Στα φαρμακεια (και) της Κομοτηνης τα πρωτα self test

Να αποφευχθεί ο συνωστισμός ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία των φαρμακείων ζητά ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος

«Είμαστε συνεχώς σε διασκέψεις∙ θα περιορίσουμε όσο γίνεται τους παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα και θα βρούμε μια κανονικότητα»

Άνοιξε η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για τη χορήγησή των ατομικών τεστ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην περιοχή μας, με την αποκλειστική διανομή τους σε εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης και μαθητές Λυκείου 16-18 ετών.

Όμως είναι βασικό να γνωρίζει το κοινό την διαδικασία με την οποία θα χορηγούνται τα τεστ αυτά, σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, μιας και αυτό θα είναι προς όφελος τόσο των ιδίων, όσο και των φαρμακοποιών.

«Πρέπει οι συμπολίτες μας να ακολουθήσουν αυτά που θα ανακοινώνονται από την πολιτεία επακριβώς, δηλαδή να μην προσέρχονται στο φαρμακείο εάν δεν έχει ανακοινωθεί η κατηγορία στην οποία ανήκουν» σημείωσε.

Μόνο εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να πάρουν τεστ

Αυτό σημαίνει πως από σήμερα, Πέμπτη, θα πρέπει να προσέλθουν οι συγκεκριμένες ομάδες, αλλά κανένας άλλος, γιατί απαρέγκλιτος όρος είναι να μην δημιουργηθούν συνωστισμοί και προβλήματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην μετάδοση του ιού, αλλά και θα επιβαρύνουν χωρίς λόγο τη λειτουργία του φαρμακείου.

Ξεκαθάρισε δε πως οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν «να κάνουμε κάτι για κάποιον φίλο μας» εξηγώντας πως μπορούν να δώσουν τεστ μόνο σε προσερχόμενους με ΑΜΚΑ που είναι απελευθερωμένα από το σύστημα. Μέχρι να βγει ηλικιακή ομάδα ή άλλη κατηγορία, όπως η εστίαση και  ο τουρισμός, στην οποία ανήκουν, δεν θα πρέπει να προσέρχονται άδικα στο φαρμακείο οι υπόλοιποι πολίτες.

Χρειάζονται περισσότερα τεστ και αλλαγή στη χορήγηση

Κι αν τα self tests έφτασαν στα φαρμακεία, τούτο δεν σημαίνει πως έχουν αρθεί και οι επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει οι φαρμακοποιοί για τη διαδικασία και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Το πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Τσαπέκος είναι ότι ο διαγωνισμός έγινε για μόνο 10 εκατομμύρια τεστ, εκ των οποία τελικά η πολιτεία προμηθεύτηκε τα 9,4 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως οι μαθητές Λυκείου και Εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να προσέλθουν ξανά στα φαρμακεία την επόμενη εβδομάδα, αντί να πάρουν τέσσερα τεστ μαζί για όλο το μήνα.

Έτσι οι επισκέψεις στο φαρμακείο για τους «δικαιούχους» των self τεστ θα είναι συχνές κάτι που ελλοχεύει κινδύνους συνωστισμού ειδικά όταν το σύστημα ανοίξει και για άλλες ομάδες όπως τους εργαζομένους στον τουρισμό ή την εστίαση. Για αυτό ο κ. Τσαπέκος θεωρεί πως θα πρέπει η κυβέρνηση ή να κάνει γρήγορα τους επόμενους διαγωνισμούς για περισσότερα τεστ ή να ακολουθεί σε πιο αργό ρυθμό η μια ομάδα μετά την άλλη.

«Δεν πρέπει να υπάρχει παρακώληση της καθημερινότητάς μας και της λειτουργίας του φαρμακείου, όσον αφορά την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών» σημείωσε, γιατί και ο κόσμος θα χάσει χρόνο και υπάρχει και ο κίνδυνος της διασποράς του ιού.

Συνεχής επαφή για τη βελτίωση των συνθηκών

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης επανέλαβε εμφατικά, πως τα τεστ δεν θα γίνονται μέσα στο φαρμακείο, καθησυχάζοντας πως η διαδικασία για τη διενέργειά του είναι εύκολο να γίνει στο σπίτι.

Η δυσκολία πάντως στο συγκεκριμένο ζήτημα πιστεύει πως θα υπάρξει μόνο στην αρχή, γιατί μετά θα διαδοθεί η ιδέα και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει το κοινό τα tests.

Υπενθύμισε δε πως δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα εφημερεύοντα φαρμακεία για την προμήθεια των τεστ, μιας και αποστολή τους είναι μόνο να καλύπτουν με φάρμακα τους ασθενείς οι οποίοι έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό από το νοσοκομείο ή από κάποιον γιατρό.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, είμαστε συνεχώς σε διασκέψεις με όλους τους αρμόδιους που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, θα περιορίσουμε όσο γίνεται τους παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα, και πιστεύω ότι θα βρούμε μια κανονικότητα» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.