Στα ορια του το ΚΥ Σαπων

Προωθείται η αναβάθμιση του κτιρίου και του εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ, που όμως… αργεί - Προβλήματα και με την υποστελέχωση

Στα όριά του, κτιριακά αλλά και από άποψη προσωπικού, λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Σαπών, το οποίο εξυπηρετεί τους περίπου 40.000 ασθενείς το χρόνο, όμως χρίζει άμεσης κτιριακής αναβάθμισης, η οποία έχει «κολλήσει» στον παραλογισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας.
 
«Στο Κέντρο Υγείας για 30 χρόνια δεν μπήκε ούτε ένα καρφάκι, δεν αλλάχθηκε τίποτα, εκτός από κάποιες νεότερες προσθήκες» σημείωσε σχετικά ο κ.  Σεραφείμ Θώδης, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου, όμως ελπίζουν πως η μελέτη που υπάρχει για την αναβάθμιση και βελτίωση του κέντρου Υγείας, καθώς και του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού θα ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.
 
Η μελέτη αυτή είχε υποβληθεί και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όμως είχε απορριφθεί, με την αιτιολογία ότι δεν είχε γίνει οριστική συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης του οικοπέδου από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Υγείας. Βέβαια παρά την έλλειψη, το Κέντρο χτίστηκε, και λειτούργησε από το 1987, αλλά για την ένταξη στο ΕΣΠΑ χρειάζεται η συμβολαιογραφική πράξη. Τώρα, σύμφωνα  με τον κ. Θώδη, έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να διορθωθεί η παραπάνω έλλειψη και ελπίζουν πως το θέμα θα λυθεί. Και αυτό γιατί η αναβάθμιση είναι απολύτως απαραίτητη, με όλες τις δομές να βρίσκονται στα όριά τους, την ώρα που η χρηματοδότηση, ακόμα και για μικροδιορθώσεις όπως στα υδραυλικά και στα ηλεκτρολογικά, έρχεται με χρονοβόρες διαδικασίες.
 
 

Συνεχίζονται τα διαχρονικά προβλήματα στελέχωσης 

Την ίδια ώρα, όπως εξήγησε ο κ. Θώδης, συνεχίζονται τα διαχρονικά προβλήματα της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας, μιας και ενισχύουν με προσωπικό το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, και τώρα την Σαμοθράκη, όπου το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.
 
«Εξυπηρετούμε την κατάσταση προς το παρόν, όμως είμαστε στα όριά μας» τόνισε, μιας και στο σύνολό του το προσωπικό είναι περίπου 30 άτομα, και 5 άτομα στο διοικητικό προσωπικό. Ειδικότερα στο Κέντρο έχουν 7 μόνιμους γιατρούς και 7 νοσηλευτές, ενώ 15 γιατροί βρίσκονται στα περιφερειακά ιατρεία. 

Απαραίτητη η 24ωρη παρουσία ασθενοφόρου 

Ο κ. Θώδης αναφέρθηκε και στο θέμα του ασθενοφόρου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, δεν έχει 24ωρη παρουσία, αλλά  καλύπτει μία πρωινή βάρδια όσο το δυνατό περισσότερες μέρες της εβδομάδας επιτρέπουν οι υπηρεσιακές δυνατότητες αλλά και οι ανάγκες του ΕΚΑΒ.
 
Όπως σημείωσε, το ασθενοφόρο πρέπει να έχει 24ωρη παρουσία, να είναι πλήρως εξοπλισμένο και να έχει το κατάλληλο προσωπικό, δηλαδή, οδηγούς, διασώστες και άλλους. «Είναι μια βοήθεια, είναι μια εξυπηρέτηση, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι», σημείωσε, τονίζοντας πως σε περίπτωση τροχαίων, καρδιολογικών προβλημάτων, τραυματισμών δηλητηριάσεων, είναι πάντα χρήσιμη η άμεση παρουσία στο χώρο ενός ασθενοφόρου, μιας και η περιοχή είναι απομακρυσμένη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.