Σημαντικο το ενδιαφερον για τα Περιφερειακα Κεντρα Επιχειρησεων της Πολιτικης προστασιας

5 σχήματα ενδιαφέρονται για την κατασκευή των Κέντρων, ένα από τα οποία θα κατασκευαστεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Πέντε φαίνεται να είναι οι ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν προτάσεις στις δύο προκηρύξεις έργου ΣΔΙΤ για την κατασκευή και διαχείριση 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Να θυμίσουμε πως η ΚΤΥΠ ΑΕ, έχει «σπάσει» σε δύο έργα τη δημιουργία των Κέντρων, με ένα να δημιουργείται σε κάθε περιφέρεια.

Προτάσεις ενδιαφέροντος όμως και στα δύο αυτά έργα φέρεται να υπέβαλαν οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ, εταιρείες που έχουν καταθέσει πρόταση ενδιαφέροντος και για το έργο ΣΔΙΤ των εστιών του ΔΠΘ.

Τα δύο έργα αφορούν cluster κτιρίων συνολικού κόστους με ΦΠΑ 163 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 131,5 εκατ. ευρώ). Στο πρώτο cluster περιλαμβάνονται έξι ΠΕΚΕΠΠ κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και στο δεύτερο επτά ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ.ε ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Τα 13 κτίρια θα καλύψουν κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τους δύο διαγωνισμούς, θα επιλεγούν οι εταιρείες που θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση, όταν και θα ξεκινήσει ανταγωνιστικός διάλογος όπου με τη συμμετοχή φορέων, συμμετεχόντων και τοπικής κοινωνίας, θα διαμορφωθεί το τελικό φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου. Στην τελική φάση οι ενδιαφερόμενοι θα καλεστούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η πρόοδος του έργου είναι αρκετά ταχεία, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται ταχύτατα, και αναμένεται και η επόμενη να κινηθεί με ταχύτητα.

Η συνολική διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες, εκ των οποίων 24 μήνες κατασκευής και οι υπόλοιποι 300 μήνες (25 χρόνια) λειτουργία και διαχείριση. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Ο ρόλος των Επιχειρησιακών Κέντρων θα είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εξελίσσονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Θα αποτελούν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Επιπλέον, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα θα αποτελούν και κεντρικά σημεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στεγάσουν μονίμως και διοικητικές λειτουργίες αυτής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.