Σημαντικο κομματι της ιστοριας της Ροδοπης στο αρχειο της Μητροπολης Μαρωνειας και Κομοτηνης

Ήδη προχωρά η ταξινόμησή του και θα τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ανακαινισμένο Μητροπολιτικό Μέγαρο

Ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της Ροδόπης περικλείεται στα έγγραφα του αρχείου της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, το οποίο αποτελεί ένα παράθυρο στο παρελθόν της περιοχής μας, αλλά και στη λειτουργία της Μητρόπολης.

Το αρχείο αυτό, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ήδη βρίσκεται σε διαδικασία ταξινόμησης, ενώ θα μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο υπόγειο του Μητροπολιτικού Μεγάρου, όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνισή του.

Ογδόντα χρόνια ιστορίας

Το αρχείο της Μητρόπολης ξεκινά από το 1945, όταν ήταν ακόμα Μητρόπολη Μαρωνείας και Θάσου, και φυλάσσονταν σε ένα χώρο στο Επισκοπείο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ανακαίνιση.

Τα έγγραφα μεταφέρθηκαν στο Τριαρίδειο Μέγαρο στην Σισμανόγλου 18, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Μητρόπολης, όπου από το 2013, και την έλευση του Σεβασμιώτατου στην περιοχή, ξεκίνησε η καταγραφή και η ταξινόμηση αυτού του αρχείου, με μια βιβλιοθηκονόμο η οποία αρχικά προσλήφθηκε μέσω πεντάμηνου προγράμματος, όμως η προθυμία της και η σημαντική δουλειά που έκανε σε αυτό το διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον μόνιμο κομμάτι του προσωπικού της Μητρόπολης.

«Η δουλειά και η τάξη ενός φορέα φαίνεται από το αρχείο του» σημείωσε και έτσι για 11 χρόνια δουλεύει στο αρχείο, ταξινομώντας τα έγγραφά του.

Ειδικός χώρος στο Μητροπολιτικό μέγαρο

Όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Επισκοπείου στην πλατεία Αυτοκράτορος Θεοδοσίου, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, το αρχείο θα μεταφερθεί στην φυσική του έδρα, στο υπόγειο της Μητρόπολης, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για την διατήρηση αυτού του αρχείου.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο χώρος θα έχει εξαερισμό, ρύθμιση υγρασίας και θερμοκρασίας ώστε να μην φθείρονται τα έγγραφα. «Το αρχείο πρέπει να διαφυλάσσεται, και σε αυτό φαίνεται όλη η ιστορία της Μητρόπολης» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ σημαντική, με το αρχείο να είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «νοικοκυρεμένο» και ταξινομημένο.

Άλλωστε, όπως τόνισε, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας όχι μόνο της Μητρόπολης, αλλά και του ίδιου του τόπου, και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του.

Αυτή τη στιγμή το αρχείο δεν είναι ανοιχτό, μιας και δεν έχει ολοκληρωθεί η ταξινόμησή του, όμως προϊόντος του χρόνου, όταν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες θα μπορούν ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε αυτό αφού ακολουθηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες και δοθούν οι άδειες.

Άλλωστε και στο παρελθόν ένας κληρικός και μια θεολόγος έχουν πάρει στοιχεία από το αρχείο, για τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές τους, και ελπίδα τους είναι πως στο μέλλον θα μπορούν οι ερευνητές να το χρησιμοποιήσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.