Στα ορια τους οι υπηρεσιες της ΠΑΜΘ στη Ροδοπη

Η υποστελέχωση εντείνεται συνεχώς, την ώρα που οι υποσχέσεις για προσλήψεις δεν προχωρούν

Αποστόλης Τομζάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΕ Ροδόπης και Κεντρικής υπηρεσίας ΑΜΘ

«Πρέπει το κράτος να αποφασίσει τι θέλει, πέρασαν τα μνημόνια, βάλαμε πλάτη από το 2010, και έχουμε μείνει το 1/3 του προσωπικού»

Πρόσφατα  εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο νέος Οργανισμός της ΠΑΜΘ, ο οποίος κάνει προβλέψεις για αλλαγές στην υφιστάμενη δομή της Περιφέρειας.

Κοινή παραδοχή όμως κατά τη συνεδρίαση ήταν το γεγονός ότι η Περιφέρεια είναι γενικότερα υποστελεχωμένη, και πως πέρα από τις όποιες αλλαγές, χρειάζεται γενναία ενίσχυση με προσωπικό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές της.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και στην Κεντρική Υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ αριθμούν τα 145 άτομα, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην ΠΕ Ροδόπης και την Κεντρική υπηρεσία της ΑΜΘ κ. Αποστόλης Τομζάς. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν αρκούν για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, που βρίσκονται σε οριακό στάδιο υποστελέχωσης.

Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν πολίτες και να καλύψουν αρμοδιότητες

Οι ελλείψεις στην ΠΕ Ροδόπης και την Κεντρική υπηρεσία της ΑΜΘ είναι άνω του 50%, και δυστυχώς δεν έρχεται προσωπικό, σημείωσε ο κ. Τομζάς. Ακόμα και λύσεις όπως η κινητικότητα αντί να βοηθούν επιδεινώνουν την κατάσταση, γιατί φεύγουν υπάλληλοι από τις υπηρεσίες τους και πηγαίνουν σε άλλους φορείς του Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται ούτε στις υπηρεσίες στη Ροδόπη, ούτε στη δική μας περιφέρεια, μιας και η έλλειψη προσλήψεων όλα τα προηγούμενα χρόνια και οι επιπλέον αρμοδιότητες αποτελούν κοινό σημείο για όλη την Ελλάδα. «Δυστυχώς το κεντρικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στις οχλήσεις που έχουν γίνει από την Περιφέρεια αλλά και τα συνδικαλιστικά μας όργανα» ανέφερε, τονίζοντας πως υπάρχουν υπηρεσίες και τομείς οι οποίοι λειτουργούν κυριολεκτικά με ένα άτομο μόνο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες, που θεωρεί πως έχουν δίκιο να παραπονιούνται, μιας και είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τμήματα όπως το Ανάπτυξης ή το Μεταφορών, που έχουν πολλές αρμοδιότητες και όγκο εργασίας που αφορούν την επαφή και την καθημερινότητα του πολίτη, δυσκολεύονται να επιτελέσουν το έργο τους, ενώ και άλλοι τομείς, όπως οι τεχνικές υπηρεσίες και οι κοινωνικές υπηρεσίες, έχουν και αυτές σοβαρά προβλήματα. Οι προσλήψεις συμβασιούχων, καλύπτουν κάποια κενά προσωρινά, αλλά δεν μπορούν να λύσουν μόνιμα το πρόβλημα, τόσο γιατί μέχρι να μάθουν την υπηρεσία πρέπει να φύγουν, όσο και γιατί δεν μπορούν να έχουν τις αρμοδιότητες που έχει ένας μόνιμος εργαζόμενος.

Κωφεύει η Κεντρική Διοίκηση

«Δεν είναι δυνατόν οι υπηρεσίες στη Ροδόπη να έχουν μόνο 145 άτομα, ανάμεσα στην ΠΕ Ροδόπης και την Κεντρική Υπηρεσία της ΠΑΜΘ» σημείωσε, την ώρα που η Περιφέρεια, παρόλο που το κοινό δεν το αντιλαμβάνεται πάντα, εμπλέκεται σε πολλά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα.

Όμως το κεντρικό κράτος δεν ακούει, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι για την όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ εγκρίθηκε η πρόσληψη περίπου 12 μόνιμων εργαζομένων την προηγούμενη χρονιά, όταν αυτός είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που βγαίνουν στη σύνταξη μέσα σε μερικούς μήνες. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, όλοι οι συνάδερφοί μας είναι στα όριά τους, και συνεχώς σε πίεση» σημείωσε, και αυτό φαίνεται από το γεγονός, κάτι που μπορεί να μην πιστεύουν οι πολίτες, ότι συνεχίζουν την δουλειά στο σπίτι.

Ικανοποίηση για τον νέο οργανισμό

Ο πρόσφατα εγκεκριμένος Οργανισμός, που η Περιφέρεια ΑΜΘ ελπίζει πως θα εγκριθεί σύντομα από το αρμόδιο Υπουργείο, σε μεγάλο βαθμό, τόνισε ο κ. Τομζάς, έγινε αποδεκτός από τους εργαζόμενους, παρά τις επιμέρους διαφωνίες κυρίως για τις αρμοδιότητες στις διευθυντικές θέσεις. Όμως ήταν απαραίτητος, γιατί ο προηγούμενος, που δημιουργήθηκε μαζί με την αιρετή Περιφέρεια, ήταν προσαρμοσμένος κατά την εκτίμησή του στις ανάγκες κεντρικών περιφερειών, και όχι της ΑΜΘ.

Όσο για τις διαφωνίες, θεωρεί πως μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στον οργανισμό όπου αυτό αποδειχθεί απαραίτητο, κατά την εφαρμογή του, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της Περιφέρειας. Αλλά όπως παρατήρησε, η οποιαδήποτε αλλαγή και προσαρμογή θα αποτελέσει κενό γράμμα, αν δεν υπάρχει η στελέχωση για να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφερε είναι η πολιτική προστασία, όπου μπορεί να έχουν τις θέσεις στον Οργανισμό, να έχουν τα μηχανήματα για αποχιονισμούς, όμως αν δεν έχουν τους οδηγούς, τότε δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό μάλιστα που τους δημιούργησε αλγεινή εντύπωση, τόνισε, είναι ότι ενώ οι προσλήψεις στις Περιφέρειες δεν προχωρούν, φήμες θέλουν να προχωρούν οι προσλήψεις στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Πρόβλημα και η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων

Ο κ. Τομζάς πιστεύει πως λύση στο θέμα της υποστελέχωσης, αλλά και της αλληλοκάλυψης των αρμοδιοτήτων που προκύπτει πολλές φορές με την Αποκεντρωμένη, που φαίνονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια κρίσεων, θα ήταν να απορροφηθούν οι υπηρεσίες της στην Περιφέρεια, όμως το κεντρικό κράτος έχει άλλη άποψη.

«Πρέπει το κράτος να αποφασίσει τι θέλει, πέρασαν τα μνημόνια, βάλαμε πλάτη από το 2010, και έχουμε μείνει το 1/3 του προσωπικού» και οι ελάχιστες προσλήψεις που γίνονται δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Γι’ αυτό θα συνεχίσουν οι οχλήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και προς τον Πρωθυπουργό, που αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή μας τις επόμενες μέρες, ώστε να υπάρξει η σοβαρή ενίσχυση που χρειάζεται σε προσωπικό η ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.