Σωματειο Εργαζομενων ΔΕΥΑΚ: «Οχι στις προωθουμενες συγχωνευσεις των ΔΕΥΑ της χωρας»

Φόβοι για νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού

Αντιδράσεις και ερωτήματα έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -που εγκρίθηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο- το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές.

Το νομοσχέδιο αναμένεται το προσεχές διάστημα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στις αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, «οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών. Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού. Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων».

Τετράωρη στάση εργασίας σήμερα και προειδοποίηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Η εξαγγελία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ της χώρας που κάνουν λόγο για προσπάθεια που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Μάλιστα στο πλαίσιο των αντιδράσεων θα γίνει σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου τετράωρη στάση εργασίας από όλους τους εργαζομένους των ΔΕΥΑ με την προειδοποίηση πως θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν δεν αλλάξουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ζητώντας τη συμπαράσταση και την κατανόηση των πολιτών.

Όπως εξηγεί σε σχετική του ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ «λόγω της αδυναμίας των ΔΕΥΑ να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, βρήκε η κυβέρνηση το άλλοθι για την κατάργηση των ΔΕΥΑ ενώ η ιδία κυβέρνηση εδώ και χρόνια δεν άκουσε ποτέ τους εκπροσώπους μας για μείωση του τιμολογίου του ρεύματος και να ενταχθούνε οι ΔΕΥΑ σε βιομηχανικό τιμολόγιο και όχι στο κοινό τιμολόγιο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξόφληση των χρεών των ΔΕΥΑ για το ρεύμα που όμως θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Oι ΔΕΥΑ που γνωρίζουμε δεν θα υπάρχουν

Μιλώντας δε για προσπάθεια ιδωτικοποίησης του νερού το Σωματείο Εργαζομένων θυμίζει πως «η αρχή έγινε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, το όχημα όπως αποκαλέσαμε για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ένα σενάριο που εδώ και πολλά χρόνια εφάρμοσαν χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης π.χ. Γάλλια, Γερμάνια, Αγγλία, έδωσαν το νερό σε ιδιώτες και μετά από λίγα χρόνια τα ξαναπήραν πίσω στους δήμους γιατί η διαχείριση δεν ήταν αυτή που έπρεπε και η τιμολόγηση του νερού έφτασε στα ύψη. Σενάριο δηλαδή που δοκίμασαν και απέτυχε παταγωδώς θέλει τώρα να εφαρμόσει η δική μας κυβέρνηση».

Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως σε αν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οι ΔΕΥΑ που γνωρίζουμε δεν θα υπάρχουν και συνεχίζει «τα σενάρια πολλά, το αποτέλεσμα ένα, μεγάλα σχήματα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών. Η συνέχεια θα είναι η γιγάντωση των επιχειρήσεων που θα διαχειρίζονται εκτός από πόσιμο νερό πιθανόν την άρδευση και γενικότερα τους υδάτινους πόρους. Οι εξαγορές εταιρειών που εκτελούν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών από μεγάλες εταιρείες είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης».

«Το νερό ανήκει στους πολίτες και όχι στους “κολλητούς”»

Όσο για τη διοίκηση και τις αρμοδιότητες των νέων ΔΕΥΑ, το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κομοτηνής εξηγεί πως πρόταση της κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά περιφέρεια. Κατάργηση δηλαδή των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΥΑ ενώ Δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ και τα δίκτυα τα διαχειρίζεται ο δήμος τους αφαιρεί αυτό το δικαίωμα και εντάσσει την διαχείριση αυτή στην ΔΕΥΑ του μητροπολιτικού Δήμου του νομού. Εν προκειμένω π.χ. στους δήμους Ιάσμου, Σαππων- Μαρώνειας, κτλ η ύδρευση περνά στην ΔΕΥΑΚ με το ίδιο υφιστάμενο προσωπικό χωρίς καμία μέριμνα.

«Το νερό ανήκει στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες και όχι στους “κολλητούς”. Οι εξαγορές μικρών εταιρειών από τους μεγάλους “παίχτες” δεν έγιναν τυχαία. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον όλων των ΔΕΥΑ και για το μέλλον των εργαζομένων» τονίζει κλείνοντας το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ για να καλέσει τους Δημάρχους, την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ σε κοινή προσπάθεια «ενάντια στην αφαίρεση της σημαντικότερης αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτή της διαχείρισης του νερού» αλλά και τα κόμματα, τους τοπικούς φορείς, τα κινήματα να πάρουν θέση στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.