Στα 62 τα θυματα απο τη γριπη

Στην κορύφωσή της, ελπίζουν οι επιστήμονες, ότι έχει φθάσει για φέτος η επιδημία της γρίπης και από την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να αρχίσει καθοδική πορεία με σταδιακό περιορισμό των κρουσμάτων. Παρόλα αυτά, «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», σημείωσε ο κ. Στ. Μπουρνόβας, υπεύθυνος επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛ – ΠΝΟ, κατά την σύσκεψη που πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας υπό τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο για την παρακολούθηση της κατάστασης και την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί 62 θάνατοι και 208 εισαγωγές ασθενών στις εντατικές μονάδες, έναντι 149 και 250 αντίστοιχα πέρυσι. Η νόσος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χτύπησε πιο σοβαρά τη βόρεια Ελλάδα, ενώ τα θύματα, όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία, ήταν μεταξύ 30 και 75 ετών και μόλις το 3% είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, οι 4 στους 5 ασθενείς άργησαν να πάρουν αντιγριπική αγωγή. Οι παρατηρήσεις αυτές ενισχύουν τις εκκλήσεις των επιστημόνων, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΚΕΕΛ – ΠΝΟ, κυρία Τζένη Κρεμαστινού, ότι «πρέπει να λαμβάνουμε θεραπεία αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα και να μην περιμένουμε εργαστηριακή επιβεβαίωση».

Επί ποδός για το μισθολόγιο

Ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ζητούν οι 200.000 δάσκαλοι και καθηγητές της χώρας, οι οποίοι προχωρούν σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 22 και 23 Φεβρουαρίου και απειλούν την κυβέρνηση με «σκληρό» απεργιακό πρόγραμμα.

Η ΠΑΣΚ, μάλιστα, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «το νέο μισθολόγιο αποτελεί για μας κόκκινη γραμμή. Οχι μόνο δεν θα επιτρέψουμε καμιά περικοπή στις αποδοχές μας, όχι μόνο θα διεκδικήσουμε την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού και των περικοπών που έγιναν στους μισθούς μας, αλλά θα απαιτήσουμε πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές μας, μέσα από ένα πραγματικά δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί το απαράδεκτο καθεστώς υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα να έχουν διαφορετικές αποδοχές, μέχρι και 2.000 € τον μήνα, ανάλογα με το υπουργείο που υπηρετούν». Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν σχετικό πίνακα όπου φαίνεται ότι οι μισθοί των υπαλλήλων των υπουργείων Παιδείας, Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας δεν ξεπερνούν τα 1.365 ευρώ, ενώ στα υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κυμαίνονται μεταξύ 1.750 και 2.309 ευρώ.

Η ΠΑΣΚ των εκπαιδευτικών ρίχνει τα βέλη της και κατά της ΑΔΕΔΥ επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση για το νέο μισθολόγιο «δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην ΑΔΕΔΥ, η οποία επί 20 χρόνια τώρα διαπραγματεύεται τα μισθολόγια, με τα γνωστά για μας αποτελέσματα»… Δάσκαλοι και καθηγητές τονίζουν ότι θα αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα με το οποίο επιδιώκει να «περικόψει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές μας. Στο στόχαστρο των περικοπών βρίσκονται τα επιδόματα των εκπαιδευτικών (εξωδιδακτικό, απασχόλησης, παραμεθόριων περιοχών, κ.ά.), αγνοώντας το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελευταία κλίμακα αμοιβών μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων».
Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι αντιδρούν και στην προώθηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων, με μοναδικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες των μικρών και μεσαίων σχολικών μονάδων.

Πηγή: www.ethnos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.