Στη διδασκαλια μαθητων διαγνωσμενων στο φασμα του αυτισμου καταρτιστηκαν εκπαιδευτικοι

Χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό δημιούργησαν οι συμμετέχοντες του ευρωπαϊκού προγράμματος «EMT X ASD»

Ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ «EMT X ASD : ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», στο οποίο συμμετέχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Τα τελευταία 2 χρόνια, οργανισμοί από τη Ρουμανία (Associata Suntem Diferiti), την Ιταλία (Projetto crescere), την Βόρεια Ιρλανδία (Early Years) και την Ελλάδα ένωσαν τις δυνάμεις και τον ενθουσιασμό τους, με στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη και κατάρτιση εκπαιδευτικών των σχολείων γενικής παιδείας, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις τάξεις των οποίων φοιτούν μαθητές διαγνωσμένοι στο φάσμα του αυτισμού (ΔΑΦ).

Υπό το πρίσμα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και της αρχής της ισοτιμίας απέναντι στους μαθητές οι εταίροι του προγράμματος εργάσθηκαν πάνω στους ακόλουθους άξονες:

  1. διερεύνηση των αναγκών των εκπαιδευτικών γενικής παιδείας αναφορικά με την εκπαίδευση των μαθητών με ΔΑΦ
  2. σύνταξη εκπαιδευτικού οδηγού στον οποίο περιλαμβάνονται το θεωρητικό πλαίσιο για τον αυτισμό, μεθοδολογικές διδακτικές προσεγγίσεις, οδηγίες για τη σύνταξη ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος, καλές πρακτικές καθώς και προτάσεις αξιολόγησης των μαθητών με ΔΑΦ.
  3. σύνταξη επιμορφωτικού οδηγού για την κατάρτιση εκπαιδευτών, που θα μπορούν να επιμορφώσουν στη συνέχεια τους εκπαιδευτικούς που έχουν μαθητές με ΔΑΦ στις τάξεις τους.
  4. κατάρτιση πιλοτικού επιμορφωτικού προγράμματος για εκπαιδευτικούς από εξειδικευμένους εκπαιδευτές πάνω στα ζητήματα των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών για τη δημιουργία υποστηρικτικού πλαισίου για τους μαθητές σε συνεργασία με την οικογένειά τους.

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του σχεδίου EMT X ASD, πραγματοποιήθηκε διακρατική επιμόρφωση εκπαιδευτών και πιλοτική επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό τη βελτίωση των παραγόμενων αποτελεσμάτων του σχεδίου.  Διοργανώθηκε επίσης εκδήλωση ενημέρωσης, στις 16 Φεβρουαρίου 2022, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος στους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα μπορεί να τελειώνει επίσημα στις 28 Φεβρουαρίου 2022, αλλά το εκπαιδευτικό υλικό (ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)  θα διατηρηθεί και μετά το τέλος του στη επίσημη ιστοσελίδα του EMT X ASD,  αλλά και στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και θα είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους όσους ενδιαφέρονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.