Στα μεσα Ιουνιου η βελτιωση στα νουμερα κορωνοιου

Τοπικές πρωτοβουλίες για την εμβολιαστική κάλυψη των οικισμών της Θράκης προτείνει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ Ευάγγελος Μανωλόπουλος

«Θα πρέπει οι τοπικές αρχές να δουν με τι τρόπο θα βρουν τους ανθρώπους στα χωριά, τους απομονωμένους, που δυσκολεύονται να μεταβούν στα κέντρα εμβολιασμού»

Την άποψη πως η αποκλιμάκωση της πανδημίας γίνεται πιο αργά από ότι θα ήταν επιθυμητό, εξέφρασε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να περιμένουμε να φτάσουμε στα μέσα Ιουνίου, για να δούμε βελτιωμένα νούμερα.

Με δεδομένο βέβαια πως πλησιάζει η ώρα που θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων για να εμβολιαστεί όποιος ενήλικας επιθυμεί, θεωρεί πως θα πρέπει η έμφαση να δοθεί ώστε να πειστούν όσοι είναι επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες και πιο ευάλωτες ηλικίες, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στη Θράκη δε, που έχει τις δικές της τόσο πληθυσμιακές, όσο και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, θεωρεί πως θα πρέπει να αναληφθούν τοπικές πρωτοβουλίες για να εμβολιαστούν οι κάτοικοι των οικισμών, που μπορεί να δυσκολεύονται και να ενημερωθούν, αλλά και να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Πιο αργή από το επιθυμητό η αποφόρτιση του συστήματος υγείας

Πέρυσι υπήρχε η ελπίδα, με βάση την εμπειρία από τον ιό της γρίπης και άλλους εποχικούς ιούς, ότι το καλοκαίρι, με την αύξηση της θερμοκρασίας και τους ανοιχτούς χώρους, θα εξαφανιστεί.

Αντίθετα, παρόλο που μειώθηκε τέτοια εποχή πέρυσι, κυρίως λόγω του αυστηρού lockdown, που τηρούσαν όλοι, οι συρροές από κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, έφεραν αύξηση του κορωνοϊού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάτι που έδειξε πως υπάρχει μια μικρή ύφεση, αλλά χρειάζεται συνδυασμός και των μέτρων.

Η σχετική αποφόρτιση που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, οφείλεται κυρίως στα μέτρα με τις μάσκες που είχαν ληφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα περίμενε κανείς να έχουμε πιο γρήγορη αποκλιμάκωση, όταν μάλιστα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, με ανοσία για ένα ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως σε πιο ηλικιωμένους, που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν στο νοσοκομείο και τη ΜΕΘ.

Θεωρεί έτσι πως θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα, αλλά δεν το πετυχαίνουμε ίσως γιατί υπήρξε μια χαλάρωση ακόμα και πριν το άνοιγμα και την επαναλειτουργία εστίασης και αγοράς. Αυτό ουσιαστικά κάνει πιο αργή την αποκλιμάκωση, και με αυτό το ρυθμό, πιστεύει πως θα πρέπει να περιμένουμε να φτάσουμε στα τέλη Ιουνίου, για να έχουμε πραγματικά βελτιωμένα νούμερα.

Χρειαζόταν καλύτερη διαχείριση το θέμα του εμβολιασμού με AstraZeneca

Ερωτηθείς για την επιφυλακτικότητα κάποιων για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει φανεί και από την αναμονή ατόμων πρόθυμων να εμβολιαστούν, να ανοίξει η πλατφόρμα για άλλα εμβόλια, σημείωσε πως θα επηρέαζε αν δεν χρησιμοποιούνταν τα διαθέσιμα εμβόλια. Επειδή όμως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι το βασικό στο οποίο στηρίζεται ο εμβολιασμός στη χώρα μας, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να έρχονται, και θα συνεχίσουν να έρχονται, από τη Pfizer, δεν επηρεάζεται η εμβολιαστική κάλυψη.

Βέβαια και τα εμβόλια της AstraZeneca είναι χρήσιμα και πρέπει να χρησιμοποιηθούν, με τον κ. Μανωλόπουλο να εκφράζει την άποψη πως έγινε λάθος διαχείριση του εμβολίου αυτού. Γιατί ενώ έγινε θόρυβος για περιστατικά θρομβώσεων σε νεότερες ηλικίες, και άλλες χώρες της Ευρώπης έβαλαν ψηλά το όριο της ηλικίας, στα 60 ή τα 55, εμείς το κρατήσαμε χαμηλά.

Το πιο ανησυχητικό κατά τον κ. Μανωλόπουλο, είναι το ποσοστό των συμπολιτών μας που μπορούν, αλλά δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, ειδικά όσοι είναι άνω των 60 που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ειδικά άλλωστε σε αυτές τις ηλικίες, που έχουν εδώ και μεγάλο διάστημα τη δυνατότητα, πλέον το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί σίγουρα οφείλεται όχι στο γεγονός ότι δεν μπορούσαν, αλλά γιατί δεν ήθελαν. «Θα πρέπει ο καθένας μας να πείσει αυτούς τους ανθρώπους ότι είναι πρωτίστως για το καλό το δικό τους, και για το καλό όλης της κοινωνίας» σημείωσε ο Καθηγητής

Παρόλα αυτά ο κόσμος φοβόταν, και το κακό ήταν ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να μην θέλει να το κάνει κανείς. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζεται, και εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζει η εικόνα. «Η δική μου άποψη είναι πως είναι ένα πολύ καλό και αποτελεσματικό εμβόλιο και εντελώς ασφαλές σε άτομα άνω των 60 ετών, άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το περιορίζουμε σε αυτούς, γιατί στους νεότερους υπάρχει πράγματι αυτή η πολύ σπάνια επιπλοκή» υπογράμμισε ο ίδιος.

Βέβαια το συγκεκριμένο θέμα αφορά μόνο τους επόμενους μήνες, μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη ανοσία, μιας και ήδη πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων. «Πλησιάζει η ώρα που όποιος ενήλικας θέλει, θα μπορεί να κλείσει ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο» ανέφερε.

Έμφαση σε όσους είναι επιφυλακτικοί

Το πιο ανησυχητικό όμως κατά τον ίδιο, είναι το ποσοστό των συμπολιτών μας που μπορούν, αλλά δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, ειδικά όσοι είναι άνω των 60 που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ειδικά άλλωστε σε αυτές τις ηλικίες, που έχουν εδώ και μεγάλο διάστημα τη δυνατότητα, πλέον το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί σίγουρα οφείλεται όχι στο γεγονός ότι δεν μπορούσαν, αλλά γιατί δεν ήθελαν.

«Θα πρέπει ο καθένας μας να πείσει αυτούς τους ανθρώπους ότι είναι πρωτίστως για το καλό το δικό τους, και για το καλό όλης της κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος, ώστε να αυξηθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού. Πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, έχουν ποσοστό άνω των 85-90% σε αυτές τις ηλικίες, τόνισε, και η Ελλάδα δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα που να δικαιολογεί ότι είμαστε στο 75%.

Τοπικές πρωτοβουλίες για εμβολιασμό στη Θράκη

Ιδιαίτερα στη Θράκη, που έχουμε αγροτικό πληθυσμό, μεγάλο σε ηλικία, πρέπει να το δούμε και διαφορετικά, ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος, με τοπικές πρωτοβουλίες, όταν τα εμβόλια θα είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα.

«Θα πρέπει οι τοπικές αρχές να δουν με τι τρόπο θα βρουν τους ανθρώπους στα χωριά, τους απομονωμένους, που δυσκολεύονται να μεταβούν στα κέντρα εμβολιασμού» σημείωσε. Ιδίως σε μια περιοχή όπως η Θράκη, με τις δικές της πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες που το κέντρο δύσκολα θα αντιληφθεί, για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει τοπικός σχεδιασμός για τον τρόπο που θα μπορέσουν να προσεγγιστούν.

Η ιδέα του είναι ότι στην ορεινή Ροδόπη και Ξάνθη, στο Βόρειο Έβρο, θα πρέπει να μεταβαίνουν συνεργεία για εμβολιασμό όχι μόνο από οικισμό σε οικισμό, αλλά στα σπίτια των ηλικιωμένων, με την καθοδήγηση των τοπικών αρχών ή ανθρώπων που ξέρουν την περιοχή, ώστε να φτάσουν σε όλους τους πολίτες. Προειδοποίησε όμως πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει από πρωτοβουλία των τοπικών αρχών και φορέων, γιατί δύσκολα θα αντιληφθεί το ζήτημα το κεντρικό κράτος.

Περιμένοντας τις εξελίξεις για το εμβόλιο στους νεότερους

Τέλος όσο αφορά τις εξελίξεις για τον εμβολιασμό των ανήλικων, με το εμβόλιο της Pfizer να έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ για κάποιες ηλικίες, σημείωσε πως δεν δικαιολογείται η επιφυλακτικότητα που έχει εκφραστεί από κάποιες πλευρές.

Το συνηθισμένο άλλωστε είναι να εμβολιάζονται για ασθένειες τα παιδιά και όχι οι ενήλικες, και αν κριθούν ασφαλή, μετά από μελέτες, δεν βλέπει το λόγο να μην γίνουν, όταν μάλιστα θα διευκολύνουν ιδιαίτερα την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και θα συμβάλλουν στην συλλογική ανοσία, γιατί τα παιδιά είναι μέρος της κοινωνίας.

Ακόμα βεβαία, όπως έσπευσε να διευκρινίσει κλείνοντας ο κ. Μανωλόπουλος, είναι νωρίς για αυτή τη συζήτηση, και θα υπάρξουν μέσα στο καλοκαίρι περισσότερες εξελίξεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.