SOS απο τους κτηνοτροφους για την «οψιμη» επελαση των κουνουπιων

Εκμεταλλευόμενα τις καιρικές συνθήκες και τη διακοπή του προγράμματος κουνουποκτονίας, το ενοχλητικά έντονα δείχνουν αποφασισμένα να… ξεχειμωνιάσουν

Η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών κράτησε μακριά στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού τους ενοχλητικούς επισκέπτες της περιοχής μας, που τα προηγούμενα χρόνια δοκίμαζαν την υπομονή των ντόπιων κατοίκων και των επισκεπτών. Όμως το καλοκαίρι πέρασε, οι ψεκασμοί σταμάτησαν και τα ενοχλητικά έντομα, ευνοημένα από τις καιρικές συνθήκες των πρώτων μηνών του φθινοπώρου, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους και δείχνουν αποφασισμένα να… «πάρουν το αίμα τους πίσω». Αρκετά είναι τα παράπονα κι από κατοίκους της Κομοτηνής για την έντονη παρουσία κουνουπιών το τελευταίο διάστημα, όμως εκεί όπου παρουσιάζονται τα σοβαρότερα και πιο οξυμένα προβλήματα είναι στην περιφέρεια του νομού μας και ειδικότερα στις παραλίμνιες περιοχές. Αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται να ξεπεράσουν μια ακόμα δοκιμασία στην προσπάθειά τους να εργαστούν στις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ ειδικότερα στον κλάδο της κτηνοτροφίας ανακύπτει ο κίνδυνος της μετάδοσης ζωονόσων από τα τσιμπήματα κουνουπιών.
 
Την αγανάκτηση, αλλά και την έντονη ανησυχία του για τυχόν νέες απώλειες στο ζωικό κεφαλαίο της περιοχής μας, εξέφρασε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο αντιπρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου, κ. Γιώργος Μάντζαρης. Ο κ. Μάντζαρης μετέφερε τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων του, ιδίως εκείνων που δραστηριοποιούνται στις παραλίμνιες εκτάσεις του νομού, για το γεγονός ότι οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σταμάτησαν από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, επιτρέποντας την επανεμφάνιση και την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των ενοχλητικών εντόμων. Όπως μετέφερε, μάλιστα, προτού καταγγείλει δημόσια τη συγκεκριμένη κατάσταση, κατέφυγε για διαμαρτυρία στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, από όπου έλαβε την απάντηση ότι οι ψεκασμοί ολοκληρώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την επόμενη χρονιά. Η Περιφέρεια, πάντως, σε ενημέρωση για τις δράσεις της γύρω από την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι προέβη σε εκτεταμένους και εντατικούς ψεκασμούς καταπολέμησης κουνουπιών στην ύπαιθρο σε όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου και σε ένα μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
 
Ο κ. Μάντζαρης, ωστόσο, εκφράζει τον φόβο πως αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η υφιστάμενη κατάσταση σε όλο το εύρος και την έκτασή της, οι συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές. Ο βασικός φόβος του, όπως μας εξηγεί, είναι η τυχόν ανάκαμψη του καταρροϊκού πυρετού, που μεταδίδεται και από τσίμπημα κουνουπιών, ενώ έντονη ανησυχία εκφράζει και για το ενδεχόμενο να προκύψουν μαζικές αποβολές στις εκτροφές προβάτων το επόμενο διάστημα. 

Γιώργος Μάντζαρης «Πρέπει να πάρουμε μέτρα, δεν μπορούμε να είμαστε στο έλεος των κουνουπιών»

«Τα ζώα δεν μπορούν να ησυχάσουν ούτε έξω στον βοσκότοπο, ούτε μέσα στο μαντρί», τονίζει ο κ. Μάντζαρης, περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση, για να επισημάνει εμφατικά ότι «πρέπει να πάρουμε μέτρα». «Δεν μπορούμε να είμαστε στο έλεος των κουνουπιών», συμπληρώνει. «Πέρυσι καταστραφήκαμε», συνεχίζει, «χάσαμε το 30% από το ζωικό κεφάλαιο και το 50% της παραγωγής. Πόσο μπορεί να κρατηθεί ένας κτηνοτρόφος έτσι; Πρώτα είχαμε την «καραντίνα» από την ευλογιά και ύστερα τον καταρροϊκό πυρετό. Πόσο μπορούμε να αντέξουμε; Δεν μπορούμε άλλο να αντέξουμε. Οικονομικά έχουμε καταστραφεί εντελώς, ενώ τρέχουν τα χρέη προς τις τράπεζες, τα χρέη προς τους ιδιώτες και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.