Σημερα οι επισημες ανακοινωσεις για την λειτουργια των εκπαιδευτικων δομων

Β. Διγαλάκης: Υβριδικό σύστημα δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια

Παρουσία παιδιάτρων και Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, η Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, θα εξειδικεύσει τα μέτρα για την λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών (Πανεπιστημίων, Κολλεγίων, Σχολείων, Φροντιστηρίων, ΚΞΓ, ΙΕΚ, ΣΔΕ κτλ) σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου και ώρα 16:00.

Μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει τις τελικές αποφάσεις για το ποια μαθήματα θα γίνονται διά ζώσης και ποια εξ αποστάσεως.

Βασίλης Διγαλάκης: «Οι πρωτοετείς θα πρέπει να έχουν μία πρώτη επαφή με το πανεπιστήμιο»

Σταδιακή θα είναι η προσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νέα κανονικότητα, όπως ανέφερε ο  Υφυπουργός Παιδείας, κ. Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο ειδικότερα για το σχέδιο της κυβέρνησης, αναφορικά με το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας θα εφαρμοστεί «ένα υβριδικό σύστημα για το άνοιγμα των πανεπιστημίων όπου η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνδυαστεί με τη διά ζώσης».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «κάτι που πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας είναι ότι οι φοιτητές έμειναν μακριά από τον φυσικό τους χώρο το πανεπιστήμιο για ένα εξάμηνο. Αν συνεχίζαμε με αποκλειστικά την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα μετράγαμε στο τέλος του έτους έναν χρόνο κατά τον οποίο δεν θα βρίσκονταν εντός ενός αμφιθεάτρου» και προσθέτει, «σε αυτό θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και τους νέους φοιτητές που θα μπουν τώρα στο πανεπιστήμιο. Οι πρωτοετείς θα πρέπει να έχουν μία πρώτη επαφή με το πανεπιστήμιο».

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προτείνονται τα παρακάτω μέτρα τα οποία θα αναλυθούν στην συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Δευτέρας:

  • Το πανεπιστήμιο θα έχει ανοιχτά τα αμφιθέατρα σε περιπτώσεις διδασκαλίας μαθημάτων μικρών ομάδων. Διαλέξεις, μεταπτυχιακά μαθήματα, μαθήματα επιλογής, σεμινάρια, φροντιστηριακά μαθήματα και ομάδες μελέτης θα πραγματοποιούνται εντός του πανεπιστημιακού χώρου εφόσον τηρείται το όριο των 50 ατόμων μέσα στην αίθουσα.
  • Αντίστοιχα κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιούνταν και τους προηγούμενους μήνες μετά την άρση της καραντίνας θα συνεχίσουν να διενεργούνται.
  • Στις λέσχες σίτισης οι φοιτητές θα λαμβάνουν σε πακέτο το φαγητό τους. Δεν θα μπορούν να καθίσουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός. • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική εντός του αμφιθεάτρου όπως ακριβώς ισχύει και σε όλους τους κλειστούς χώρους.
  • Οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων θα ανοίξουν θα υπάγονται όμως και αυτές στα γενικά αυστηρά μέτρα για το όριο ατόμων αναλογικά με το μέγεθός τους.
  • Οι διαλέξεις και τα μαθήματα στα οποία αναμένεται ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούν να είναι υψηλότερος από 50 άτομα θα διενεργούνται εξ αποστάσεως όπως ακριβώς γινόταν και τους προηγούμενους μήνες. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.