Σουκρου Ερσοι: 50 χιλιαδες κτιρια ενδεχεται να καταρρευσουν σε σεισμο του Μαρμαρα

«Αναμένουμε μεγάλο σεισμό μεγέθους 7 στην περιοχή του Μαρμαρά»

Ο καθηγητής Σουκρού Ερσόι, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Τεχνικού Πανεπιστημίου Γιλδίζ, δήλωσε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να αξιολογηθεί διαφορετικά. Επίσης ο Ερσόϊ, επέστησε την προσοχή σε επικίνδυνα κτίρια.

Σύμφωνα με τη Διαχείριση Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης, ο σεισμός που σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου 2021, στην περιοχή Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης ήταν μεγέθους 3.9. Ο σεισμολόγος, Καθηγητής Σουκρού Ερσόϊ στη δήλωση του σχετικά με το σεισμό, τόνισε ότι αυτός ο σεισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους σεισμούς που καταγράφονται στη θάλασσα.

«Περιμένουμε τους σεισμούς να γίνονται στη θάλασσα αλλά ο σεισμός του Καρτάλ συνέβη στη ξηρά. Γνωρίζουμε ότι μερικά από τα μικρότερα παρακλάδια του Βόρειου Ανατολικού ρήγματος βρίσκονται στην ξηρά» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην Κωνσταντινούπολη, το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε το Σάββατο και έγινε αισθητό σε πολλά σημεία ήταν 4,2, ανέφερε το Παρατηρητήριο Kandilli.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε χρόνο στην Τουρκία γίνονται 24 χιλιάδες σεισμοί, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 2 χιλιάδες σεισμούς το μήνα. «Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος 4, γίνονται περίπου 150 σεισμοί με μέγεθος 4. Ένας κανονικός σεισμός μεγέθους 3.9, φοβίζει τόσους πολλούς ανθρώπους επειδή γίνεται στην Κωνσταντινούπολη. Αναμένουμε μεγάλο σεισμό μεγέθους 7 στην περιοχή του Μαρμαρά. 28 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή του Μαρμαρά. Υπάρχουν κοντά σε 6 εκατομμύρια κατοικίες. Ένας τέτοιος σεισμός στην περιοχή του Μαρμαρά σημαίνει σοβαρό κόστος. Σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, μπορεί να προκύψουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικών ζημιών, 50 χιλιάδες κτίρια ενδέχεται να καταρρεύσουν».

«Αν δεν προετοιμαστούμε για σεισμό, παίρνουμε μεγάλο ρίσκο. Η απώλεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 45 δευτερόλεπτα είναι πολύ σοβαρά χρήματα. Κάθε στιγμή που δεν γίνεται σεισμός, είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί» ανέφερε ο ίδιος.

Τελειώνοντας τις δηλώσεις του, για να επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο τόνισε πως «υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια που μπορούν να καταστραφούν χωρίς σεισμό. Αυτό είναι γνωστό και από τη μεριά των πολιτών και από τη μεριά των αρχών. Είναι απαραίτητο, το συντομότερο δυνατό να προετοιμαστούμε για το σεισμό. Μπορεί να υπάρξουν σεισμοί που θα φτάσουν 7 ή ακόμα και 7,5 ρίχτερ. 3.9 είναι ένας κανονικός σεισμός που συμβαίνει ήδη κάθε δύο ημέρες στη χώρα μας. Λόγω των ζημιών που θα κάνει από την άποψη του πληθυσμιακού δυναμικού, φυσικά, υπάρχει ανησυχία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.