Σταση αναμονης για το Ξενογλωσσο Τμημα Ελληνικων σπουδων στο ΔΠΘ

Ακαδημαϊκά ώριμο αλλά οι καταστάσεις δεν ευνοούν προς το παρόν τη λειτουργία του

Δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα της λειτουργίας του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών (Hellenic Studies) το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, παρόλο που προς το παρόν οι καταστάσεις δεν φαίνεται να ευνοούν τη λειτουργία του.
 
Όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 73 του Νόμου 4316/2014 (ΦΕΚ Α 270/24-12-2014) αποφασίστηκε η ίδρυση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του πρώτου Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στην αγγλική γλώσσα για αλλοδαπούς φοιτητές, τετραετούς φοίτησης, με έδρα την Κομοτηνή.
 
Το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη συγχρονία και τη διαχρονία τους, και να παρέχει στους φοιτητές θεωρητική και πρακτική κατάρτιση γύρω από ζητήματα της ελληνικής γλώσσας και μετάφρασης από και προς την ελληνική γλώσσα.
 
Σε αυτό προβλέπεται ότι θα εισάγονται αλλοδαποί απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου Ελληνικού Λυκείου, και η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων προβλεπόταν να είναι ο Σεπτέμβριος του 2015.
 
Όμως στο μεταξύ δεν προωθήθηκε ποτέ το Προεδρικό Διάταγμα για να μπορέσει να λειτουργήσει το Τμήμα, για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον από Κίνα, από Ρωσία, από ΗΠΑ, αραβικές χώρες και αλλού.
 
Στο μεταξύ άλλαξε και η πολιτική του Υπουργείου, το οποίο είχε γενικά μια πολιτική δημιουργίας τέτοιων τμημάτων είτε σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, είτε μόνο από αυτό.
 
Παρόλα αυτά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς την ιδέα της λειτουργία τους, κάτι που τονίστηκε και την Παρασκευή στη συνάντηση της υποψήφιας Δημάρχου κ. Ελένης Λαφτσή με τις πρυτανικές αρχές.
 
Όπως σημείωσε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, το αγγλόφωνο τμήμα είναι εντελώς «στημένο», διαθέτοντας και πρόγραμμα σπουδών, ενώ συνεχίζουν μέχρι σήμερα να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, που έρχονται σε επαφή μαζί τους για την φοίτηση σε αυτό.
 
Όπως ανέφερε, ελπίζουν πως θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσει να λειτουργήσει, μιας και ακαδημαϊκά είναι ώριμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.