«Στεναζουν» απο ελλειψη προσωπικου και υλικων τα νοσοκομεια της ΑΜΘ

Ξεπερνούν τις 2.000 οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης του προσωπικού στο Νοσοκομείο Κομοτηνή σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

«Στενάζουν» από την έλλειψη προσωπικού και υλικών τα νοσοκομεία της ΑΜΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε στοιχεία τα οποία επιμελήθηκαν Γενικοί Σύμβουλοι της, με τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν Νοσοκομεία της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και των Νησιών, που δείχνουν ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει, απαντώντας παράλληλα στις «κυβερνητικές εξαγγελίες του αέρα» όπως τις χαρακτηρίζουν.
 
Στην εισαγωγή των εκθέσεων αυτών τονίζουν πως σε όλη τη χώρα θυσιάζονται άνθρωποι στο βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, αφού παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ, τα χειρουργικά τραπέζια των νοσοκομείων κλείνουν το ένα μετά το άλλο, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και χειρουργικών υλικών, ενώ οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία ξεπέρασαν το ένα έτος. Την ίδια ώρα λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους ιατρούς απόγευμα – νύχτα, ενώ σε πολλά νοσοκομεία παρέχεται νοσηλευτική φροντίδα από μία νοσηλεύτρια σε δύο κλινικές (απόγευμα και νύκτα).
 
Όπως αναφέρουν, «επί των ημερών του κ. Τσίπρα το προσωπικό στο ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000, με άλλους 7.000 να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και φέρονται να προτίθενται την επόμενη διετία (εντός του τρέχοντος προγράμματος Δημοσιονομικής προσαρμογής) να ασκήσουν το δικαίωμα». Την ίδια ώρα, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία φέτος θα λάβουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι πολίτες να πληρώνουν μια ζωή το ΕΣΥ, με φόρους και τσουχτερές εισφορές, να το χρειάζονται ελάχιστες φορές για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος Υγείας και όμως να μην είναι σε θέση το σύστημα να εξαντλήσει τις πιθανότητες να γίνουν καλά». 

Τα προβλήματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ 

Στην έκθεση για την Περιφέρεια ΑΜΘ, την οποία επιμελήθηκε η κ. Αικατερίνη Πετράκη, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος του Γενικού Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καβάλας, τονίζεται ότι η υποστελέχωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που «πλέον δεν συζητάμε για επαγγελματική εξουθένωση αλλά για όρια ανθρώπινης αντοχής που έχουν ξεπεραστεί, με την ελλιπή χρηματοδότηση να περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας».
 
«Στην νευραλγική και ακριτική περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», σημειώνει στην έκθεσή της η κ. Πετράκη, «τα Νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και υλικών». Ξεκινώντας από την ναυαρχίδα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ένα νοσοκομείο-στολίδι, έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ολοένα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση.
Το δε ακριτικό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, με τον σημαντικότατο ρόλο ανάσχεσης, δίπλα στα σύνορα, παραπαίει από την έλλειψη προσωπικού, τόση που στους εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης προηγουμένων ετών.
 
Το Νοσοκομείο Κομοτηνής ομοίως σε δυσχερέστατη θέση με σημαντικότατη έλλειψη προσωπικού και οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης που ξεπερνούν τις 2.000.
 
Στο Νοσοκομείο Ξάνθης οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης ανέρχονται στις 1000 και η κάλυψη από πλευράς προσωπικού στο 65%.
 
Το Νοσοκομείο Καβάλας με ρόλο εξ ανάγκης περιφερειακού νοσοκομείου, και αυξημένες υποχρεώσεις κατά την τουριστική περίοδο προσπαθεί να ανταπεξέλθει με έλλειψη προσωπικού της τάξεως του 50%, με χρηματοδότηση του σταγονόμετρου και εργαζόμενους σε κατάσταση εξουθένωσης.
 
Το Νοσοκομείο της Δράμας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού προβαίνει συνεχώς σε περιορισμό των υπαρχουσών λειτουργιών.
 
«Η περιγραφή της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας», καταλήγει στην έκθεσή της η κ. Πετράκη, «δείχνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν βρίσκεται υπό κατάρρευση αλλά έχει καταρρεύσει, και πάνω στα συντρίμμια του καλούνται οι εργαζόμενοι να περιθάλψουν τον δοκιμαζόμενο από μνημόνια, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, πολίτη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.