«Σωφρονες» οι αποφασεις για το κλεισιμο των σχολικων μοναδων συμφωνα με την Προισταμενη Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης Ροδοπης

Μαίρη Κοσμίδου «Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια, η υγεία και η υγιεινή παιδιών και εκπαιδευτικών»

Την απόφαση για το κλείσιμο του συνόλου των σχολικών μονάδων της Ροδόπης, υπερασπίζεται σήμερα μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ» η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, επισημαίνοντας πως αυτό που προέχει είναι «η ασφάλεια, η υγεία και η υγιεινή των παιδιών και των εκπαιδευτικών». 

«Κάτω των 10 βαθμών Κελσίου οι θερμοκρασίες στις σχολικές αίθουσες ακόμα και μετά από 5 ώρες θέρμανσης» 

Μιλώντας στον «ΠτΘ» η κ. Κοσμίδου περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στις σχολικές μονάδες της περιοχής, κατόπιν και των επιτόπιων ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί από τους αρμοδίους, γνωστοποιώντας πως τα σχολεία εξακολουθούν να διατηρούν χαμηλές θερμοκρασίες. «Στα σχολικά κτίρια, πλην ενός και συγκεκριμένα του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, λόγω διαφορετικής κατασκευής, οι θερμοκρασίες εντός των αιθουσών, μετά από λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης για πέντε ώρες, δεν ανεβαίνουν πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου» επεσήμανε τονίζοντας πως υπάρχουν σχολεία με ημιυπόγειες αίθουσες, στις οποίες η θερμοκρασία κυμαίνεται κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. 

«Τα σχολεία δεν είναι χώροι εργασίας, όπου θα πάμε, θα κάτσουμε με τα παλτό ή το θερμαντικό σώμα και θα βγάλουμε τη δουλειά μας» 

«Τα σχολεία, ως κτίρια πρωτίστως, είναι κτίρια μεγάλα, ψηλοτάβανα, με διαφορετικές προδιαγραφές από σπίτια ή άλλα κτίρια. Δεν έχουν μονώσεις, έχουν κουφώματα γιατί πρέπει να έχουν φως, με φοβερές απώλειες καθώς και τοίχους με πάρα πολλά ανοίγματα. Επίσης δεν έχουν πατώματα με θέρμανση, και μάλιστα πολλά εξ’ αυτών διαθέτουν ακόμα μωσαϊκό. Όπως καταλαβαίνεται το σχολείο δεν είναι χώρος εργασίας, όπου θα πάμε, θα μπορούμε να κάτσουμε με το παλτό μας ή να πάρουμε ένα θερμαντικό σώμα δίπλα μας για να βγάλουμε τη δουλειά μας. Είναι ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά θα πρέπει να είναι ελεύθερα να μπορούν να μάθουν και κανένα παιδάκι που θα είναι κουκουλωμένο με το σκουφάκι και τα γαντάκια του, δεν θα είναι ελεύθερο να μάθει» τόνισε.
 
«Πέραν αυτού» συνέχισε «όταν έξω η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός, το παιδί δεν θα βγει έξω να παίξει. Θα μείνει μέσα, σε μία αίθουσα στην οποία δεν ανανεώνεται ο ατμοσφαιρικός αέρας, μία αίθουσα στην οποία τα παιδιά θα πρέπει να εκτονωθούν. Ειδικά δε σε μονάδες της δευτεροβάθμιας, σε πολλές εκ των οποίων τα παιδιά αγγίζουν τα 400 και πρέπει να επιβλεφθούν, να επιτηρηθούν και να ηρεμήσουν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους». 

«1.700 παιδιά μετακινούνται καθημερινά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» 

Την ίδια ώρα η εν εξελίξει κακοκαιρία και συγκεκριμένα ο ολικός παγετός που υφίσταται και στην περιοχή της Ροδόπης, κρύβουν αρκετούς κινδύνους για την ασφάλεια αλλά και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Όπως επισήμανε η κ. Κοσμίδου, 1.700 παιδιά περίπου μετακινούνται κάθε μέρα στις δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Τα σχολεία, τουλάχιστον της δευτεροβάθμιας, έχουν πολλά παιδιά τα οποία μετακινούνται από τους γύρω οικισμούς, είτε γιατί στην περιοχή τους δεν έχουν επαγγελματικό λύκειο είτε μουσικό και άρα θα πρέπει να έρθουν στην Κομοτηνή» σημείωσε και εξήγησε πως «για να γίνει αυτό κάθε μέρα, θα πρέπει να έρθουν στις 7 το πρωί, να πάρουν το λεωφορείο από μία στάση, την ώρα που η θερμοκρασία αγγίζει τους -7 βαθμούς Κελσίου, ίσως και λιγότερο και να κάνουν όλη αυτή τη διαδρομή μέσα στο κρύο».
 
 «Όλες αυτές είναι συνθήκες που μπορούμε να τις βιώσουμε για μια, δύο μέρες. Αυτό όμως που συμβαίνει στην περιοχή μας είναι ένας ολικός παγετός, μετεωρολογικά εκφρασμένο το οποίο σημαίνει πως η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει ποτέ πάνω από το μηδέν. Όπως και τα σχολεία της βόρειας Ευρώπης δεν είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν έναν καύσωνα – που καύσωνα θεωρούν τους 25-26 βαθμούς Κελσίου και πάνω – και κλείνουν τα σχολεία τους, έτσι κι εμείς δεν είμαστε γι’ αυτές τις πολικές θερμοκρασίες» επεσήμανε χαρακτηρίζοντας ως «σώφρονες» τις αποφάσεις που ελήφθησαν μέχρι στιγμής για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. 

«Οι απώλειες στην διδακτική ύλη θα καλυφθούν» 

Όπως υπογράμμισε άλλωστε, στα σχολεία του νομού Ροδόπης, δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα καταλήψεις ή άλλα αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, για να χαθούν διδακτικές ώρες, διαβεβαιώνοντας πως «όπως όλη η Ελλάδα είναι πίσω στη διδακτική ύλη και άρα θα καλυφθεί, έτσι θα καλυφθεί και σε εμάς».
 
Τέλος η κ. Κοσμίδου έκανε ειδική μνεία και στους λόγους που συντρέχουν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως θέτουν εαυτόν σε κίνδυνο κατά την μεταφορά τους στις σχολικές μονάδες, επισημαίνοντας πως και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ατυχήματα έως και απώλειες συναδέλφων κατά την μεταφορά τους στις θέσεις εργασίας τους. Για τον λόγο αυτό κατέληξε «αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια, η υγεία και η υγιεινή των παιδιών και των εκπαιδευτικών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.