Σταθερο το προβλημα της ατμοσφαιρικης ρυπανσης στην Κομοτηνη

Εξάρσεις αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί δείχνουν τα στοιχεία, παρόλο που ο μέσος όρος δεν ξεπερνά το όριο σωματιδίων

Σε επίπεδα που δεν ξεπερνούν το όριο κατά μέσο όρο, με υψηλές όμως εξάρσεις σε διαστήματα, τόσο τις βραδινές ώρες μετά τις 7, όσο και τις πρωινές γύρω στις 8, όταν η θέρμανση λειτουργεί περισσότερο, κινούνται τα αιωρούμενα σωματίδια στην Κομοτηνή, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει αναρτημένες στην ιστοσελίδα της εταιρείας μετρητών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που περιλαμβάνει μετρήσεις από το δίκτυο Panacea.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σταθμό που αναφέρεται στην Κομοτηνή, ο μέσος όρος ατμοσφαιρικών σωματιδίων της εβδομάδας, την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, βρίσκονταν στα 25,8 µg/m³, που σημαίνει πως η ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή (το όριο είναι 35 µg/m³) παρόλο που μπορεί να επηρεαστούν άτομα ευαίσθητα στα ατμοσφαιρικά σωματίδια, αν μείνουν εκτεθειμένα στην ατμόσφαιρα για 24 ώρες.

Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό, είναι ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια, και μάλιστα σημειακά κατά πολύ, τόσο τις βραδινές ώρες, όσο και τις πρωινές.

Χαρακτηριστικά το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά τις 10 το βράδυ ο ένας αισθητήρας πλησίασε τα 300 µg/m³, για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (ο δεύτερος μετρητής καταγράφει αρκετά μικρότερες τιμές, παρόλο που εκείνη την ώρα και εκείνος είχε ξεπεράσει τα 100 µg/m³).

Οι τιμές πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά παίρνουν την ανιούσα πάλι το πρωί, όχι ευτυχώς στα ίδια ύψη. Αξίζει δε να σημειωθεί πως παρόλο που το πρόβλημα είναι σημαντικό αυτή την περίοδο, οι κορυφές στις συγκεντρώσεις σωματιδίων ήταν υψηλότερες στην αρχή της χρονιάς, παρά αυτή την περίοδο, αν και μέχρι πριν από μερικές μέρες δεν είχαμε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η καύση της θέρμανσης.

Αισθητήρας και στην Ξυλαγανή

Αισθητήρες για το συγκεκριμένο δίκτυο λειτουργούν σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ενώ πρόσφατα φαίνεται να έχει εγκατασταθεί και ένας αισθητήρας, όχι στο δίκτυο του Πανεπιστημίου, αλλά στην Ξυλαγανή.

Ο αισθητήρας αυτός έχει στοιχεία από τον Αύγουστο, και σύμφωνα με αυτά, φαίνεται πως η συγκέντρωση σωματιδίων δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τα 50 µg/m³, ενώ ο μέσος όρος είναι και αυτός χαμηλός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.