοράς της κ. Λεμοντσέλη στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, και ουσιαστικής κατ’ επέκταση επίλυσης του προβλήματος, που ανέκυψε. Το γεγονός μάλιστα ότι η κ. Λεμοντσέλη είναι κοινωνικός λειτουργός αποτελούσε ένα προνόμιο για τη διαχείριση του μεγάλου κεφαλαίου, που λέγεται πρακτική άσκηση. «Ήταν το πιο κατάλληλο άτομο για να αναλάβει το κομμάτι της πρακτικής, γιατί είχε πλήρη γνώση του αντικειμένου», υποστήριξε η κ. Χατζηφωτίου, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «πρέπει να ανοίξει το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, για να λειτουργεί αδιάλειπτα και συστηματικά». «Όλα τα άλλα προβλήματα τα κατανοούμε στο πλαίσιο των συνθηκών και θα τα αντιμετωπίσουμε», επισήμανε, «αλλά χωρίς την επαναλειτουργία του Γραφείου Πρακτικής, τουλάχιστον από το νέο έτος, θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.