Στα «θρανια» καθονται οι εν δυναμει διασωστες

Σχολείο εκπαίδευσης διασωστών ξεκινά την Τετάρτη από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Ροδόπης

Ένα καινούριο ιδιαίτερο σχολείο ανοίγει αύριο τις πύλες του, το σχολείο των διασωστών που οργανώνει το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση της ομάδας στη Θεσσαλονίκη. Εκπαιδευτές από τη Θεσσαλονίκη από κοινού με εκπαιδευτές από τη Ροδόπη θα πραγματοποιήσουν σειρά θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικής εκπαίδευσης, οι θεματικές ενότητες των οποίων θα αφορούν στις πρώτες βοήθειες, σε θέματα ορεινής διάσωσης, διάσωσης στο υγρό στοιχείο, τηλεπικοινωνίες και αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τη γραμματέα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Ροδόπη κ. Βασιλική Γεωργίου, όποιος παρακολουθήσει αυτό το σχολείο θα πάρει τις πρώτες γνώσεις που χρειάζεται ένας εθελοντής διασώστης. Ωστόσο, «δε γίνεσαι κατευθείαν διασώστης ούτε παρακολουθώντας αυτό το σχολείου, ούτε παρακολουθώντας οποιοδήποτε μάθημα. Αυτό γίνεται σταδιακά και το σχολείο μας θα είναι η αρχή για να μπορέσει κανείς να εξελιχθεί σε αυτό τον τομέα», επεσήμανε η κ. Γεωργίου. 

«Έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα διάσωσης θα μπορέσουμε μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια να δώσουμε χρόνο ζωής σε ένα άνθρωπο που το έχει ανάγκη»

Το σχολείο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τόσο οι εν δυνάμει διασώστες, όσο και οι εν ενεργεία εθελοντές του παραρτήματος, καθώς οι γνώσεις των ιδίων οφείλουν συνεχώς να ανανεώνονται και να κρατούνται ζωντανές, σύμφωνα με την κ. Γεωργίου η οποία στη συνομιλία της με τη Νατάσσα Βαφειάδου στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» τόνισε ότι «αν κάτι δεν το ανανεώνεις σίγουρα το ξεχνάς». Το σχολείο βέβαια απευθύνεται κυρίως σε νέα άτομα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο της διάσωσης και αυτό θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να γραφτεί κάποιος στην ομάδα.
 
Ακόμη, όμως, και να μη θέλει κάποιος να παραμείνει στην ομάδα, το σχολείο αυτό είναι ένα εργαλείο χρήσιμο, καθώς γύρω μας συμβαίνουν πολλά περιστατικά στα οποία καλούμαστε να βοηθήσουμε. «Επειδή η ημιμάθεια ή η αμάθεια μας κρατά πάντα αποστασιοποιημένους, καλό είναι να πάρουμε κάποιες γνώσεις για να μπορούμε να σταθούμε στην οικογένειά μας, στον συνάνθρωπό μας, αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις δυσάρεστες ή να τις βελτιώσουμε αν εμφανιστούν. Η διάσωση είναι το πρώτο στάδιο μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια», υπογράμμισε η κ. Γεωργίου, η οποία εξήγησε ότι «σε περίπτωση που είμαστε παρόντες σε ένα περιστατικό, σίγουρα δεν είμαστε γιατροί και δεν μπορούμε να σώσουμε κάποιον. Αλλά και μόνο που υπάρχει πιθανότητα να καθυστερήσει λίγο το ΕΚΑΒ, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα διάσωσης θα μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο ζωής σε ένα άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Τα 5 λεπτά καθυστέρησης μπορεί να είναι πιο σημαντικά απ’ ό,τι πιστεύουμε. Πρέπει να μάθουμε να παρατηρούμε τις καταστάσεις ώστε να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις. Μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια, μπορείς να σώσεις ακόμα κι έναν άνθρωπο». 

Οι δράσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης- Παράρτημα Ροδόπης διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό μελών τα οποία δραστηριοποιούνται εθελοντικά ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περίστασης. Παράλληλα, πραγματοποιούν παρουσιάσεις πρώτων βοηθειών σε καθηγητές-μαθητές, αλλά και σε διάφορες επιχειρήσεις, ή καλύπτουν αθλητικές διοργανώσεις. Την Κυριακή, για παράδειγμα, η ομάδα βρέθηκε στη Νυμφαία για τον ορεινό ποδηλατικό αγώνα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο Παρανέστι για τον Μαραθώνιο ορεινού τρεξίματος 160χλμ. Επιπρόσθετα, η ομάδα ανήκει στο δίκτυο πολιτικής προστασίας και συμβάλλει σε απρόβλεπτες επιχειρήσεις, καθώς καλείται σε δεύτερο επίπεδο, αν χρειαστεί, μετά την αστυνομία και την ΕΜΑΚ. «Το χειμώνα το πιο συχνό πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε να βοηθήσουμε είναι τα περιστατικά που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε διαβάσεις. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις πρωτοβουλίες επιχειρηματιών και σχολείων για να συνεχίσουμε όσο περισσότερες παρουσιάσεις γίνεται. Ακόμα και το λίγο που θα ακούσει καθένας είναι χρήσιμο».
 
Info:
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της ομάδας στο facebook «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ροδόπης» (www.facebook.com/HellenicRescueTeamRodopi) ή στο τηλέφωνο 6979332088
 
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέχρι το Δεκέμβριο κάθε Τετάρτη στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.