Σημαντικη η γνωση για τον σακχαρωδη διαβητη

Εκδήλωση από το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Δομής Αιγείρου, το ΚΕΜΕΑ και την 1η ΤΟΜΥ Κομοτηνής - Με ομιλητή τον Απόστολο Μανούδη και τη συνεργασία της Σιμπέλ Μουμίν

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ελέγξουν τον σακχαρώδη διαβήτη, με έμφαση στην προσοχή στη διατροφή τους πέρα των άλλων μέτρων που πρέπει να πάρουν, γνώρισαν την Τετάρτη 8 Μαΐου οι εξυπηρετούμενες του Βοήθεια στο Σπίτι-δομής Αιγείρου και τα μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Αιγείρου, στην αίθουσα του πρώην ΚΕΦΟ.
 
Την εκδήλωση με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης, Ενημέρωση και Έλεγχος» διοργάνωσαν το ΚΕΜΕΑ, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Δομής Αιγείρου σε συνεργασία με την 1η Τ.ΟΜ.Υ. Κομοτηνής και την τοπική κοινότητα, και σε αυτή συμμετείχαν για την 1η Τ.ΟΜ.Υ. Κομοτηνής ο ιατρός κ. Απόστολος Μανούδης και η κ. Σιμπέλ Μουμίν νοσηλεύτρια.
 

Ο κ. Μανούδης επισήμανε πως για τους ασθενείς που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, η συμμόρφωση είναι το παν, και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουν.
 
Σημείωσε δε πως οι διαβητικοί δεν πρέπει ποτέ να μένουν με άδειο στομάχι, αλλά να τρώνε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα, να αποφεύγουν φυσικά τη ζάχαρη, αλλά και συγκεκριμένα φαγητά που θα πρέπει να τρώνε με φειδώ, και χωρίς υπερβολή.
 
Ακόμα και τα φρούτα, ειδικά κάποια εποχικά, πρέπει να τρώγονται με προσοχή, και πάλι με περιορισμό.
 
Όσο αφορά την κυρίως διατροφή, επιτρέπεται αρκετά το κοτόπουλο ή το κουνέλι, καθώς και το ψάρι, αλλά όχι τηγανητό, ενώ και η πράσινη σαλάτα μπορεί να φαγωθεί ελεύθερα με λίγο προσοχή στο λάδι, όμως θα πρέπει να δίνεται πολύ προσοχή στις ντομάτες.
 

Οι παρευρισκόμενες έκαναν αρκετές ερωτήσεις για διάφορα θέματα, ειδικά για την διατροφή, με τον γιατρό να απαντάει σε αυτές ώστε να κατανοήσουν καλύτερα πώς θα κινηθούν.
 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε όσες το επιθυμούσαν για τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου αίματος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.