Σκηνικο γιορτης με συμμαχο τον καλο καιρο στην παρελαση του «Οχι»

Με σύμμαχο τον καλό καιρό χιλιάδες ήταν οι Κομοτηναίοι κατά τη προχθεσινή ημέρα που παρατάχθηκαν εκατέρωθεν της λεωφόρου Δημοκρατίας και της οδού Ορφέως προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι επίσημοι έλαβαν τις θέσεις τους λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι δίνοντας το σήμα έναρξης της παρέλασης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Χαρίσης ενώ στις θέσεις των επισήμων, που για άλλη μια φορά δεν περιστοιχίζονταν από κιγκλιδώματα, βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή, οι βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχής Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων, της πολιτικής, της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.
 
Μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σύλλογοι αλλά και διμοιρίες από όλες τις μονάδες ασφαλείας του νομού παρέλασαν, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών με τη Φιλαρμονική του Δήμου Κομοτηνής και τη στρατιωτική μπάντα να δίνει το ρυθμό. 

Τα μηνύματα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με το πέρας της παρέλασης σε δηλώσεις τους δίνοντας το δικό τους μήνυμα για τη σημειολογία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου εκπρόσωποι της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας σημείωσαν: 

Αλέξανδρος Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης «Τέτοιου είδους επέτειοι δεν πρέπει να έχουν μόνο «μουσειακό» χαρακτήρα»

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που εκπροσώπησα σήμερα την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που έγιναν στην όμορφη και φιλόξενη πόλη της Κομοτηνής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Είναι μια επέτειος στην οποία τιμάμε το γενναίο δημοκρατικό όχι του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική πρόκληση που άνοιξε το δρόμο για μερικές από τις λαμπρότερες σελίδας της σύγχρονης ιστορίας μας με αποκορύφωμα την εθνική αντίσταση του 1941-44 κατά την οποία ο ελληνικός λαός με συλλογικότητα, ενότητα, αποφασιστικότητα και υψηλό δημοκρατικό φρόνημα αντιμετώπισε τη ναζιστική θηριωδία.
 
Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους επέτειοι δεν πρέπει να έχουν μόνο «μουσειακό» χαρακτήρα αλλά θα πρέπει να αποτελούν και την πυξίδα του σήμερα και του αύριο. Ο ελληνικός λαός και σήμερα ενωμένος μέσα σε δύσκολες συνθήκες δίνει και θα συνεχίσει να δίνει με αλληλεγγύη με αποφασιστικότητα με ενισχυμένο δημοκρατικό φρόνημα τις μάχες που πρέπει να δώσει και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, που μπορεί να είναι δύσκολες αλλά επειδή ο ελληνικός λαός είναι μαθημένος στα δύσκολα, θα καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμων «Αυτό το όχι διαφύλαξε την αξιοπρέπεια στην τότε Ευρώπη»

Χρόνια πολλά θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους τους ανθρώπους της περιοχής μας και όλους τους Έλληνες για αυτή τη μεγάλη και φωτοφόρο ημέρα κατά την οποία «αναμεμνησκόμαστε έργον σπουδαίον, έργον θυσίας» και ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μετέφερε την εορτή της Αγίας Σκέπης στο πρόσωπο της Παναγίας, η οποία έγινε η υπέρμαχος στρατηγός του γένους μας. Είναι μια ημέρα κατά την οποία οι Έλληνες μπορούν να καυχώνται για το όχι που βγήκε από σύσσωμο τον ελληνικό λαό δια στόματος του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά αλλά και του Κομοτηναίου τότε αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου. Αυτό το όχι διαφύλαξε την αξιοπρέπεια στην τότε Ευρώπη. Και πάλι σήμερα η Ελλάδα διδάσκει μαθήματα ήθους, ελληνικής λεβεντιάς και αξιοπρέπειας τόσο στο εσωτερικό της, σε όλους μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μια τέτοια λεβεντιά την είδαμε να παρελαύνει μπροστά μας. Με λεβεντιά παρέλασαν τα παιδιά μας όπως και ο στρατός, ο οποίος μας κάνει πάντα να είμαστε υπερήφανοι.
 
Η σκέπη της Παναγίας να σκεπάζει τον ελληνικό λαό και το αίμα των ηρώων μας και οι θυσίες τους να γίνουν για εμάς κανόνας και τρόπος ζωής και για σήμερα και για αύριο, ώστε να δώσουμε στην πατρίδα μας εκείνη τη θέση που της αξίζει δικαιωματικά, από την αρχή της ιστορίας της μέχρι και σήμερα. 

Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης «Η ανάταση του λαού μας στη συλλογική μας μνήμη είναι πραγματικά μια μεγάλη παρακαταθήκη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες περιστάσεις τις οποίες ζούμε»

Αποτίσαμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που έγραψαν το έπος του ’40. Σε εκείνες τις δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες, μέσα σε ένα ταραγμένο κόσμο η ανάταση του λαού μας στη συλλογική μας μνήμη είναι πραγματικά μια μεγάλη παρακαταθήκη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες περιστάσεις τις οποίες ζούμε.
 
Απολαύσαμε και χαρήκαμε με τη νεολαία και τις ένοπλες δυνάμεις. Η δίψα για ζωή που είδαμε στα βλέμματα τους είναι ό, τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. 

Γιώργος Παυλίδης, περιφερειάρχης ΑΜ-Θ «Θα πρέπει και αυτή τη φορά να είμαστε έτοιμοι για αγώνες υπέρ της πατρίδας μας όπου χρειαστεί»

Σήμερα γιορτάζουμε, θυμόμαστε, τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, όχι μόνο κατά τη συγκεκριμένη επέτειο αλλά διαχρονικά, υπέρ των συμφερόντων της πατρίδας μας του λαού μας και του έθνους μας. Αυτό θα πρέπει να είναι το κεντρικό μήνυμα της σημερινής ημέρας. Κάθε φορά ο τρόπος των αγώνων, η ιδιορρυθμία των περιστάσεων, διαμορφώνει νέες καταστάσεις. Θα πρέπει και αυτή τη φορά να είμαστε έτοιμοι για αγώνες υπέρ της πατρίδας μας όπου χρειαστεί. Υπάρχει ένα διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται δύσκολο και σε αυτό το διεθνές περιβάλλον όλοι οι Έλληνες, πέρα και έξω από διαχωρισμούς, πρέπει να σταθούμε ενωμένοι με πρόταγμα το συμφέρον της κοινωνίας και του λαού μας.
 
Παρακολουθήσαμε μια λαμπρή παρέλαση των νέων μας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων μας, η οποία μας έκανε περήφανους και αισιόδοξους για το μέλλον. 

Χρήστος Μέτιος, αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης «Η απώλεια της εθνικής μνήμης είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει όλους στην πτώση αξιών μακροπρόθεσμα»

Σήμερα τιμάμε τους ήρωες της μεγάλης μάχης που έδωσαν οι στρατιώτες μας και ο ελληνικός λαός ενάντια στον ιταλικό φασισμό το 1940. Με αφορμή την επέτειο αυτή ανασύρουμε στη μνήμη μας γεγονότα και πρόσωπα που συνέβαλαν στη δημιουργία του έπους του ’40. Η απώλεια της εθνικής μνήμης είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει όλους στην πτώση αξιών μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό πρέπει να ανασύρουμε στη μνήμη μας όλα όσα συνέβησαν τότε. Το υψηλό φρόνημα, η εθνική ομοψυχία, η προσήλωση στο καθήκον, είναι μηνύματα διαχρονικά της ιστορίας μας που γίνονται επίκαιρα σήμερα και, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ας αποτελέσουν οδηγό σε όλους μας ώστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της σύγχρονης εποχής.

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.