Σιωπηρη μαστιγα η σεξουαλικη παρενοχληση και η βια στην εργασια

Εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης για το θέμα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής

Tο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής και το Ινστιτούτο Εργασίας/ΓΣΕΕ διοργανώνουν εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης με θέμα: «Βία και Παρενόχληση στους Χώρους Εργασίας».

Στόχος της εκδήλωσης είναι η στοχευμένη πληροφόρηση του εργατικού δυναμικού σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4808/2021) που αφορά στη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προσδιορισθούν και θα αποσαφηνισθούν οι έννοιες «βία» και «παρενόχληση», τα χαρακτηριστικά τους, τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι υποχρεώσεις των εργοδοτών και ο ρόλος του ΣΕΠΕ.

Η εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες η ΓΣΕΕ και η Γραμματεία Ισότητας της Συνομοσπονδίας παρουσίασαν την πρώτη επίσημη μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού για το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και φανερώνουν την έκταση του προβλήματος, αλλά και το γεγονός ότι αυτά τα φαινόμενα δυστυχώς δεν δηλώνονται στις αρμόδιες Αρχές.

Από όλα τα στάδια της έρευνας προέκυψε επίσης διάχυτη η ανάγκη και η αγωνία να υπάρχει πρόσβαση των θυμάτων σε μηχανισμούς αποτελεσματικής προστασίας σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης:

– 1 στους/στις 3 εργαζόμενους/ες έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας (31,4%).

– 3 στα 4 θύματα είναι γυναίκες εργαζόμενες (75,3%).

– Μόνο το 1,6% των θυμάτων κατήγγειλαν το περιστατικό στις αρμόδιες Αρχές.

–  Τα θύματα  δεν ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές είτε γιατί δεν τις εμπιστεύονται (27,2%)  είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν θα γίνει κάτι ουσιαστικό (51,1%).

– Μόνο το 3,1% διαθέτει συλλογική σύμβαση εργασίας με διατάξεις που καλύπτουν τη σεξουαλική παρενόχληση.

– Το 78,9% δήλωσαν ότι τα συνδικάτα πρέπει να επιμείνουν στην ένταξη κατάλληλων ρυθμίσεων στους Κανονισμούς Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία

– Έχει σταματήσει η λειτουργία των δομών θεσμικού κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των συνδικάτων τόσο για την ισότητα των φύλων, τις διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση στην εργασία όσο και για την κατάσταση στο πεδίο και τους ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας.

Η πλήρης μελέτη  και τα βασικά συμπεράσματα  έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΓΣΕΕ και είναι διαθέσιμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://gsee.gr/deltia-typou/fes-gsee-ethniki-ekthesi-seksoualiki-parenochlisi-ston-choro-ergasias-2024-vasika-symperasmata/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.