Σημαντικη η στηριξη του Θρυλοριου στο Οικοτροφειο ΙΚΕΛΟΣ

Η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ δομής και κατοίκων του οικισμού αναδείχθηκε στην ημερίδα για τους 9 μήνες λειτουργίας της

Θετική είναι η αποτίμηση των πρώτων εννιά μηνών της λειτουργίας του Οικοτροφείου ΙΚΕΛΟΣ στο Θρυλόριο, τονίστηκε κατά την ημερίδα που διοργανώθηκε για αυτό το σκοπό το απόγευμα της Παρασκευής 21 Ιουλίου στο παλιό κοινοτικό γραφείο Θρυλορίου, παρουσία αρκετών κατοίκων του οικισμού.

Τρία στελέχη του Οικοτροφείου, η Αγγελική Τσιώλη, ο Δωρόπουλος Καραμανλής και η Βλασία Κιορπέογλου, αφού ευχαρίστησαν τους κατοίκους του οικισμού τόσο για την προσέλευσή τους, όσο και για την αποδοχή της λειτουργίας της δομής, μίλησαν τόσο για το ίδιο το Οικοτροφείο, όσο και για πτυχές της λειτουργίας του.

Το οικοτροφείο, σκοπός του οποίου είναι η ψυχοκοινωνική επανένταξη των ενοίκων με τη βοήθεια εξατομικευμένων προγραμμάτων με στόχο τη διασφάλιση της παραμονής τους στη κοινότητα και της συνέχισης των σχέσεων τους με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας, έχει 15 ωφελούμενους, και λειτουργεί όλο το 24ωρο με προσωπικό 20 ατόμων, που περιλαμβάνουν Ψυχίατρο/Επιστημονικό Υπεύθυνο, Παθολόγο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Νοσηλευτικό Προσωπικό, Προσωπικό Γενικών Καθηκόντων και Διοικητικό Προσωπικό.

Στήριξη από τον οικισμό

Η ημερίδα της Παρασκευής, σημείωσε η κ. Αγγελική Τσιώλη, Κοινωνική Λειτουργός του Οικοτροφείου, που ανέπτυξε το θέμα «Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των σχιζοφρενικών ψυχώσεων στους ασθενείς και ο ρόλος του Οικοτροφείου στην αποκατάσταση τους» είναι να μάθουν οι κάτοικοι του οικισμού που ζουν δίπλα τους, και την προσπάθεια που γίνεται για αυτούς τους ανθρώπους.

Ευχαρίστησε δε την τοπική κοινωνία, που υποδέχτηκε και υποστηρίζει τη δομή, κάτι το οποίο δεν είναι δεδομένο, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε άλλες περιοχές  της χώρας, όταν έγινε προσπάθεια να γίνουν ανάλογες δομές.

Για το ρόλο του Κοινωνιολόγου στη κοινωνικοποίηση των ψυχικά πασχόντων μίλησε η κ Βλασία Κιορπέογλου, Κοινωνιολόγος του οικοτροφείου, κάνοντας αναφορά στο στίγμα που υπάρχει όσο αφορά την ψυχική υγεία, αλλά και τον ρόλο τους ως κοινωνιολόγους στην κοινωνικοποίηση των ψυχικά πασχόντων.

Επίσης μίλησε για τις αρμοδιότητές τους και τη δράση στη δομή, όπου τους μαθαίνουν βήμα βήμα πώς να προσαρμοστούν μιας και είναι σαν να τους
«μεταφέρουν» από μια ψυχιατρική κλινική σε ένα σπίτι. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν εβδομαδιαία θεραπευτικά προγράμματα που διαμορφώνει η ομάδα του Οικοτροφείου, προσαρμοσμένα σε κάθε ασθενή.

Τέλος ο προϊστάμενος της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Οικοτροφείου «ΙΚΕΛΟΣ» κ.

Δωρόπουλος Καραμανλής, αναφέρθηκε στο ρόλο της φαρμακευτικής αγωγής στον χρόνια ψυχικά πάσχοντα και μίλησε για το ρόλο του νοσηλευτή στη δομή.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον οικισμό για την καθημερινή παρουσία και στήριξη, σημειώνοντας πως η ημερίδα αποτελούσε και μια κίνηση προς το Θρυλόριο, για την βοήθεια που τους έχει προσφέρει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.