Στεφανος Γραβανης, καθηγητης της Γαλλικης Γλωσσας στη Νομικη Σχολη του ΔΠΘ «Απο πολιτισμο δεν πεθανε κανεις»

Πώς αξιολογείτε την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της περιοχής  μας κατά τη διάρκεια του 2017; Ποια ήταν τα  βασικά χαρακτηριστικά της πορείας τους επί τα βελτίω ή επί τα χείρω; Και σε ποιους λόγους οφείλετε κατά την άποψή σας αυτή η πορεία;
Εκτιμώ ότι τα τελευταία χρόνια η περιοχή της Θράκης και η Κομοτηνή αρχίζουν να εξέρχονται από ένα είδος εσωστρέφειας και να προβάλλονται ως τόποι επίσκεψης και παραμονής για διάφορους λόγους. Η εξέλιξη αυτή είναι εμφανής σε διάφορα επίπεδα. Θα ήθελα ωστόσο,  να σταθώ σε δύο σημεία:
—Αν και η περιοχή της Θράκης και ειδικότερα της Κομοτηνής, εμφανίζουν έντονη τουριστική ανάπτυξη θα επιθυμούσα και την παρουσία επισκεπτών όχι μόνο από τις βαλκανικές ή γειτονικές χώρες αλλά και από άλλες περιοχές της Κεντρικής ή  Δυτικής Ευρώπης. Εξάλλου η γνωριμία και επαφή με επισκέπτες διαφορετικής κουλτούρας  δε ζημίωσε ποτέ κανέναν. Τονίζοντας το ιστορικό προσόν της, ως μιας περιοχής που αποτελεί το πέρασμα και τη γέφυρα  μεταξύ Ευρώπης και  Ανατολής, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η πλούσια παράδοση, η Ιστορία και οι δεσμοί με την Ευρώπη.
—Επιπρόσθετα, για το νέο έτος, σε πολιτισμικό επίπεδο, θα έδινε μια ώθηση στην πνευματική ζωή της περιοχής η συνεργασία τοπικών φορέων και πολιτιστικών οργανισμών με αντίστοιχους φορείς της ελληνικής ή ευρωπαϊκής επικράτειας σε διάφορους τομείς του πολιτισμού(πχ. εκθέσεις ζωγραφικής-φωτογραφίας, ιστορικά η κινηματογραφικά αφιερώματα).
Επίσης, προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε εντονότερη η συνέργεια και σύμπραξη διαφόρων πολιτισμικών ομάδων, συλλόγων ή κινήσεων πολιτών με τους τοπικούς φορείς .Η συνεργασία αυτή δε θα έπρεπε να είναι μόνο στα πλαίσια συγκεκριμένων εκδηλώσεων ή περιστάσεων ( πχ. εκδηλώσεις Ελευθερίων) αλλά συχνότερες και συστηματικότερες. Η σύμπραξη αυτή είναι επιβεβλημένη, ώστε να εκφράζονται δημιουργικά όσοι πολίτες το επιθυμούν, ενώ  παράλληλα συμβάλλουν έτσι ώστε η πόλη να βρίσκεται σε μια πνευματική και πολιτισμική εγρήγορση. Εξάλλου, όπως αναφέρει ο ποιητής Τέλλος Φίλης, «από πολιτισμό δεν πέθανε κανείς».

Πώς αξιολογείτε την προσωπική σας πορεία το 2017 και τι αναμένετε από το 2018;
 Το 2017 ήταν μια χρονιά ανακατατάξεων και προσωπικών διευθετήσεων με θετικές και αρνητικές πλευρές. Για το 2018 αυτό που επιθυμώ είναι να διαβάσω ακόμη περισσότερο, (η ανάγνωση είναι η γνώση της σκέψης του άλλου), καλλιεργώντας ένα κριτικό πνεύμα σε δύσκολους καιρούς , με φλέγοντα ζητήματα σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο  που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας (πολιτικοοικονομικές ανακατατάξεις, προσφυγικό, κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν ξαφνικά).
Παράλληλα, ως μέλος της ομάδας Γαλλοφωνίας , επιδίωξή μου είναι να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με δραστήριες και ανήσυχες προσωπικότητες ώστε να φωτίσουμε τις ποικίλες  πολιτισμικές όψεις της Γαλλοφωνίας. Μέχρι στιγμής,  τα τρία τελευταία χρόνια, θελήσαμε να φέρουμε σε επαφή και γνωριμία τη Γαλλοφωνία με τη φοιτητική κοινότητα και μέλη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
Από το 2018 και έπειτα, θα προσπαθήσουμε, μέσα από τις δραστηριότητές μας με φορείς και πολιτισμικές ομάδες, να υπάρξει άνοιγμα της Γαλλόφωνης κουλτούρας στην Κομοτηνή, μια πόλη όπου αναμειγνύεται η θρακιώτικη ιστορία και παράδοση με βαλκανικά και ανατολίτικα στοιχεία. Σκοπός μας, επομένως, θα είναι η επικοινωνία και διάδραση ιδεών και πολιτισμών μέσα από ένα κλίμα και πνεύμα όπως το περιγράφει ο Albert Camus  με τη σκέψη του: «Μην προχωράς μπροστά μου, δε θα σε ακολουθήσω. Μην μ’ ακολουθείς δε θα γίνω ο οδηγός σου. Να προχωράς δίπλα μου και γίνε φίλος μου».

Αναφέρατε το γεγονός/ πρόσωπο εκείνο που ξεχωρίσατε μέσα στο 2017 και εξηγήστε τους λόγους της επιλογής σας.
Ως γεγονός που ξεχώρισα θα ανέφερα το κοινωνικό κίνημα  (‘’metoo’’, ‘’balance ton porc’’ —το αντίστοιχο hashtag στη Γαλλία με πρωτοβουλία της δημοσιογράφου Sandra Muller).Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για να δημοσιοποιήσουν οι γυναίκες τις δικές τους περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, πολλές φορές από επώνυμους ή κατόχους σημαντικών θέσεων ή αξιωμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.