Σταθερος θα παραμεινει ο αριθμος των παιδιων που δικαιουνται δωρεαν εγγραφη στους παιδικους σταθμους

Η Κυβέρνηση θα καλύψει με ιδίους πόρους μέρος της μείωσης της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ

Λύση για το θέμα της ορθής λειτουργίας του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ για το σχολικό έτος 2016-2017 αναζήτησαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εσωτερικών.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, ο ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του υπουργείου Οικονομίας, Γ. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο διευθύνων σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος.
 
Κατά τη διάρκειά της οι κυβερνητικοί παράγοντες κατέθεσαν την πρότασή τους για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος φιλοξενίας των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η πρόταση αυτή θεωρούν πως επιτυγχάνει δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στις ως άνω δομές, χωρίς να υπάρχει μείωση του αριθμού των δικαιούχων και των οικονομικών πόρων για το πρόγραμμα σε σχέση με την περσινή χρονιά.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την χρονιά που ολοκληρώνεται 582 παιδιά στη Ροδόπη είχαν ωφεληθεί από το πρόγραμμα, με θέσεις σε Παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.
 
Το υπουργείο με την νέα δομή στοχεύει στην παροχή voucher σε όλες τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και στις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ, τη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών και διασφάλιση των πληρωμών σε μηνιαία βάση, την κατάργηση του περιορισμού του 70% των προσφερομένων θέσεων που μπορεί να δηλώσει μία δομή, καθώς πλέον δύναται το 100% των θέσεων μιας δομής να καλυφθεί από κατόχους voucher.
 
Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε πως για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. ευρώ. Φέτος η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται από 120 εκατ. σε 93 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. ευρώ σε 82 εκατ. ευρώ, ενώ το Υπουργείο αναμένεται να προκηρύξει άμεσα το πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά. 

Κινδυνεύει να μείνει στον «αέρα» το πρόγραμμα υποστηρίζει το ΚΚΕ

Την ίδια ώρα με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης εκφράζονται ανησυχίες για τη συνέχιση του προγράμματος καθώς όπως σημειώνεται στην ερώτηση για «τη φετινή χρονιά 2015-2016 δεν έχει ακόμα δοθεί ούτε μία δόση από το μέρος της εθνικής χρηματοδότησης του προγράμματος».
 
Αναλυτικά η ερώτηση:
 
«Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που υλοποιείται και αφορά στη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ) από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους βρίσκεται στον αέρα. Ο δε αρμόδιος Υπουργός σε δημόσια αναφορά του πρόσφατα δήλωσε ότι τα εναπομείναντα κονδύλια του προγράμματος είναι μόλις 60 εκ ευρώ! Για δε τη φετινή χρονιά 2015-2016 δεν έχει ακόμα δοθεί ούτε μία δόση από το μέρος της εθνικής χρηματοδότησης του προγράμματος! Αυτή είναι η κατάσταση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ενώ αυτό το διάστημα θα έπρεπε ήδη να έχουν λήξει οι κατευθύνσεις και οι οδηγίες ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των γονιών στις συγκεκριμένες δομές. Πρόγραμμα και διαδικασία αναγκαία που δεν συμπληρώνει απλά τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών σήμερα αλλά που δυστυχώς την καθορίζει ως μέγεθος όσον αφορά τη λειτουργία τους, το προσωπικό, τη χρηματοδότησή τους.
 
Δοθέντος ότι για τα 85 χιλιάδες βρέφη και νήπια που μπήκαν για φέτος στο πρόγραμμα προϋπολογίστηκαν 137,9 εκ από το κονδύλι του ΕΣΠΑ και 46,1 εκ από εθνικούς πόρους γίνεται φανερό ότι οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμο και ζωτικής σημασίας ζήτημα για την εργατική λαϊκή οικογένεια, χιλιάδες βρέφη, νήπια και τους εργαζόμενους στις δομές θα είναι δραματικές αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα χρηματοδότησής του.
 
Επίσης, συμπληρωματικά αναδεικνύεται ως κρίσιμο το ζήτημα πολλών εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που ενώ έχουν κερδίσει πρωτόδικες αποφάσεις για την μονιμοποίηση τους, οι Δήμοι εξαναγκάζονται από το θεσμικό πλαίσιο σε εφέσεις εναντία τους.
 
Ερωτάται ο Υπουργός:
 
• Πως και με ποια μέτρα η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη συνέχιση του Προγράμματος και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του. Αν θα διευρύνει ως αναγκαία τη χρηματοδότησή των βρεφονηπιακών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2016-2017 και αν θα προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση ώστε να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες.
 
• Αν θα πάρει άμεσα μέτρα ώστε να λήξει η δικαστική οδύσσεια των εργαζομένων των Δήμων, ώστε να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.