«Σπανε» τα τηλεφωνα των αγροτων της Ροδοπης οι εισπρακτικες της ΔΕΗ

Επικρέμεται η διακοπή ρεύματος στις πομόνες για μικρο-οφειλές, με ιδιαίτερα ζητήματα να προκύπτουν στις ομαδικές γεωτρήσεις

Θύματα αλλεπάλληλων οχλήσεων των εισπρακτικών της ΔΕΗ, που ζητούν επισταμένως τις οφειλές, ακόμα και μικρών ποσών, είναι οι αγρότες και της Ροδόπης για οφειλές σε αγροτικές γεωτρήσεις.
 
Μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν και το φάσμα της διακοπής της ρευματοδότησης, που θα προκαλέσει και επιπλέον κόστη, ή της απένταξης από το αγροτικό ρεύμα, αποτέλεσμα, όπως τονίζουν, της εισπρακτικής πολιτικής της ΔΕΗ που δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες τόσο των πληρωμών των αγροτών, που δεν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όσο και την πραγματικότητα των ομαδικών γεωτρήσεων.

Χρειάζεται ειδική μέριμνα για τις ομαδικές γεωτρήσεις 

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κομοτηνής κ. Νίκος Κυριαζής, η ποτιστική περίοδος στην περιοχή μας ξεκινά την άνοιξη, όταν φυτρώνουν οι καλλιέργειες, μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα, περιμένουν να πληρωθούν από το προϊόν που θα πουλήσουν, ώστε να καλύψουν τις όποιες υποχρεώσεις τους.
 
Τον Οκτώβριο, όταν «κλείνει» η περίοδος, οι ομαδάρχες βγάζουν τα kw στις ομαδικές γεωτρήσεις, που είναι και οι περισσότερες στον κάμπο της Ροδόπης, και ανάλογα με το πότισμα που έχει κάνει ο κάθε αγρότης, που εξαρτάται και από την καλλιέργεια αλλά και από άλλους παράγοντες, γίνεται η κατανομή που πρέπει να πληρώσει ο καθένας.
 
Όμως οι λογαριασμοί για την κατανάλωση σε αυτές τις γεωτρήσεις βγαίνουν στο όνομα του ομαδάρχη, με αποτέλεσμα αν κάποιος από την ομάδα δεν πληρώσει, αυτό καταλογίζεται σε αυτόν. «Με τις δυσκολίες που έχουμε τα 3-4 τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους» σημείωσε, με αποτέλεσμα να μένουν κάποια ποσά απλήρωτα. Έτσι οι εισπρακτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των ποσών αυτών από τη ΔΕΗ, κάνουν συνεχείς οχλήσεις προς τους παραγωγούς, απειλώντας και με διακοπή του ρεύματος, αποκάλυψε ο ίδιος.
 
Το ζήτημα φυσικά ξεκινά από την αδυναμία πολλών αγροτών να πληρώσουν τις οφειλές αυτές, με τον κ. Κυριαζή να σημειώνει πως πολλές φορές πιέζονται οι ομαδάρχες, που μπορεί να μην είναι αυτοί που χρωστούν, για να καλύψουν την οφειλή, κάτι για το οποίο θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα.

Πάντα πληρωνόταν, εύκολα ή δύσκολα, η ΔΕΗ

Γενικότερα όμως αυτό που ενοχλεί τους αγρότες είναι η πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία άλλαξε τα τελευτά 4-5 χρόνια.
 
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρόλο που δεν υπήρχαν οι εισπρακτικές εταιρείες, ο κ. Κυριαζής σημείωσε πως δεν υπήρχαν περιπτώσεις που η ΔΕΗ έμενε απλήρωτη, απλά αργούσε να πληρωθεί, καταβάλλοντας βεβαίως και τις όποιες προσαυξήσεις. «Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που η κάθε εταιρεία γίνεται πιεστική, και μάλιστα σε αγρότες που πολλές φορές είναι άνω των 60 ετών, και δεν μπορούν να χειριστούν ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά πρέπει να πάνε στην ΔΕΗ ή στην Τράπεζα, και αυτή την εποχή φοβούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Όσο για την διακοπή της ηλεκτροδότησης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η απειλή γίνεται πραγματικότητα, κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς, εξαιτίας του κόστους επανασύνδεσης της γεώτρησης με το δίκτυο.

Δεν είναι μηνιαία τα έσοδα των αγροτών

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από την πλευρά της ΔΕΗ, σημειώνει ο κ. Κυριαζής, είναι πως οι αγρότες είναι μισθωτοί, αλλά πρέπει να περιμένουν την πώληση της παραγωγής τους και στη συνέχεια να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς. Την ίδια ώρα, και μάλιστα για μικρές οφειλές, απειλούνται όχι μόνο με διακοπή της ηλεκτροδότησης στις γεωτρήσεις, αλλά και να μετατραπεί η παροχή από αγροτική σε κανονική, που σημαίνει επιβάρυνση ακόμα 20%.
 
Οι αγρότες έχουν πιέσει επανειλημμένα για να βρεθεί μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα, και πριν από δύο περίπου χρόνια είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως για τα αγροτικά τιμολόγια δεν θα υπάρξουν πιέσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, και οι ενοχλήσεις γίνονται πολύ νωρίτερα. Όταν όμως στις ομαδικές γεωτρήσεις δεν μπορεί να γίνει καταμερισμός των ποσών, πριν το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, αυτό σημείωσε ο κ. Κυριαζής, καθίσταται αδύνατο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.