ΣΚΑΣ ΔΠΘ: Διαφωνει με την πρακτικη της ΕΘΑΑΕ για την αποτιμηση των δημοσιευσεων των μελων ΔΕΠ

«Δημιουργεί ψευδή, παραπλανητική και ανυπόστατη εντύπωση»

Τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με την υποχρεωτική καταχώρηση δεδομένων σχετικά με τις δημοσιεύσεις των μελών ΔΕΠ, στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΘΑΑΕ, έτσι όπως επιχειρείται να εφαρμοστεί, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ. Η εν λόγω καταχώρηση σκοπό έχει την αποτίμηση του έργου των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων της χώρας, όμως η ΣΚΑΣ  ΔΠΘ επισημαίνει πως η συνάρτηση των καταχωρήσεων άμεσα και μονοδιάστατα με όσα ποσοτικά στοιχεία πιστοποιούνται μόνο από τη διεθνή βάση Scopus ευνοεί τις θετικές και δημιουργεί προβλήματα σε βάρος των ανθρωπιστικών επιστημών.

Προς επίρρωση της θέσης της εξηγεί σχετικά: 

«Η διεθνής βάση Scopus δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές και αξιόπιστο εργαλείο για τις επιστήμες που θεραπεύονται στη Σχολή μας»

«Α. Επειδή η διεθνής βάση Scopus συνδέεται κυρίως με τις προϋποθέσεις και τις εξελίξεις των θετικών επιστημών, και μάλιστα κατά κύριο λόγο αναφέρεται σε μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στην αγγλική γλώσσα, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές και αξιόπιστο εργαλείο για την αποτίμηση του έργου των συναδέλφων στις επιστήμες που θεραπεύονται στη Σχολή μας, με ευάριθμες μόνο εξαιρέσεις, που ωστόσο επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και τούτο επειδή ακόμη και μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στην αγγλική γλώσσα, σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και διεθνείς συλλογικούς τόμους με κριτές, δεν περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα αυτή. Το ίδιο συμβαίνει επίσης και με άλλες ανάλογες πλατφόρμες (λ.χ. την Google Scholar).

«Η βάση Scopus μάλλον απεμπολεί την ελληνική γλώσσα ως επιστημονικό εργαλείο»

Β. Πολλές γλώσσες, όπως λ.χ. η επίσημη γλώσσα της Ελλάδος, στην οποία γίνονται η διδασκαλία και εν πολλοίς η έρευνα και οι δημοσιεύσεις μας, ως επίσης και γλώσσες διδασκαλίας Τμήματος της Σχολής μας, όπως η ρωσική, η τουρκική, η ρουμανική, η βουλγαρική, τις οποίες μέλη ΔΕΠ της Σχολής χρησιμοποιούν και για δημοσιεύσεις τους, δεν περιλαμβάνονται στις βάσεις αυτές. Ειδικότερα δε η βάση Scopus μάλλον απεμπολεί την ελληνική γλώσσα ως επιστημονικό εργαλείο, πρακτική που θα έχει στο μέλλον πολλές συνέπειες – και πέραν των αμιγώς επιστημονικών – όπως η γενικότερη απαξίωση της γλώσσας μας, η μείωση της χρήσης της, αλλά και ο περιορισμός των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύονται τόσο στη Σχολή μας, όσο και σε άλλες Σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών της χώρας μας, πολλές από τις οποίες έχουν εκδώσει ανάλογες ανακοινώσεις.

«Άμεσες επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου»

Γ. Η πρακτική αυτή για την αποτύπωση και καταγραφή του ερευνητικού και συγγραφικού έργου των μελών ΔΕΠ της Σχολής μας, δημιουργεί την ψευδή, παραπλανητική και ανυπόστατη εντύπωση ότι το έργο αυτό υπολείπεται του αναλόγου συναδέλφων άλλων Σχολών – κατά κύριο λόγο θετικών επιστημών και επιστημών υγείας – τόσο ποσοτικά και ποιοτικά, όσο και στο επίπεδο των ετεροαναφορών, άρα της επίδρασης που αυτό έχει στην επιστημονική κοινότητα γενικότερα, εντός και εκτός Ελλάδος. Και η αναληθής αυτή εικόνα, με τη σειρά της, έχει άμεσες επιπτώσεις, με βάση την κείμενη νομοθεσία, τόσο στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, της Σχολής και των Τμημάτων μας, αφού τα στοιχεία αυτά «λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων για την κατανομή του 20% της ετήσιας συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων», όσο και στη γενικότερη αντίληψη για τις επιστήμες που θεραπεύονται στη Σχολή μας, καθώς οι πανταχόθεν συντασσόμενες «λίστες» με τους επιστήμονες που «έχουν διεθνώς τη μεγαλύτερη επίδραση» στηρίζονται στα στοιχεία αυτά, οδηγώντας σε απαξίωση αλλά και σε απομείωση τα επιστημονικά αντικείμενά μας.

«Τα νέα ελληνικά είναι η διεθνής γλώσσα των νεοελληνιστών»

Δ. Επισημαίνουμε επίσης, ειδικά για την ελληνική γλώσσα, ότι στις νεοελληνικές σπουδές, που θεραπεύονται συστηματικά στη Σχολή μας όπως και σε άλλες Φιλοσοφικές Σχολές, τα νέα ελληνικά είναι η διεθνής γλώσσα των νεοελληνιστών και περιλαμβάνονται ως γλώσσα δημοσίευσης σε κάθε έγκυρη διεθνή περιοδική έκδοση νεοελληνικού ενδιαφέροντος, τόσο στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό, όσο και στον αμερικανικό χώρο, όπου δημοσιεύουν στα νέα ελληνικά και ξένοι νεοελληνιστές [λ.χ. στα περιοδικά Modern Greek Studies (Αγγλία) – Erytheia. Revista de estudios bizantinos y neogriegos (Ισπανία)- Estudios Neogriegos. Revista Científica de la Sociedad Hispánica de Estudios Neogriegos (Ισπανία) – Neograeca Bohemica (Τσεχία) – Neograeca Bucurestiensia (Ρουμανία) – Byzantion Nea Hellás (Χιλή) κ.ά.]».

«Η ΕΘΑΑΕ να διορθώσει άμεσα αυτή την κατάσταση»

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καλεί την ΕΘΑΑΕ να διορθώσει άμεσα αυτή την κατάσταση, και να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνώς ακολουθούμενες πρακτικές, αναπροσαρμόζοντας τις προϋποθέσεις για την ποσοτική αποτίμηση του επιστημονικού έργου των μελών ΔΕΠ και της επίδρασής του στο ακαδημαϊκό έργο εντός και εκτός Ελλάδος. «Με τον τρόπο αυτό» εξηγεί «θα είναι δυνατόν να συνυπολογίζεται το σύνολο του ερευνητικού και συγγραφικού έργου που έχει παραχθεί από τους συναδέλφους και δημοσιεύεται σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους με κριτές, εντός και εκτός Ελλάδος, ανεξάρτητα από τη γλώσσα δημοσίευσης και τα όποια μονοδιάστατα και αμφισβητούμενα κριτήρια των διεθνών βάσεων δεδομένων, οι οποίες εν τέλει δεν αποτελούν αξιόπιστα επιστημονικά εργαλεία, τουλάχιστον όσον αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των επιστημών που θεραπεύονται στη Σχολή μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.