Σωτηρης Τσιοδρας: Με τα εμβολια εχουμε αποφυγει 8.400 θανατους

Μείωση έναντι θανάτου από Covid 19 με το εμβόλιο στο ένα δέκατο σε όλες τις ηλικίες

Η Ελλάδα, λόγω των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι έχει αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, τόνισε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στην έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σήμερα το μεσημέρι. 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο, για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση.

Όπως επισήμανε τα εμβόλια μείωσαν κατά 91% τον κίνδυνο θανάτου από την covid-19, ενώ υψηλή είναι η αποτελεσματικότητα και κάθε εμβολίου ξεχωριστά. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη η αποτελεσματικότητα παραμένει υψηλή  και μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά – επιδημιολογικά μοντέλα τα εμβόλια έως τις 11 Οκτωβρίου έσωσαν 8.400 ζωές ανθρώπων που θα είχαν καταλήξει εάν δεν είχαν εμβολιασθεί, ενώ ταυτόχρονα περιορίσθηκαν κατά 5.660 οι νοσηλείες σε εντατικές και κατά 5.500 οι διασωληνώσεις που θα ήταν αναγκαίες αν οι ασθενείς δεν ήταν εμβολιασμένοι.

Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε, εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.

Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.