Σταθερο το ενδιαφερον για τους παιδικους σταθμους του Δημου Κομοτηνης

350 παιδιά, από τα 625 που θα φιλοξενήσουν συνολικά, αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ φέτος - Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις 24 θέσεις βρεφών· αυξάνονται τα τμήματα από το 2019

Συνολικά 350 παιδιά μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2018 – 2019» αναμένεται να έχουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κομοτηνής το επόμενο σχολικό έτος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Κυριακή 29 Ιουλίου. 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, που έχει την ευθύνη των παιδικών σταθμών του Δήμου, ο αριθμός των ωφελούμενων θα είναι πιο ξεκάθαρος μετά από την ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών, η οποία θα γίνει το Σεπτέμβριο, όμως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο αριθμός δεν θα διαφέρει σημαντικά από τον περυσινό.
 
Από τα γραφεία του ΚΕΜΕΑ πέρασαν συνολικά 778 αιτήσεις, που αφορούν αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, με κάποιους αιτούντες βέβαια να κάνουν αιτήσεις και σε ιδιωτικούς σταθμούς, όπως έχουν τη δυνατότητα.
 
Ο αριθμός των ωφελούμενων έχει αλλάξει ελαφρώς, γιατί μετά τις φωτιές στην Δυτική Αττική η ΕΕΤΑΑ αποφάσισε την αποδοχή όλων των αιτήσεων των μητέρων που έχουν απορριφθεί από το πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής καιΕπαγγελματικής Ζωής 2018-2019 επειδή ο φάκελος του ήταν ελλιπής στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κινέτας (Δήμος Μεγαρέων) και Αγίων Θεοδώρων (Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας), όμως αυτό αναμένεται να καλυφθεί με πόρους που θα δοθούν αργότερα από το υπουργείο. 

Δεν καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις για τα βρέφη 

Ο Δήμος Κομοτηνής μπορεί να απορροφήσει στους παιδικούς του σταθμούς 625 με 630 παιδιά, αριθμός που περιλαμβάνει φέτος και δύο βρεφικά τμήματα, που μπορούν να καλύψουν 24 παιδιά, στον Α΄ Βρεφονηπιακό και στον Η΄ παιδικό σταθμό.
 
Όπως είναι γνωστό η Κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με την εφαρμογή της να γίνεται σταδιακά σε όλη την επικράτεια. Και ενώ αυτό δεν εφαρμόζεται φέτος στο Δήμο Κομοτηνής, το ΚΕΜΕΑ έχει πάρει απόφαση ότι θα δημιουργήσουν τμήματα για βρέφη και στους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς, μιας και ο αριθμός των μεγαλύτερων παιδιών θα μειωθεί.
 
Τα πρώτα δύο βρεφικά τμήματα φέτος θα αποτελέσουν και βάση για τη λειτουργία των υπόλοιπων όταν θα δημιουργηθούν, τα οποία κρίνονται απαραίτητα μιας και το ενδιαφέρον για αυτά είναι ήδη πολύ μεγάλο.
 
Μάλιστα φέτος ο κ. Γκαράνης τόνισε πως δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν όλες τις αιτήσεις, για αυτό και γνωρίζοντας την ανάγκη και βλέποντας το ενδιαφέρον θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση. 

Εντός των προθεσμιών η αδειοδότηση 

Το ΚΕΜΕΑ θα είναι σίγουρο για τη συνέχιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και τη νέα χρονιά, μιας και κατέθεσαν εμπρόθεσμα, πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31 Ιουλίου, τα τεχνικά δελτία για την αδειοδότηση τους, όπως προβλέπει ο νόμος.
 
Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε το 2017, που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018, θα πρέπει χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στους ήδη λειτουργούντες Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών.
 
Σε δεύτερο στάδιο έως την 28-9-2019, εντός δηλαδή προθεσμίας δύο ετών από τη δημοσίευση του ΠΔ, όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, που έχουν αδειοδοτηθεί, οφείλουν να συμμορφωθούν σε μια σειρά από διατάξεις διαφορετικά η άδειά τους θα ανακληθεί.
 
Πλέον, σημείωσε ο κ. Γκαράνης, μπορούν να περάσουν στην τελική φάση της αδειοδότησης των παιδικών σταθμών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.