«Σμυρνη Αγαπημενη»:  Ενα συγκινητικο βιντεο απο τα παιδια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξανθης

Για τα 101 χρόνια προσφυγικού ελληνισμού

Με την ευγενική υποστήριξη της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», μαθήτριες και μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης χόρεψαν το παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι «Καροτσιέρης». Ο «Καροτσέρης» ή «Καροτσιέρης» είναι ένα πολύ γνωστό τραγούδι που εμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και που σε διάφορες μορφές και διασκευές φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Στα λόγια του τραγουδιού γίνεται αναφορά στα Ταταύλα που είναι συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο, φαίνεται πως μέσα από τη διαδικασία του αυτοσχεδιασμού προστέθηκαν κατά καιρούς πολλά δίστιχα, δείγμα των οποίων είναι και αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας.

Στο βίντεο των παιδιών υπάρχουν σκηνές από την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», μία ιστορική, δραματική ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση και αφορά στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης κ. Κατσούλης Γιάννης δήλωσε για το εγχείρημα: «Η παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών έχει δημιουργηθεί το 2005 και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τμήματα του συλλόγου με σημαντική πολιτιστική προσφορά στον τόπο. Ο σύλλογος Μικρασιατών συμμετείχε με μεγάλη χαρά στο βίντεο των παιδιών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ξάνθης».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Ξάνθης κ. Ψωμακέλης Κλεομένης ανέφερε: «Όλες αυτές οι επέτειοι είναι καλό να είναι στη μνήμη μας για να σεβόμαστε και να θυμόμαστε από πού προερχόμαστε. Ακόμη και τα παιδιά της ειδικής αγωγής είναι καλό να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις γιατί έτσι μπορούν να καταλάβουν τους όρους πατρίδα, ιστορία, κ.α. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, έχω να πω πως τιμώ ιδιαίτερα αυτή την επέτειο, γιατί φέρνει στη μνήμη μου την καταγωγή του παππού μου, που καταγόταν από το Αϊβαλί και μέσα σε μία νύχτα εγκατέλειψαν όλα τα υπάρχοντά τους, άφησαν πίσω μία πολύ καλή ποιότητα ζωής την οποία είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει και βρέθηκαν μέσα σε ένα καράβι να τους οδηγεί στο άγνωστο».

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γενισέας Ξάνθης

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γενισέας Ξάνθης είναι ένα σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής στο οποίο φοιτούν 49 μαθητές και μαθήτριες με Αναπηρία από όλη την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Τα τελευταία χρόνια το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξάνθης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία και να μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και αυτονομία. Μέσα από εκδηλώσεις, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα  επιδιώκει την μέγιστη ορατότητα και αποδοχή.

Info

Δείτε το βίντεο «ΣΜΥΡΝΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» εδώ:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.