STEAMing the Future: Παρουσιαστηκε στην Ξανθη το νεο δωρεαν εκπαιδευτικο προγραμμα

Για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης μαθητών και μαθητριών 14-18 ετών

Με τη συμμετοχή 18 μαθητών και μαθητριών ηλικίας 14 – 18 ετών από την περιοχή της Ξάνθης ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του δωρεάν καινοτόμου προγράμματος  STEAMing the Future.  Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 2022 στο Xanthi TechLab, με φορέα υλοποίησης το Κολλέγιο Ανατόλια και με την υποστήριξη του Ίδρύματος  Μποδοσάκη στοχεύοντας στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης, την εξοικείωση των παιδιών με την εκπαίδευση STE(Α)M / Science, Technology, Arts, Engineering, Mathematics  και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

To πρόγραμμα θα διαρκέσει, συνολικά, τρία χρόνια και θα υλοποιείται δια ζώσης στην Ξάνθη, στις εγκαταστάσεις του Xanthi TechLab, και διαδικτυακά για το σύνολο της μαθητικής κοινότητας στην Ελλάδα. Ο δεύτερος κύκλος των διά ζώσης μαθημάτων στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023 (1 -2/4 και 8 – 9/4), ενώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023 θα ξεκινήσουν και τα online προγράμματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί, επίσης, αποθετήριο με εκπαιδευτικά άρθρα  και video, διαθέσιμα στο τέλος του κάθε σχολικού έτους στην ιστοσελίδα https://steamingthefuture.gr/.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, το STEAMing the Future παρουσιάστηκε στο Xanthi TechLab σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ της περιοχής της Ξάνθης, από τον Δρα Πάνο Βλάχο, Πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατόλια, και τη Δρα Ηρώ Κολιάκου, συντονίστρια του Προγράμματος STEAMing the Future & του Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια. Τα παιδιά, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μίλησαν με ενθουσιασμό για την εμπειρία του προγράμματος,  παρουσίασαν τα project που ετοίμασαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους, και έλαβαν, εν μέσω χειροκροτημάτων, τις βεβαιώσεις παρακολούθησης.  

Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος μίλησε για τη σημαντική  εκπαιδευτική ευκαιρία που προσφέρεται, στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Κολλεγίου Ανατόλια και της αποστολής του να προσφέρει στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας πρόσβαση σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα. «Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, ώστε η κατάκτηση της γνώσης να μην είναι μία παθητική διαδικασία. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να αποκτήσουν, μέσα σε ένα περιβάλλον ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων κρίσιμες δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η προσαρμοστικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία», τόνισε.

H παρουσία του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θράκη είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια, όπως υπογράμμισε ο κ. Βλάχος, αναφέροντας τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν δώσει την ευκαιρία σε παιδιά από τα Πομακοχώρια να σπουδάσουν με υποτροφία στο Κολλέγιο Ανατόλια, τις εξετάσεις που διενεργεί το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, δράσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki – ACT στη Θράκη, αλλά και την ομάδα συνεργασίας που θα συμμετάσχει το 2023 στους Παγκόσμιους Τελικούς του διαγωνισμού F1 in Schools και αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες του Κολλεγίου Ανατόλια και του 2ου Γενικού Λύκειου Ξάνθης. «Είναι μεγάλη μας χαρά που υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα όπως και πολλά άλλα στη Θράκη, μία περιοχή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα φιλικούς ανθρώπους, αξιόλογο δυναμικό και πολλές προοπτικές».

Για την υλοποίηση του STEAMIng the Future συνεργάστηκαν ως διδάσκοντες και διδάσκουσες, φοιτητές/τριες και απόφοιτοι/ες από πανεπιστημιακά τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Ξάνθη όπως ανέφερε η Δρ Ηρώ Κολιάκου,  συντονίστρια του Προγράμματος STEAMing the Future και του Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια. Η κα Κολιάκου περιέγραψε τη φιλοσοφία και τους στόχους της πρωτοβουλίας που προσεγγίζει την Επιστήμη και την Τεχνολογία με βιωματικό τρόπο. «Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να ακολουθήσουν κλάδους που σχετίζονται με την Επιστήμη και την Τεχνολογία. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά καθώς σήμερα οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Είναι πολύ σημαντικό σήμερα οι νέοι και νέες να μπορούν να προσαρμόζονται στα καινούρια δεδομένα, να συνεργάζονται και να  μαθαίνουν πώς μπορούν να μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά. Μέσω του προγράμματος προσεγγίζουμε επτά διαφορετικές θεματικές μέσω των οποίων τα παιδιά σταδιακά αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, κάνουν συνδέσεις και εφαρμόζουν στην πραγματικότητα όσα έμαθαν στην τάξη»  τόνισε. 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα   

Ο κάθε κύκλος μαθημάτων αποτελείται από επτά μαθήματα. Ο κάθε κύκλος των δια ζώσης μαθημάτων ολοκληρώνεται σε δύο Σαββατοκύριακα, και των online μαθημάτων σε τρία Σαββατοκύριακα. Οι θεματικές περιλαμβάνουν: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, Ρομποτική και Αυτοματοποίηση, Διαδίκτυο Πραγμάτων, Σχεδίαση 3D, Ανάπτυξη Εφαρμογών, Μεγάλα Δεδομένα και Αναλυτική, Επιστήμη των Πολιτών. Οι μαθήτριες και οι μαθητές θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής με την ολοκλήρωση παρακολούθησης ενός πλήρους κύκλου μάθησης.

Ο δεύτερος κύκλος των διά ζώσης μαθημάτων στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023 (1 -2/4 και 8 – 9/4). Για δηλώσεις συμμετοχής στα διά ζώσης μαθήματα στο Xanthi Techlab: https://steamingthefuture.gr/mathimata-stin-xanthi/

Τα online μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα και θα πραγματοποιηθούν στις 28-29 Ιανουαρίου 2023, 11-12 Φεβρουαρίου και 18-19 Φεβρουαρίου 2023. Για δηλώσεις συμμετοχής για online μαθήματα https://steamingthefuture.gr/mathimata-online/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.