Σημαντικη η πεδινη περδικα και για τους κυνηγους της Ροδοπης

Για την άσκηση των σκύλων τους αλλά και την βελτίωση των ενστίκτων τους

Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων ήταν αυτό που μας πέρασε για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και της βελτίωσης των γνώσεων των μελών του.

Έτσι στις 10 και τις 11 Ιουνίου, στο Δημοτικό Πάρκινγκ του Ραδιοφωνικού σταθμού στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε έκθεση μορφολογίας για Pointer και Setter, σε συνεργασία με τον Κυνοφιλικό Όμιλο Κομοτηνής, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουνίου έλαβε χώρα ενημέρωση με θέμα «H αξία της πεδινής πέρδικας» στις εγκαταστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο κ. Αλέξανδρος Γκάτσιος, Δασολόγος MSc. Θηραματολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ θέμα: Βιολογία και Διαχείριση της Λιβαδοπέρδικας (Πεδινή – Τσιλι), ο κ. Ιωάννης Φραγγίδης, Διεθνής Κριτής Μορφολογίας & Εργασίας Κυνηγετικών Σκύλων με θέμα: Πλεονεκτήματα της άγριας λιβαδοπέρδικας στην εκπαίδευση των κυνηγόσκυλων και στην ανάδειξη πρωταθλητών, και ο κ. Πέτρος Πλατής, Δασολόγος MSc. Θηραματοπόνος. Επιστημονικός συνεργάτης ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ με θέμα: Η πληθυσμιακή κατάσταση της λιβαδοπέρδικας σήμερα στη Θράκη – η προσπάθεια ανάκαμψης του πληθυσμού της.

Είδος όχι για θήρευση, αλλά εκπαίδευση

Όπως ανέφερε ο κ. Γκάτσιος, η πεδινή πέρδικα δεν είναι θηρεύσιμο είδος, όμως ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κυνηγούς γιατί είναι το καλύτερο είδος με το οποίο μπορούν να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους.

Έτσι αφιερώνουν πολύ χρόνο στην εκπαίδευση των σκυλιών και επειδή η πεδινή πέρδικα είναι επιδημητικό θήραμα, βρίσκεται δηλαδή όλο το χρόνο στην περιοχή, είναι ιδανικό για να εκπαιδεύουν τα σκυλιά.

Συγκεκριμένα γίνεται έξοδος χωρίς όπλο, σε συγκεκριμένες ζώνες εκγύμνασης σκύλων που έχουν οριστεί από τη δασική υπηρεσία και εκεί βγάζουν το σκυλί με στόχο να εντοπίσει τις πεδινές πέρδικες και άλλα θηράματα.

Ο ρόλος της εκγύμνασης, τόνισε, είναι διπλός. Από τη μία τα σκυλιά, για το εξάμηνο που δεν επιτρέπεται το κυνήγι είναι καλό να βγαίνουν για την ευζωΐα τους, καθώς είναι συνηθισμένα να κάνουν μεγάλες αποστάσεις. Από την άλλη, η επαφή με το θήραμα αναδεικνύει και ενισχύει τα ένστικτα που έχουν τα σκυλιά, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η επίδοσή τους κατά το κυνήγι.

Από την πλευρά του ο κ. Πλατής, σημείωσε πως η ΠΕ Ροδόπης διακρίνεται για την αφθονία κάποιων ειδών της άγριας ζωής, μεταξύ τω οποίων και η πεδινή πέρδικα.

Άλλοτε η πέρδικα αφθονούσε σε όλη τη Β. Ελλάδα, όμως οι πληθυσμοί της μειώθηκαν πολύ τις προηγούμενες δεκαετίες, λόγω της διαφοροποίησης της χρήσης γης, τις εντατικές καλλιέργειες αλλά και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Με τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, έχουμε πλέον φτάσει σε ανάκαμψη του πληθυσμού, ενώ γίνονται και πανελλήνιοι αγώνες γύρω από την Κομοτηνή που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κυνηγών και των κυνοφίλων από όλο τον κόσμο.

Ελπίζουν δε πως η ανοδική πορεία αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.