Σταθεροι στην απεργια αποχη κατα της αξιολογησης οι Δημοτικοι Υπαλληλοι της Ροδοπης

Όρια εκλογής στις εκτελεστικές θέσεις του ΔΣ όρισε ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Διπλή γενική Συνέλευση πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 Απριλίου ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, ώστε να ληφθούν αποφάσεις τόσο για την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και θέματα που αφορούν την δικαστική διεκδίκηση της μισθολογικής εξέλιξης της «παγωμένης» διετίας 2016 – 2017, όσο και για αλλαγές στο καταστατικό του όσο αφορά τα δικαιώματα των μελών και τις θητείες των εκτελεστικών μελών του ΔΣ.

Όρια εκλογής και πλήρη δικαιώματα στα μέλη

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Μάγγας, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται στο καταστατικό είναι δύο.

Η πρώτη αφορά το άρθρο που προβλέπει ποιοι είναι μέλη με πλήρη δικαιώματα στο σύλλογο, μιας και το ισχύον καταστατικό προβλέπει ότι μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ, όπως στους παιδικούς σταθμούς, κέντρα κοινότητας, ΚΔΑΠ, προγράμματα ΑμεΑ και άλλα, χωρίς όμως το δικαίωμα εκλέγειν, εκλέγεσθε και ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις.

Για αυτό και θα αλλάξουν το καταστατικό για να μπορούν πλέον να είναι μέλη με ίσα δικαιώματα.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ο περιορισμός των θητειών που μπορεί να εκλέγεται ένα μέλος του Συλλόγου στο προεδρείο του ΔΣ, δηλαδή στις θέσεις Προέδρου, Α΄ και Β΄ Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα.

Το ΔΣ αποφάσισε να κάνει πρόταση για μέγιστο τριών θητειών, ανεξάρτητα από τη θέση, με τον κ. Μάγγα να τονίζει πως θέλουν αφενός να μην δημιουργούνται καθεστωτικές αντιλήψεις, αλλά και ένα κίνητρο για να μπορέσει να υπάρχει ανανέωση και εναλλαγή στη διοίκηση, που μπορεί να φέρει και καινούριες ιδέες.

Τέλος περιλαμβάνουν στο καταστατικό ρητή διάταξη δυνατότητας συνεδρίασης του ΔΣ με τηλεδιάσκεψη, αλλά και την παρουσία του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνεχίζουν την απεργία αποχή στην αξιολόγηση

Πέρα των καταστατικών θεμάτων, στη Γενική Συνέλευση έγινε ενημέρωση για την απεργία αποχή από την αξιολόγηση, που προκηρύχθηκε από τις επιμέρους Ομοσπονδίες (στη δική τους περίπτωση την ΠΟΕ ΟΤΑ) αφού κηρύχθηκε παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο τομέα.

Οι λόγοι για τους οποίους προχώρησαν στην Απεργία-Αποχή, σημείωσε ο κ. Μάγγας, είναι γνωστοί, και άπτονται της σύνδεσης της διαδικασίας της αξιολόγησης των υπαλλήλων με την υπηρεσιακή τους κατάσταση, τη μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη, καθώς και με τη διαδικασία επιλογής τους σε θέση ευθύνης. Οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων θεωρούν πως αυτές οι διατάξεις, θα τους καταστήσουν προοδευτικά δέσμιους της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, εξαρτώμενους από ένα σύστημα κρίσης εξαιρετικά διαβλητό και στην ουσία αδιαφανές.

Για αυτό και ζητούν την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου, βάσει του οποίου η αξιολόγηση συνδέεται με την μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη και την επιλογή τους σε θέσεις ευθύνης, την άμεση προώθηση της διαδικασίας επιλογής Προϊσταμένων, αλλά και την εφαρμογή του συστήματος «κινήτρων-ανταμοιβών».

Πέρα αυτού, συζήτησαν για το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης της μισθολογικής εξέλιξης της «παγωμένης» διετίας 2016 – 2017, η οποία είχε κοπεί από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν είχε ψηφίσει το ενιαίο μισθολόγιο.

Ο Σύλλογος έχει ήδη καταθέσει Ενιαία Αίτηση Άρσης της Παραγραφής του δικαιώματος, όπως έχουν κάνει και πολλοί άλλοι σε όλη τη χώρα, και πρέπει τώρα να αποφασίσει για την δικαστική διεκδίκηση.

Η πρόταση της διοίκησης ήταν πως το ποσό που θα λάβουν δεν είναι μεγαλύτερο από το κόστος της δικαστικής διεκδίκησης ιδιαίτερα όταν έχει επανέλθει η υποχρέωση εξάντλησης των ένδικων μέσων των Δήμων, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και σε μια πρωτόδικη θετική απόφαση θα πρέπει  να ασκηθεί έφεση και στην συνέχεια ανάκληση στο Συμβούλιο Επικρατείας για τους μόνιμους υπαλλήλους ή αναίρεση στον Άρειο Πάγο για τους ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.