Σημαντικο βημα πολιτισμου για την Κομοτηνη και τη Θρακη οι Στεγες Υποστηριζομενης Διαβιωσης του Συλλογου «Αγιοι Θεοδωροι»
Με σημαντική προσπάθεια συνεχίζει τη λειτουργία των δομών του, ο Σύλλογος «Άγιοι Θεόδωροι»
Το έργο του Συλλόγου Ατόμων με Νοητική Υστέρηση Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», τα τελευταία 30 χρόνια, είναι γνωστό σε όλους, καθώς και η προσπάθεια που κάνει ώστε οι ωφελούμενοί του, κάποιοι από τους οποίους μεγάλωσαν μαζί του, να έχουν την φροντίδα, την προσοχή και την κοινωνικοποίηση που τους αξίζει.
Ακόμα και μέσα στην περίοδο της δεύτερης καραντίνας λοιπόν, συνέχισε τις δράσεις και τα εργαστήρια του, τόσο στο Κέντρο Διημέρευσής του, όσο και στις νεοσύστατες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που έχει δημιουργήσει, από τους πρώτους μήνες λειτουργίας των οποίων αποδείχτηκε η χρησιμότητά τους.
Οι Στέγες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Αύγουστο του 2020, και αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρία διαμερίσματα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 9 άτομα, μετά φυσικά από την παρέλευση ενός διαστήματος προσαρμογής, ενώ στόχος είναι να συνεχίσουν να διαμένουν στις δομές αυτές εφ’ όρου ζωής.
Όσο για το Κέντρο Διημέρευσης, και εκεί οι δράσεις ήταν πολλές ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών, με κατασκευές, δραστηριότητες και δημιουργία χριστουγεννιάτικων καρτών, ενώ πρόσφατα παιδιά και εργαζόμενοι έκοψαν και τη βασιλόπιτά τους, πιστοί στο έθιμό τους.
Λειτουργία, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, του Κέντρου Διημέρευσης
Όπως ανέφερε ο κ. Ηλίας Ποιμενίδης, διοικητικός διευθυντής των Κέντρων Διημέρευσης και των δομών του Συλλόγου Ατόμων με Νοητική Υστέρηση Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», στην πρώτη καραντίνα, την άνοιξη του 2020, ουσιαστικά έκλεισαν όλες οι δομές του Συλλόγου από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 25 Μαΐου, μια δύσκολη περίοδος για το προσωπικό, αλλά κυρίως για τους ωφελούμενους, που ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν όλες τις θεραπείες στο Κέντρο Διημέρευσης.
Κατά τη δεύτερη περίοδο ευτυχώς, μετά από ενέργειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) στο Υπουργείο Εργασίας, δόθηκε η δυνατότητα να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα κέντρα διημέρευσης, τις στέγες διαβίωσης και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ να λειτουργήσουν με κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Αυτές ήταν η λειτουργία με μειωμένη δυναμικότητα των ωφελούμενων, rapid test κάθε εβδομάδα για προσωπικό και ωφελούμενος, και προσοχή στο συνωστισμό που γίνεται στις μετακινήσεις των ωφελουμένων, κυρίως στα αυτοκίνητα.
«Όλα αυτά τα μέτρα τα έχουμε λάβει ως σύλλογος, τα τηρούμε κατά γράμμα, και συνεχίζουμε την λειτουργία μας κανονικά, χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλημα στην δεύτερη έξαρση της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό σήμαινε επιπλέον κόστος για το σύλλογο, κυρίως στις μετακινήσεις που έπρεπε να γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα λόγω του μικρότερου αριθμού των επιβατών, ενώ οι προσαρμογές στις εγκαταστάσεις είχαν γίνει από το Σύλλογο ήδη από την επανέναρξη της λειτουργίας μετά το πρώτο lockdown.
Όσο αφορά τους φορείς που χρηματοδοτούν τον Σύλλογο, είχαν μια πολύ καλή συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον ΕΟΠΥ, λύνοντας όποια προβλήματα προέκυψαν, ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.
Άλλωστε αυτό ήταν κάτι που επιθυμούσαν τόσο το στελέχη του Κέντρου, αλλά και οι ωφελούμενοι και οι γονείς τους. «Στην πρώτη καραντίνα, δεχόμασταν άπειρα τηλεφωνήματα για το πότε θα ξεκινήσουμε για να μπορέσουν να έρθουν» ανέφερε ο κ. Ποιμενίδης.
Ελπίδα τους είναι πως θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν και τους επόμενους μήνες, ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας, με τη βοήθεια και του εμβολιασμού.
Ήδη άλλωστε η ΠΟΣΓΚΑμεΑ κινητοποιήθηκε και ζήτησε λίστες με το προσωπικό και τους ωφελούμενους που ήθελαν να εμβολιαστούν, τις οποίες και απέστειλαν, οι όποιες υποβλήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας. Όπως τους ενημέρωσαν, αυτές οι λίστες βρίσκονται σε προτεραιότητα, ενώ ελπίζει πως και όσοι δεν εγγράφηκαν στις λίστες αυτές από τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους, θα προχωρήσουν και αυτοί την επόμενη περίοδο στον εμβολιασμό, μιας και θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχει πλήρης κάλυψη για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δομές χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τον κορωνοϊό.
Ανοίγουν τα φτερά τους οι ωφελούμενοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Το σημαντικότερο όμως αυτή την περίοδο είναι η έναρξη λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, κάτι που αποτελούσε για χρόνια όραμα για τον Σύλλογο «Άγιοι Θεόδωροι», υλοποιήθηκε και έγινε πραγματικότητα υπό τις δυσκολότερες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας, ανέφερε ο ψυχολόγος της δομής, κ. Χουσεΐν Αχμέτογλου.
«Οι Στέγες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα πολιτισμού για την Κομοτηνή αλλά και ολόκληρη τη Θράκη και για τα Άτομα με Αναπηρίες και τις οικογένειές τους» ανέφερε, με τα άτομα που δεν μπορούν να υποστηρίξουν εξολοκλήρου την καθημερινή διαβίωσή τους, να δέχονται την παρέμβαση από ειδικούς επαγγελματίες, που τους βοηθούν να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα γίνεται για να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών με αναπηρία.
Όσο για την καθημερινότητα του Κέντρου, σημείωσε πως γίνεται εκπαίδευση στην καθημερινή ζωή και στην κοινωνικοποίηση, μιας και καλούνται να συμβιώσουν με άλλους συγκατοίκους, να προσαρμόσουν την συμπεριφορά τους και να γίνουν πιο κοινωνικοί.
Το διάστημα προσαρμογής που ξεκίνησε, από τον Αύγουστο έως και σήμερα, ήταν αρκετά δύσκολο για το προσωπικό, λόγω της πανδημίας αλλά και για τους ωφελούμενους, που κλήθηκαν να προσαρμόσουν την ζωή τους σε ένα καινούριο περιβάλλον.
«Δες σας κρύβω ότι υπήρχαν θεματάκια με την προσαρμογή και της συμπεριφορά των ωφελούμενων, όπως οι διατροφικές συνήθειες, ο ύπνος, το άγχος του αποχωρισμού των ωφελούμενων και των γονιών» ανέφερε, για να προσθέσει πως στη συνέχεια όμως είδαν αυτό να αντιστρέφεται και να μην επιθυμούν οι ωφελούμενοι να επιστρέψουν στην παλιά τους κατοικία. «Για μας αυτό είναι μεγάλη χαρά και δύναμη. Μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο που κάνουμε, καθώς η ουσία δεν είναι μόνο να τους βοηθάμε και να τους υποστηρίζουμε, αλλά να τους δώσουμε φτερά για να πετάξουν, να γίνουν πιο αυτόνομοι, να μάθουν νέα πράγματα, και οι εργαζόμενοι στη δομή μαζί με την κοινωνία της Κομοτηνής να γίνουν ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας για αυτούς» κατέληξε.
Πρωταρχικός στόχος η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία
Από τον Αύγουστο που ξεκίνησαν την λειτουργία τους, σημείωσε η κ. Ιωάννα Ντίνα, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, τα παιδιά έμεναν σταδιακά κάποιες ώρες της ημέρας, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και η διανυκτέρευση.
Αυτό έγινε ώστε να προσαρμοστούν και να μάθουν να συμβιώνουν στο χώρο, κάτι που παρουσίαζε προκλήσεις τόσο για τους ίδιους, όσος και για τους γονείς τους, και πλέον μένουν μόνιμα στη μονάδα, παρόλο που πηγαίνουν στις οικογένειές τους για Σαββατοκύριακα ή τις γιορτές, κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους.
Μάλιστα η κ. Ντίνα θεωρεί πως η προσαρμογή ήταν πιο εύκολη για τους ωφελούμενους, παρά για τις οικογένειές τους, γιατί ένα γονιός που ζει για δεκαετίες με το παιδί αυτό στο σπίτι, του είναι δύσκολο να το αποχωριστεί. Για αυτό και χρειάστηκε, και έγινε δουλειά στον τομέα της προσαρμογής και με τις οικογένειες, με την βοήθεια και των ψυχολόγων.
Όταν όμως βλέπουν οι γονείς ότι τα παιδιά τους περνούν καλά, και δεν θέλουν να γυρίζουν στο σπίτι, είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίησή τους, καθώς και η ανακούφισή τους, μιας και πριν δημιουργηθούν δομές σαν και αυτή, η αγωνία τους ήταν τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν αυτοί δεν είναι πλέον παρόντες.
Τα μέλη των Στεγών παρακολουθούν εβδομαδιαία το πρόγραμμα μουσικοθεραπείας, καθώς και πρόγραμμα εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και κάνουν ατομικές συνεδρίες αν χρειαστεί.
Οι φροντιστές που μένουν μαζί τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε οκτάωρες βάρδιες, έχουν αναλάβει, πέρα από το ρόλο τους για την υγιεινή την καθαριότητα κτλ, βοηθούν στην αυτόνομη διαβίωση, που είναι και η κύρια προτεραιότητα της δομής.
«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να γίνουν οι ωφελούμενοι που ζουν εκεί όσο το δυνατόν πιο αυτόνομοι» ανέφερε η κ. Ντίνα, με την μόνιμη παραμονή και διαμονή τους να είναι από τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ προσπαθούν να βελτιώσουν την λειτουργικότητα του καθενός μέσα από την ιατρική παρακολούθηση και διάφορων υπηρεσιών.
Παράλληλα υπάρχουν ώρες δημιουργικής απασχόλησης, βελτίωσης των κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά και προετοιμασία για την ισότιμή συμμετοχή τους στην εκπαίδευση και την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής, κάτι που έχει δυσκολέψει αυτή την περίοδο λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.
Όμως δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, γιατί δεν θέλουν οι στέγες να είναι αποκομμένες από την τοπική κοινωνία. «Ζούνε μέσα στο κοινωνικό σύνολο, γνωρίζουν την γειτονιά τους, ψωνίζουν από τα τοπικά μάρκετ, πριν από την καραντίνα έβγαιναν για κοινωνικές εκδηλώσεις» σημείωσε.
Σχέδια για δημιουργία νέου κτιρίου και πισίνας στο χώρο στους Υφαντές
Κι αν το στοίχημα της λειτουργίας των Στεγών πέτυχε χάρη στο μεράκι, την αγάπη και τον αγώνα όλων των εμπλεκόμενων, ο Σύλλογος των «Αγίων Θεοδώρων» δεν επαναπαύεται. Στις ήδη υφιστάμενες στέγες αναμένεται να προστεθούν και άλλες, μιας και στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου είναι να δημιουργηθούν επιπλέον εντός του αστικού ιστού της Κομοτηνής, σημείωσε ο κ. Ποιμενίδης, γιατί βλέπουν πως οι ανάγκες είναι σημαντικές, όπως και το ενδιαφέρον.
Χαρακτηριστικά σημείωσε πως όταν άνοιξαν οι αιτήσεις για να ενταχθούν οι 9 ωφελούμενοι στις Στέγες, τελικά οι αιτήσεις ήταν 22, κάτι που δείχνει πως οι ανάγκες είναι μεγάλες, και πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη κίνησή τους.
Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης υπήρξε ενδιαφέρον από την Καλαμάτα, για την φιλοξενία. Άλλωστε στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει δημοσιότητα στη δημιουργία Στεγών, και να μπορέσει κάθε γονέας να στείλει το παιδί του σε αυτές.
Βέβαια ο Σύλλογος δεν περιορίζεται στις Στέγες, αλλά έχει και άλλα σχέδια για το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων και αρκετές εκδηλώσεις, που πήγαν πίσω λόγω του κορωνοϊού, όπως μια παράσταση από το θεατρικό τους εργαστήριο, που ελπίζουν να πραγματοποιήσουν μέχρι τον Ιούνιο αν η κατάσταση βελτιωθεί.
Όσο για τις υποδομές, προχωρούν, μετά την ένταξη της πρότασης τους στο πρόγραμμα Leader, στην επέκταση του Κέντρου Διημέρευσης στο Αγρόκτημα Υφαντών.
Να θυμίσουμε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να δημιουργηθούν στον χώρο Στέγες αυτόνομης διαβίωσης, όμως το 2018 η νομοθεσία άλλαξε, και πλέον οι Στέγες διαβίωσης πρέπει να χωροθετούνται εντός του αστικού ιστού.
Έτσι στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένα πρόσθετο κτίριο, με αίθουσα Snoezelen για παιδιά με Αυτισμό, αίθουσες αισθητηριακής ολοκλήρωσης, φυσιοθεραπείας, γυμναστικής, η κατασκευή του οποίου ελπίζουν πως θα προκηρυχθεί τον Μάρτιο.
Την ίδια ώρα, μέσα από την ένταξή τους σε ανάλογα προγράμματα, έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία προεπαγγελαμτικών εργαστηρίων, στα οποία τα παιδιά θα μπορούν να μπαίνουν και να ετοιμάζονται για μια επαγγελματική αποκατάσταση, στο μέτρο του δυνατού.
Εκεί θα παράγουν διάφορα προϊόντα, κυρίως τρόφιμα, και αφού εκπαιδευτούν οι ωφελούμενοι με την απαραίτητη επίβλεψη στα μηχανήματα, θα δουν αν μπορούν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία.
Τέλος εντός του 2021 ελπίζουν να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη δημιουργία μιας κλειστής πισίνας, πάλι στην περιοχή του Κέντρου Διημέρευσης, στην οποία θα μπορούν να γίνουν υδροθεραπείες, με στόχο να μπορούν να εξυπηρετούν όχι μόνο τους ωφελούμενούς τους, αλλά και συλλόγους και άτομα με άλλες μορφές αναπηρίας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.