Στα βηματα του George Treloar ο Αυστραλος Πρεσβης

Ξεναγήθηκε στο Θρυλόριο και γεύτηκε ποντιακά εδέσματα

Στον οικισμό του Θρυλορίου, που χτίστηκε την περίοδο 1922-1923, από τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή των Προσφύγων, George Devine Treloar και ονοματοδοτήθηκε «Θρυλόριο» προς τιμήν του, βρέθηκε στη διάρκεια χθεσινής επίσκεψης του στην περιοχή, ο Αυστραλός Πρέσβης στην Αθήνα κ. John Griffin.
 
Ο Αυστραλός Πρέσβης,  επισκέφθηκε το παλαιότερο σπίτι του οικισμού, γεύθηκε ποντιακά εδέσματα κι έμαθε για τις παραδόσεις των Ποντίων ενώ ξεναγήθηκε στο μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά. Δήλωσε εντυπωσιασμένος  από την ειρηνική συνύπαρξη και τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς τους κατοίκους του Θρυλορίου που διατηρούν ζωντανή την μνήμη του George Treloar.
 
Στο παλαιότερο σπίτι του χωριού, ο κ. Griffin και η συνοδεία του, ξεναγήθηκαν από την Πρόεδρο του συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, η οποία μίλησε για τη ζωή και τις συνήθειες των πρώτων κατοίκων, όπως και η 88χρονη πρόσφυγας που τον ανέμενε για να τον χαιρετίσει.
 
Οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων των δύο χωρών είναι σημαντικό να υπάρχουν και να διατηρούνται, ανέφερε ο Αυστραλός Πρέσβης κατά τη συνομιλία του με την ηλικιωμένη κάτοικο του Θρυλορίου, η οποία του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς εκ μέρους των Θρυλοριωτών στην οικογένεια των Treloar.
 
Σταθμό της επίσκεψης του κ. Griffin, αποτέλεσε και το μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά, στο οποίο εκτίθενται καλάθια από όλο τον κόσμο. Τον υποδέχθηκε ο ιδρυτής του μουσείου κ. Αντώνης Λιάπης, ο οποίος παρουσίασε και τη συλλογή των εκθεμάτων, προσφέροντας του αναμνηστικά δώρα κατά το τέλος της επίσκεψης.
 
Λίγο πριν την αναχώρησή του από το Θρυλόριο, ο Αυστραλός Πρέσβης παρακάθισε σε γεύμα με ποντιακά εδέσματα, στο πνευματικό κέντρο του οικισμού, που παρατέθηκε με αφορμή την έλευσή του στην περιοχή.
 
«Πάντα ήθελα να επισκεφθώ τη Θράκη και την πολυπολιτισμική κοινωνία της» , δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός διπλωμάτης. Σημειώνοντας πως και  «η Αυστραλία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία» εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος « από την ειρηνική συνύπαρξη και τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.  Μιλώντας για το Θρυλόριο, ανέφερε ότι είναι «μια αυστραλιανή βοήθεια πολλά χρόνια πίσω» ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει  «την ευγνωμοσύνη» του προς τους κατοίκους που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη του George Devine Treloar.
 
Ο ίδιος τόνισε πως στην Αυστραλία ζουν σήμερα περί τις 600.000 Έλληνο-Αυστραλοί.  «Αντιμετωπίζουμε τα ίδια δημογραφικά προβλήματα με τις χώρες της Ευρώπης, κι ένας τρόπος για να κρατάμε τον πληθυσμό μας σταθερό είναι να δεχόμαστε μετανάστες» πρόσθεσε. «Η Αυστραλία παραμένει μέχρι και σήμερα μια χώρα μετανάστευσης» όπως ανέφερε, κάνοντας λόγο για τη λειτουργία ειδικών προγραμμάτων, όπως ανθρωπιστικά που αφορούν την υποδοχή προσφύγων αλλά και ειδικότερα για όσους την επισκέπτονται για να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση είτε για τη μόρφωσή τους.
 
Να σημειωθεί ότι τον Αυστραλό πρέσβη υποδέχτηκε εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής, στο Θρυλόριο ο Αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο οποίος σε χαιρετισμό εστίασε στους δεσμούς της περιοχής με την Αυστραλία, λόγω του ύπατου αρμοστή της κοινωνίας των εθνών  που συνετέλεσε καθοριστικά στη δημιουργία του οικισμού. Ο κ. Ταπατζάς προσέφερε στον κ. Griffin αναμνηστική πλακέτα, μετάλλιο που απεικονίζει το Θράκα Ιππέα και έντυπη έκδοση για την ιστορία της Θράκης σε ανάμνηση της επίσκεψης του.
 
Σειρά εντύπων του Συλλόγου Ποντίων,  για την ιστορία και τη λαογραφία, φωτογραφίες εποχής του ίδιου του Treloar και παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά ενεχυρίασε με την σειρά της η κ. Μαυρίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.