«Σταματηστε τον πολεμο» ειπαν τα παιδια της Κομοτηνης

Ο μήνας των χελιδονισμάτων φέρνει την άνοιξη στην πόλη, με το 3ο Δημοτικό Σχολείο να σκορπά μηνύματα ειρήνης

Τα πρώτα χελιδονίσματα ακούστηκαν για φέτος στην Κομοτηνή το πρωί της Τετάρτης 16 Μαρτίου, με παιδιά από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής να γυρνούν την πόλη και να σκορπούν το μήνυμα του ερχομού της άνοιξης, αλλά και το μήνυμα της ειρήνης.

Όπως είναι γνωστό, λόγω της πανδημίας, φέτος τα χελιδονίσματα γίνονται σε ιδιαίτερες συνθήκες, και για την αποφυγή συνωστισμού, επεκτάθηκαν σε όλο τον μήνα.

Έτσι όσα σχολεία το επιθυμούν, ετοιμάζουν τις ζωγραφιές τους με θέματα της άνοιξης, αλλά και με αντιπολεμικά συνθήματα, και τραγουδώντας τα ανοιξιάτικα κάλαντα «Χελιδονίσματα» και με τη συνοδεία του Μουσικοσυνθέτη Χρήστου Χατζόπουλου, ξεκινούν από το σχολείο τους για την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου αναρτούν τις ζωγραφιές τους και τα δικά τους αντιπολεμικά μηνύματα σε ταμπλό του Δήμου.

Πρωτοβουλία για τα χελιδονίσματα

Ήδη τέτοιες δράσεις έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στις Σάπες, ενώ την Τετάρτη ήταν η σειρά των σχολείων την Κομοτηνής, με πρώτο το 3ο Δημοτικό Κομοτηνής, να τραγουδήσουν για την άνοιξη.

Οι μαθητές του πέρασαν λοιπόν από όλη την πόλη, και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία, με τις συγκινητικές ζωγραφιές τους για την ειρήνη και την άνοιξη.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζόπουλος, το φετινό μήνυμα των χελιδονισμάτων είναι «σταματήστε τον πόλεμο» μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε μαζί με τα σχολεία και το Μουσικό εργαστήρι Νότα.

Ο Μήνας ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στα σχολεία των Σαπών, μία μέρα με το μειονοτικό και την επόμενη με το Διαπολιτισμικό Σχολείο Σαπών, για να συνεχίσουν με το 3ο Δημοτικό Κομοτηνής και τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ.

«Τα παιδιά καταθέτουν την άποψή τους. Ως εκπαιδευτικοί πρέπει να μάθουμε πώς να πράττουν τα παιδιά, σε εμάς επαφίεται αυτό. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν κάτι και ας μην κρίνουμε, αλλά να συμμετέχουμε, σε μια εποχή που πολλοί διακατέχονται από ανησυχία και φόβο» σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος.

Ο ίδιος ζήτησε να παραμερίσουν την ανησυχία, και να αφήσουν τα παιδιά να τραγουδήσουν και να διαδηλώσουν για τη ζωή.

Η δράση θα επαναληφθεί σήμερα από το 4ο Δημοτικό Σχολείο, την Παρασκευή από το 10ο, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν δράσεις με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης στο Σχολείο Τυφλών, καθώς και με Δημοτικά σχολεία της πόλης της Ξάνθης.

Λύση των προβλημάτων χωρίς πόλεμο ζητούν τα παιδιά

Την δική τους οπτική κατέθεσαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην δράση, με τον μικρό Ραφαήλ να τονίζει πως ήρθε να τραγουδήσει για την άνοιξη, ενώ ο Ατά, θέλησε μαζί με τους συμμαθητές του να δείξει πως ο πόλεμος είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο και να ζητήσουν να σταματήσουν όσο μπορούν όσα άσχημα συμβαίνουν, αλλά και φυσικά να τραγουδήσουν για την άνοιξη.

Τέλος η Ανδριάνα είπε πως ήρθαν στην πλατεία για να δείξουν πως δεν πρέπει να γίνεται πόλεμος, δεν ωφελεί σε κάτι, και για να τραγουδήσουν ελπίζοντας να ακούσει ο κόσμος. Όλα δε τα παιδιά θέλησαν να μεταφέρουν το μήνυμα ότι τα κράτη πρέπει να λύνουν τα προβλήματά τους με διπλωματία και διάλογο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.