Σκεψεις για δημιουργια μουσειου για την αναδειξη της ιστοριας της Εβραικης Κοινοτητας της Κομοτηνης

Το θέμα της ανάδειξης της παρουσίας της κοινότητας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την πρόταση Λουτατίδη για διαθρησκειακό μνημείο Ειρήνης

Τροφή για συζήτηση, τόσο για την ανάδειξη του παρελθόντος της Κομοτηνής γενικότερα όσο και της παρουσίας της Εβραϊκής κοινότητας ειδικότερα, αποτέλεσε η πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου της «ΠΟΛΗ-τικης Ανατροπής» κ. Γιώργου Λουτατίδη, για τη δημιουργία διαθρησκειακού μνημείου Ειρήνης στην πόλη της Κομοτηνής.

Η πρόταση αφορά σε πρώτο στάδιο την ανάδειξη της παρουσίας και της τραγικής ιστορίας του εβραϊκού στοιχείου της πόλης, και σε δεύτερο τη δημιουργία διαθρησκειακού μνημείου.

Η πρόταση για την ανάδειξη της παρουσίας της ιστορίας του εβραϊκού στοιχείου της πόλης βρήκε θετικές σε γενικά πλαίσια τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην του Σπάρτακου, που απέρριψε κάθε σκέψη με τον επικεφαλής κ. Κώστα Καραΐσκο να θεωρεί «αρκετό» το μνημείο στο πάρκο και να ζητά μνημεία για την ανάδειξη της συνολικής ιστορίας της πόλης.

Συνεργασία με το ΚΙΣ για τη δημιουργία μουσείου

Ειδικά για το θέμα της ανάδειξης της παρουσίας των εβραίων, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης συμφώνησε με την ιδέα της ανάδειξης, συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης του μνημείου των εβραίων στο χώρο της Συναγωγής, αρκεί να υπάρξει έγκριση και από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Μάλιστα σημείωσε πως ο Δήμος βρίσκεται σε συζήτηση με το ΚΙΣ, για τη δημιουργία ενός μουσείου, όπου θα τοποθετηθούν τα ονόματα των Εβραίων της περιοχής, αλλά και θα τοποθετηθούν οι ταφόπλακες από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται και άνθρωποι που έχουν ρίζες από την περιοχή.

Την πρόταση αυτή την επεξεργάζονται και όταν είναι έτοιμη, θα τη φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ την στήριξη τους στην ιδέα της ανάδειξης, με τις δικές τους παρατηρήσεις, κατέθεσαν τόσο η Σύμπραξη Προοπτικής όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Αυτό που δεν βρήκε τόση υποστήριξη ήταν η δημιουργία ενός διαθρησκειακού μνημείου, με τον κ. Γκαράνη να σημειώνει δεν χρειάζεται ένα μνημείο για να μας δείξει, ή να αποδείξει σε τρίτους, πως έχουμε μια αρμονική συνύπαρξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.